Money as debt

Paul Grignon (een Canadees kunstenaar) heeft een film gemaakt waarin hij een heldere uiteenzetting geeft over de creatie van geld. In tijden waarin het globale geldsysteem op zijn grondvesten staat te schudden is dat de moeite waard.

Jammer echter van de utopische beeldvorming op het laatst.
Maar kijk zelf: “Money as debt”

(via Rinux)

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

  • Sandra Muller
    Posted 05/01/2009 8:40 pm 0Likes

    Op http://forums.randi.org/showthread.php?t=127497 vond ik een interessante discussie over of “Money as Debt”: is it a conspiracy theory or not? Met quote van FED-materiaal en link naar de Federal Reserve Education organisatie.

  • aelfhere
    Posted 28/12/2008 4:56 pm 0Likes

    Hmmm… ik weet het niet. Als een bankier de mogelijkheid heeft geld te maken en dat doet… dan neemt de relatieve waarde van geld af. Ongeacht wat we van bijvoorbeeld een huis vinden.
    Als de bankie dan ook nog put opties afsluit voor hij een grote hoeveelheid geld creert….
    Om alle ‘conspiricy theroies’ af te doen als ‘dit soort troep’ is zo’n simpele generalisatie (zucht). Er zit een hoop lulkoek tussen, maar kom op, kritisch zijn is goed. Iemand direct maar afwijzen omdat hij ‘in het zelfde straatje praat’ is niet erg handig lijkt me.
    Wikipedia als ‘bewijs’ aan leveren dat iets niet klopt….ik weet het niet. Misschien nog even verder onderzoeken?

  • Walter Brand
    Posted 18/12/2008 6:55 pm 0Likes

    @greald,

    De denkfout is volgens mij dat money = value (wordt ook na 37 min als alternatief voorgesteld), maar de waarde die we aan dingen toekennen fluctueert. Wanneer we elkaar aanpraten dat een huis een miljoen waard is, geloven we dat. Terwijl de nieuwbouwwaarde van precies datzelfde huis voor de helft van dat geld kan. Het waardeverschil tussen de nieuwbouwwaarde en de zogenaamde waarde kan zomaar fluctueren (bv doordat ineens een snelweg naast je huist is gepland). Dus de hoeveelheid geld dat in de wereld bestaat is exact gelijk aan de hoeveelheid waarde die we toekennen aan spullen en diensten. Wordt de waardering minder, verdwijnt er geld. Alleen wanneer je met behulp van schulden je spullen hebt gekocht, is de schuld wel gebleven. En zo gaan mensen failliet.

    Moraal van het verhaal: gewoon niet op de pof kopen.

  • Greald
    Posted 17/12/2008 6:47 pm 0Likes

    @Barry
    Het filmpje circuleert en is erg overtuigend. Dus is het niet tegen te houden, hooguit te neutraliseren. Daarom wijs ik er ook op.

    Maar waar zit precies de denkfout?
    Uit jouw link naar Wikipedia kan ik hem niet zomaar naar voren halen. Gekker nog, vooralsnog zegt Wikipedia zelf (inderdaad) over je link:
    “The neutrality and factual accuracy of this article are disputed.”
    Al zegt dat ook niet zo veel want het geldt voor de meeste wetenschappelijke theorieën.

    Een inhoudelijk discussie wil ik niet uit de weg gaan. Check bv ook http://greald.blogspot.com/2008/04/als-de-dollar-valt.html of http://greald.blogspot.com/2008/10/het-kapitalisme-onder-vuur.html .

  • Barry
    Posted 17/12/2008 4:19 pm 0Likes

    Joepie, weer een conspiracy theory. Dit soort troep hoort niet op deze site thuis. Zie alhier: http://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_fractional-reserve_banking

    Maar dergelijke refutatie is natuurlijk ook onderdeel van de wereldwijde conspiracy, en zo is het cirkeltje weer rond.

Comments are closed.