Mail Act-On

macmail-logo.jpgMijn beste persoonlijke hack tot nu toe is de overstap van Windows naar Mac. In het najaar van 2004 was ik na een uurtje werken op de laptop van mijn geliefde overtuigd van de voordelen. Sindsdien geniet ik iedere dag van een laptop die vrijwel nooit problemen heeft, veel prettiger is in gebruik en die me razend veel tijdwinst oplevert. Dat begint al met het afsluiten en opstarten van de laptop. Doordat de ‘slaap’-functie van de Mac zo goed werkt kan je meteen aan het werk zodra je je laptop opent. Vroeger zette ik mijn laptop aan om daarna minstens een minuut naar een opstartscherm te staren.mailacton.jpg
Een andere grote ’tijdwinner’ is het email programma Mail dat standaard met de Mac komt. Dankzij de razendsnelle zoekfunctie in Mac OSX (Spotlight) vind je binnen een halve seconde iedere denkbare email, ook in een stevige database (mijn maildatabase beslaat zo’n 60.000 mails).
Er zijn ook een stevig aantal sneltoetsen en plug-ins voor Mail die flink wat tijdwinst opleveren en die ervoor zorgen dat je je muis zo min mogelijk gebruikt (dat scheelt RSI-klachten). Zoals Mail Act-On (gratis). Met Mail Act-On kun je met eenvoudige toetsencombinaties je mail naar verschillende postvakken verplaatsen.

Het zit heel elegant in elkaar, het werkt via regels die je zelf maakt. Ik heb een stuk of vijfentwintig van die regels voor de postvakken die ik het regelmatig gebruik. Als ik bijvoorbeeld een mail wil verplaatsen naar ‘Eerstvolgende actie’ dan doe ik dat door de toetsencombinatie ‘`’ + ‘a’. Zodra je de ‘`’-toets indruk verschijnt er een overzicht met alle regels, dus als je vergeten bent welke sneltoets bij welk postvak hoort is dat geen probleem. Je kunt Mail Act-on downloaden op de website van de ontwikkelaar, Stroke of Genius.
(Update: Wegens spamreacties op dit artikel is de reactiemogelijkheid tijdelijk uitgezet)
Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

13 Comments

 • Frans Nauta
  Posted 27/06/2008 12:37 am 0Likes

  60.000 mails verwijder is een mega hack :-). Voor liefhebbers van dit soort tools is er ook nog het mailprogramma Thunderbird, zowel op Mac als Windows. Via plug-in kun je vervolgens makkelijk functies toevoegen, en daar zijn er behoorlijk wat van. Vooral QuickFile is mooi (http://quickfile.mozdev.org/). Het probleem is: de software developers community rond Thunderbird lijkt op te drogen, het duurt te lang voor er updates van het programma en van plug-ins komen. Verder is de zoekfunctie niet goed gekoppeld met SpotLight, vandaar dat ik toch voor Mail gekozen heb (na een zomer lang testen).

 • Paul
  Posted 27/06/2008 12:01 am 0Likes

  60.000 mails verwijderen da’s nog eens een lifehack!

 • Ellen
  Posted 26/06/2008 1:18 pm 0Likes

  Games op de Mac gaat prima. Wat je dan moet doen is via Bootcamp (is een gratis programma onder Leopard) ook Vista of XP installeren. Je kunt je Mac dan ook als Windows machine opstarten… en alle games voor Windows spelen. Werkt prima, dit was voor mij ook de laatste drempel om over te stappen op een Mac. Ben nu 3 maanden over, speel veel recente games (Mass Effect, Alone in the Dark) op m’n MacBookPro en vind het heerlijk 🙂

 • CrashingDutchman
  Posted 26/06/2008 11:53 am 0Likes

  Ik heb iets soortgelijks gemaakt voor Windows PC’s. Zie voor meer informatie http://www.actuponmail.com

 • Pim
  Posted 25/06/2008 3:41 pm 0Likes

  @ Brenda

  Games.. Als ik nou mijn games zou kunnen spelen op de mac, zou ook ik gelijk over stappen. Dus wat dat betreft rulen ze nog niet big time.

 • gerbenwiersma
  Posted 16/06/2008 1:05 pm 0Likes

  Gaaf tooltje, ook zeer goed te combineren met Mailtags! Ik heb mijn GTD systeem met smartfolders gemaakt, zodra een mailtje de tag @action heeft dan wordt deze in die folder geplaatst. Hierdoor zit alles in 1 groot archief, onder Gina Tripani’s moto, pile, don’t file. 😀

 • Brenda
  Posted 10/06/2008 2:24 pm 0Likes

  Jaja, ik prober iedereen aan de mac te krijgen. jammer dat mensen zo koppig als ezels zijn. Ze hebben het nog nooi teprobeerd en toch lopen ze het af te zeiken.
  Mac rules big time!

 • Willem-Jan
  Posted 10/06/2008 1:56 pm 0Likes

  Voor Leopard werkt het nog niet echt prettig vind ik, en dat je alsnog zelf de regel moet instellen vind ik lastig. Maar toen ik op de website van Act-On keek, zag ik dat ze ook MailTags hebben. Erg handig om een ToDo van een mail te maken en er bepaalde tags aan kan hangen.

 • Frank
  Posted 10/06/2008 11:47 am 0Likes

  Leuk stuk hoor. Hoeveel krijg je hiervoor betaald? Dan wil ik het ook wel eens proberen!

 • Taco Jan Osinga
  Posted 08/06/2008 8:28 pm 0Likes

  Aaaa, inderdaad precies wat ik ook nodig had.

 • Sven
  Posted 07/06/2008 8:19 pm 0Likes

  Geweldig! Dit was het enige wat ik nog miste aan Mail.

 • Matthijs Roumen
  Posted 07/06/2008 7:02 pm 0Likes

  Handig programma, ga ik eens uitproberen! Welkom op Lifehacking.nl trouwens. 🙂
  Misschien is het makkelijk als je je tekst in alinea’s opdeelt. Is het voor de lezers iets makkelijker te lezen. Ook een lifehack. 😉

Comments are closed.