Mindfulness: een wetenschappelijke benadering

[HTML1]

In deze Google Tech Talk gaat neurowetenschapper Phillippe Golding in op de resultaten van een onderzoek dat is gedaan naar de effecten van mindfulness meditatie op mensen met een sociale fobie. Het blijkt een zeer gunstige uitwerking te hebben terwijl de techniek relatief simpel is. Mensen kregen de opdracht om te oefenen met zich concentreren op het gevoel van de ademhaling bij de punt van hun neus. Resultaten zijn onder andere een positiever zelfbeeld en minder angstgevoelens. Dit wordt ondersteund door uitvoerig onderzoek naar veranderingen in de hersenen van de proefpersonen. Hoewel een sociale fobie natuurlijk wel een extreme vorm van ‘psychologisch ongemak’ is, kun je ook als mindhacker, piekeraar, of ADT-kandidaat zéker je voordeel doen met deze kennis.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

4 Comments

 • Frank Bruining
  Posted 02/10/2008 4:38 pm 0Likes
 • Kobus van der Slossen
  Posted 28/09/2008 10:22 pm 0Likes

  Zijn er zelfs computerprogramma’s voor. Die zou ik wel eens willen gebruiken voor in de klas. Daar heb ik een stel ADHD kinderen die erbij gebaat zouden zijn. Heb je een linkje?

 • Frank Bruining
  Posted 25/09/2008 2:25 pm 0Likes

  Wat ook een zeer mooie manier om ‘ongemakken’ weg te krijgen, is zogenaamde Hartcoherentie te bewerkstelligen. Heel veel gevallen van ADHD, fobieën, agressie, spanning etc zijn ermee verholpen. Er is zelfs een computerprogramma waar je het mee kunt oefenen.

  Het gaat erom dat je een flexibere hartslag krijgt. Dit heeft een positief effect op heel je lijf. Natuurlijk schets ik het nu wel heel eenvoudig. Maar het is vooral voor jezelf goed voelbaar en direct – zonder computer of andere techniek – toe te passen. Als volgt:

  1. Ga na hoe je ademhaalt. Laag in je buik of hoog in je longen
  2. Focus – breng je gedachten naar je hartstreek
  3. Breng je ademhaling naar je hart. Je doet alsof je door je hart ademhaalt
  4. Visualiseer inkomende en uitgaande ademhaling door je hart
  5. Denk aan een van de mooiste momenten in je leven
  6. Hou dit 10- 20 minuten vol

  Hoe meer je dit oefent, hoe makkelijker het wordt om toe te passen in dagelijkse situaties. Je ziet 1000 mails…. dan even hartademhaling en zonder stress aan de gang.

  Boeken hierover? Google naar Heartmath en/of Doc Childre

  Geloof me, het werkt. Maar probeer het zelf gewoon even uit. Het kan geen kwaad…

  Plezier! Frank Bruining

Leave a comment

[wpterms id="3193"]