Maken jouw verwachtingen je gestresst?

De westerse landen zijn de meest rijke landen op aarde, mogelijkheden zijn oneindig, maar toch lijken we steeds ongelukkiger en gestresster te worden. Volgens verschillende mensen ligt dit aan de relatie tussen onze verwachtingen en de realiteit: we stellen te hoge eisen aan het leven, en als deze niet uitkomen, zorgt dat voor stress.

In een humoristisch interview van Conan O’Brian met comedian Louis C.K. wordt duidelijk dat onze verwachtingen samen met ontwikkelingen stijgen. We kunnen steeds meer, maar als er iets nieuws is dat niet aan onze verwachtingen voldoet, raken we gestresst.


Pas je verwachtingen aan

Niemand wil natuurlijk gestresst zijn, maar wat kun je ertegen doen op een moment dat je je gestresst voelt door je verwachtingen? Managementconsultant Peter Bregman zegt dat er twee opties zijn: de situatie veranderen of je verwachtingen veranderen. Een situatie veranderen brengt volgens hem echter meer stress mee dan je in de huidige situatie ervaart. De balans tussen de moeite die je in een verandering stopt en het resultaat dat volgt, zijn niet in verhouding. Dat maakt het veranderen van je verwachtingen tot de beste oplossing: wen aan verwachtingen waaraan niet wordt voldaan. In de westerse wereld zijn de meeste stressfactoren het niet waard om je over op te winden.
In Europa schijnen we daar beter in te zijn dan de Amerikanen: hier hebben we bescheiden verwachtingen, terwijl Amerikanen de American Dream willen leven, aldus Eric Weiner op Get Rich Slowly.

Stress op schaal 1-10

Bregman geeft een handige methode om je eigen stressfactor te relativeren: stel je voor dat je op een schaal van 1 tot 10 moet bepalen hoe stressvol je situatie is. 10 is dan het ergste, bijvoorbeeld wonen in een oorlogsgebied, 7 is het kwijtraken van je baan. Wij westerlingen stressen vaak over factoren op schaal 1 of 2, zoals een factuur waar tien euro teveel op staat. Het is niet zo dat daar niets aan gedaan moet worden, het is alleen niet iets waar je je over hoeft op te winden. Door je te realiseren dat je stresst over iets kleins, kun je stres voorkomen. Stress is soms echter ook nuttig, want het is bedoeld om je te te helpen in noodsituaties: het helpt je dan om te focussen op hetgeen er moet gebeuren. Met ons collectief perfectionisme hebben we alle situaties blijkbaar echter als noodsituaties aangemerkt.

Stressen is in veel situaties dus onnodig. Realiseer je waarom je stresst en waar op de schaal van 1 tot 10 deze reden zich bevindt. Heb jij een andere manier om stress te voorkomen? Ik lees het graag in de comments!

Via Peter Bregman;
Get Rich Slowly;
SimpleProductivityBlog

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

4 Comments

  • omgaan met stress
    Posted 23/03/2013 3:57 pm 0Likes

    Aangezien ik zelf hier ook regelmatig over schrijf en mensen probeer verder te helpen met rus te creëren in hun leven, voeg ik graag wat tips aan toe.

    De tip van Nan is ten eerste ontzettend goed, het kan alleen lastig zijn om de lat niet te laag te leggen op een gegeven moment waardoor je te lui en nonchalant wordt.

    Paar tips van mijn kant uit:
    – doe af en toe de helicopter view -> kijk eens naar jezelf van bovenaf, is het het echt waard waar je je nu zo druk om maakt?
    – beloon jezelf -> mensen belonen zichzelf veel te kort wanneer ze iets goeds doen. Geef jezelf wat vaker complimentjes, ook al lijkt het nergens over te gaan, je zult zien dat dit helpt!

  • Welmoed Verhagen
    Posted 26/09/2012 10:11 pm 0Likes

    Mooie aanvulling op bovenstaand artikel: “Hoe verwachting je uitstelgedrag beïnvloed” Uitstelgedrag heeft uiteraard ook weer invloed op hoe gestresst je je voelt: stel je veel uit, dan levert dat vlak voor een deadline grote stress op.
    http://www.welmoedverhagen.nl/hoe-verwachting-je-uitstelgedrag-beinvloedt/

  • Nan Keulemans
    Posted 26/09/2012 9:34 am 0Likes

    Totaal geen last van, leg al jaren de lat steeds lager. Geeft mij waanzinnige rust en voldoening. Kan het iedereen aanraden!

Comments are closed.