Meter Readings: meterstanden bijhouden op je iPhone

Of je het nu voor het geld of het milieu doet — of een combinatie van beide — energie besparen wordt een stuk gemakkelijker als je gaat bijhouden hoeveel gas en stroom en water er nu eigenlijk door je huis heen stroomt. Meten is weten, immers.

Als je een slimme meter hebt gebeurt dat allemaal automatisch, maar de meeste mensen zullen het toch nog handmatig moeten registreren. Dan is een handige iPhone app natuurlijk mooi meegenomen.

Meter Readings is zo’n app, en een knap flexibele ook. Je begint namelijk met het opgeven van de verschillende meters die je wilt bijhouden. Gas, licht en water, natuurlijk, maar het appje kan ook overweg met zonnepanelen, windmolens en het type “other”

Per meter kun je van alles instellen. Vooral als je Meter Readings niet alleen de standen wilt laten bijhouden maar ook automatisch wilt laten berekenen hoeveel het allemaal kost kun je je helemaal uitleven met dag- en nachttarieven, vaste of flexibele prijs, dag-, week- of maandprijs, en wat al niet.

Bij het opnemen van de meterstanden gaat automatisch de flitslamp van de iPhone aan; altijd handig als je meterkast niet van verlichting is voorzien. Meter Readings kan je ook waarschuwen als het weer tijd wordt om de meters op te nemen. Mocht je het toch een keer vergeten is dat ook geen drama, want het appje is in staat om tussenliggende waardes te extrapoleren.

Wanneer je dan een periode data hebt lopen verzamelen kan Meter Readings daarvan mooie rapporten laten zien. Sowieso krijg je het verschil (de ‘delta’; de maker heeft een technische achtergrond) ten opzichte van de vorige periode te zien, maar als je een jaar data hebt verzameld krijg je het verschil ten opzichte van vorig jaar te zien. Leuk om te zien dat je in deze week, maand of kwartaal vorig jaar méér stroom hebt verbruikt: hebben die LED lampen toch zin gehad.

Voor mooiere rapporten en grafieken kun je het geheel ook exporteren voor gebruik in Excel, via het CSV formaat. Je data zit dus niet vast in deze app, en dat is een voordeel ten opzichte van (sommige) web applicaties die je energieleverancier mogelijk biedt. Het tweede voordeel is dat het domweg heel eenvoudig is om je meterstanden te registreren.

Meten is weten, maar dan moet je wel met enige regelmaat meten, en die handeling is nu met Meter Readings een stukje slimmer gemaakt.

Meter Readings – Graham Haley (Link naar iTunes Store)

Tell Us What You Think
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

9 Comments

Leave a comment

[wpterms id="3193"]