Maker Faire 050: PlusTwee en plastic op basis van aardappelzetmeel

Textielontwerpers Sandra Jongedijk en Marjolein Perin vormen samen het Groningse ontwerpersduo PlusTwee. Op de Maker Faire hebben ze een soort houten schuur tot hun beschikking, wat geheel past bij hun werkzaamheden: ze werken met natuurlijke producten, zoals Merino-wol, hennep en biologisch afbreekbaar plastic op basis van aardappelzetmeel.

Op tafel liggen verschillende producten: kaarten met gekleurde stukjes plastic, witte bolletjes die je in bijvoorbeeld zitzakken vindt, een slof, notitieboekjes, ondefinieerbare producten en boven de tafel hangt een witte vilten lamp. Marjolein legt met veel enthousiasme uit welke producten ze hebben gebruikt, terwijl Sandra geduldig aan kinderen laat zien hoe ze de witte bolletjes kunnen laten versmelten en tot een andere vorm kunnen kneden. Deze bolletjes zijn gemaakt van biologisch afbreekbare aardappelzetmeel. “Met dit materiaal hebben verschillende mensen twee dagen geëxperimenteerd, het materiaal is daarom ook voor ons nog nieuw”. Doe je deze bolletjes in heet water (van minimaal 60 graden), dan smelt het en wordt het doorzichtig, één geheel en kneedbaar. Koelt het af, dan wordt het wit en hard. “We willen proberen om met dit materiaal een room divider te maken: een groot scherm als tussenwand. Het materiaal is hiervoor ideaal, want het is licht, sterk en lichtdoorlatend”.

Hennep
Naast biologisch plastic is er ook geëxperimenteerd met hennep. Daar blijkt ook de slof die op tafel ligt van gemaakt te zijn. “Het wordt al gebruikt als isolatiemateriaal in de bouw en Marjolein heeft altijd koude voeten, dus ze dacht: laat ik er een slof van maken! We weten nog niet of het werkt, want ze heeft de slof nog niet aan gehad,” vertelt Sandra. Om de slof zacht te houden, is er handgefilte wol toegepast.

Kussens van Merino-wol
Sandra en Marjolein werken pas sinds maart samen. Het eerste product was een lap stof, maar om die te presenteren op de woonbeurs, wilden ze er een meer concreet product van maken. “We besloten er kussens van te maken, de prints van de kussens zijn gebaseerd op het Nederlandse landschap gezien van boven. We hebben luchtfoto’s bekeken en daarvan tekeningen gemaakt, waarna we daar weer een tekening van maakten en daarvan ook weer een tekening. In een van de printen is de verkaveling nog te herkennen. Een andere print lijkt op bloemen, maar dat is in de foto waarop de tekening is gebaseerd niet terug te herkennen. De kussens zijn gemaakt van Merino-wol, van het Merino-schaap. Het is met de hand gevilt en het materiaal is sterk, warm en natuurlijk. Het is een hoge kwaliteit wol, die niet prikt. Naast deze wol gebruiken we nog handbedrukte katoenen en linnen stoffen.

De toekomst van Plus Twee
Sandra: “Het materiaal waar we nu twee dagen mee hebben geëxperimenteerd is veelbelovend, maar je moet eerst de eigenschappen van een materiaal kennen voordat je er meer mee kunt. Natuurlijke producten en duurzaamheid vinden we in ieder geval belangrijk. Uiteindelijk willen we alleen biologisch materiaal gebruiken. Verder willen we opdrachten voor bedrijven gaan doen en met akoestiek bezig gaan. Stof in een ruimte, zoals vloerbedekking en gordijnen, heeft een grote invloed op de akoestiek in een ruimte. Er valt nog veel te ontdekken!”

Website PlusTwee

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]