Met ifttt je hoofd weer een stuk leger!

Het echte lifehacker gevoel kwam onlangs op toen ik een eerder door mij getwitterde link in Diigo (een van de beste online favorietenbeheerders) wilde opslaan. Deze wàs al opgeslagen!

Al snel vond ik natuurlijk de oorzaak: enige tijd geleden heb ik enkele webdiensten aan elkaar gekoppeld met ifttt. Die dienst, waar hier op lifehacking al eerder over geschreven is, was tot dan toe nog niet door mijn informatiefilters gekomen 😉 Het moment dat ik de opgeslagen bookmark in Diigo zag, was het moment dat ik bedacht hoe mooi zo’n op de achtergrond draaiende dienst eigenlijk is.

Zo mooi dat het feit dat ik interessante links voorheen steeds met de hand opsloeg in Diigo al uit mijn hoofd verdwenen was. Precies in lijn natuurlijk met de Getting Things Done gedachte “zorg dat alles wat in je hoofd zit, daar uit kan door het in een betrouwbaar extern systeem te zetten”

In eerste instantie is dat betrouwbare systeem je persoonlijke actiesysteem waar zich al je actuele taken en projecten bevinden. Zo kwam ook ifttt op mijn radar terecht – als te onderzoeken nieuwe software op de LaterMisschien lijst. Dat was het eerste ‘uit het hoofd, in een systeem’ moment. Het tweede moment was het daadwerkelijk in gebruik nemen van ifttt. Door dit stuk automatisering hoef ik er nu niet zelf meer aan te denken mijn getwitterde links elders op te slaan. Die gaan nu zonder tussenkomst naar Diigo (om te delen met anderen) en naar Evernote, mijn persoonlijke archief.

Andere mogelijkheden van ifttt zijn bijvoorbeeld het doorzetten van gesterde items in Google Reader naar de genoemde en andere informatiediensten. Of juist de weg andersom bewandelen: op Diigo gesharede links automatisch op Twitter zetten. Zelf kies ik trouwens bewust niet voor deze laatste optie, omdat ik over mijn Twitter kanaal volledige controle wil houden. Zowel het tijdstip van publiceren en de precieze inhoud van de tweet wil ik niet door een tool laten bepalen. Met automatische koppelingen gaat dat nog wel eens mis en krijg je bijvoorbeeld zo’n gemankeerde tweet met een halve zin er in.

De basisgedachte van ifttt is dat een bepaalde trigger een actie ergens anders laat plaatsvinden. Naast een heel scala aan webdiensten kan ook bijvoorbeeld een SMS, e-mail, of het bereiken van een bepaald tijdstip de trigger zijn. Feitelijk zijn de mogelijkheden enorm groot. Lees daarom het genoemde artikel door, of ga direct zelf aan de slag met ifttt!

We zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen en curieuze hacks die je met ifttt hebt gemaakt. Laat hieronder je reactie achter!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

6 Comments

 • Arjan Zuidhof
  Posted 20/01/2012 2:34 pm 0Likes

  Dank voor de input. Binnenkort verschijnt de opvolger waarin we alle handige hacks opnemen. Wie biedt er meer? 😉

 • Jorijn Schrijvershof
  Posted 17/01/2012 10:04 am 0Likes

  Ik heb:

  – Alle tags op Facebook komen in mijn Dropbox
  – Alle zelf geuploade foto’s op Facebook komen in mijn Dropbox
  – Alle tweets met #fb komen op Facebook

  And last but not least:

  – Ik krijg een e-mail wanneer de minimum temperatuur in mijn woonplaats onder 0 komt in de nacht, zodat ik eerder naar mijn auto kan om te gaan krabben.

 • Frank Meeuwsen
  Posted 16/01/2012 4:29 pm 0Likes

  Ik laat nu mijn Watch Later videos op Youtube automatisch naar Evernote gaan waar ze via een tag in een grotere Laterlees/kijk/luister lijst komen. Die koppeling zit standaard al in ifttt.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]