Met deze simpele tips help je het milieu redden

Het milieu, het klimaat, het zijn termen die ons dagelijks om de oren vliegen. De situatie van ons klimaat is een slechte zaak en we worden opgeroepen om te doen wat we kunnen om ons steentje bij te dragen aan de heropbouw ervan. Veel van deze dingen vergen minimale inspanning en zorgen voor een maximaal effect als we ze samen doen. Deze tips voor milieubewust leven zijn makkelijk én effectief.

Schoonmaken met natuurlijke producten

Scheid je afval

Door niet al je afval in één grote bak te gooien, kun je een stuk bewuster met je afval omgaan en spaar je een hoop grondstoffen. In veel steden en gemeentes wordt het al aangespoord om te scheiden maar nog niet iedereen doet het. Het vergt ook even wat aanpassingen voor jezelf en je (bij)keuken. Je hebt namelijk verschillende (prullen)bakken nodig. Een voor groenafval, een voor rest. Deze twee afvalsoorten hebben niet zoveel ruimte nodig, dus hiervoor kun je het beste een duobak aanschaffen. Plastic gooi je het meest weg, gebruik hiervoor dus een grote prullenbak of haal gratis plasticzakken op bij je gemeente. Hier mag ook blik in weggegooid worden. Dan heb je nog een bak nodig voor glas en één voor papier.

 

Eet minstens één keer per week geen vlees

Een dag geen vlees eten bespaart ongeveer de hoeveelheid water van een maand niet douchen. Daarnaast zijn er hartstikke veel recepten te vinden waarbij je het vlees niet eens mist. Probeer daarnaast sommige dierlijke producten te vervangen met plantaardige producten. Dierlijke producten hebben veel meer water nodig bij het productieproces dan plantaardige. Je hoeft natuurlijk niet meteen je hele dieet om te gooien, kleine stapjes tellen ook.

 

Compenseer je CO2 uitstoot

Door dagelijks met de auto te reizen, twee keer per jaar op vakantie te gaan met het vliegtuig en door eigenlijk gewoon te leven, stoot de mens gigantische hoeveelheden CO2 uit. Deze CO2 zorgt voor de opwarming van de aarde, het gat in de ozonlaag en het smelten van de ijskappen. Planten gebruiken deze CO2 juist om te groeien. Een boom planten om je CO2 uitstoot te compenseren is dus een hartstikke goede oplossing. Bij Trees for All kun je al vanaf €12,50 twee bomen planten. Maak er een gewoonte van om wanneer je gaat vliegen, je CO2 uitstoot hiermee te compenseren.

 

Kleine dingen – groot verschil

Kleine handelingen kunnen op de lange termijn een groot verschil maken. Dit zijn enkele dingen die je kunt doen die passen bij een milieubewuste levensstijl:

  • Trek stekkers uit stopcontacten als je ze niet gebruikt.
  • Douche korter dan vijf minuten en zet de kraan uit wanneer je je inzeept. Druk het doorspoelen van je WC eerder af om water te besparen. Kan dit niet? Vul dan twee flessen met water en zet deze in de stortbak, zo verbruik je ook minder water.
  • Vervang alle lampen door Ledlampen, deze verbruiken minder energie.
  • Gebruik zo min mogelijk wegwerpvoorwerpen zoals vershoud- en aluminiumfolie, plastic flesjes of boodschappentasjes. Gebruik in plaats hiervan herbruikbare tassen, lunchtrommels, bakjes en een waterfles zoals een Dopper.
  • Was je was op 30 graden op een kort programma en stop de trommel zo vol mogelijk. Droog je was daarna niet in de droger maar gewoon buiten aan de draad.
  • Zet in de winter de verwarming een graadje lager en zet hem op tijd uit. Dus ruim voordat je naar bed gaat.
  • Koop groente en fruit uit Nederland of ga naar de locale markt, nog een stuk goedkoper ook!
Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]