Niet te lang doorwerken, hoe doe je dat?

Als je werkt aan iets wat je leuk vindt of waarvoor je je verantwoordelijk voelt, ken je het wel: nog éven doorwerken. Nog snel dat ene afmaken. Oh, en dat andere wil ik eigenlijk ook voor morgen af hebben. En voor je het weet is het alweer veel te laat en baal je dat je niet eerder klaar was, omdat je nu een korte nacht tegemoet gaat, weer niet aan sporten toe bent gekomen, of om welke reden dan ook. Hoe dwing je nu jezelf om niet te veel uren te draaien op een dag?

Vier simpele tips:

1. Maak vertrekken de moeite waard
Als je weet dat je thuis komt in een donker, rommelig huis zonder eten in de koelkast, is het niet erg aanlokkelijk om vanaf je werk(locatie) te vertrekken. Zorg dat thuiskomen leuk is en dat je zonder je druk te maken om rommel of eten neer kunt ploffen bij bijvoorbeeld je favoriete serie. Heb je een gezin dat op je wacht, maar vind je het nog steeds moeilijk om op tijd te vertrekken? Laat één van je gezinsleden je dan bellen op het moment dat je eigenlijk aan het inpakken moet zijn. Wat voor jou de moeite waard is om te vertrekken, weet je zelf natuurlijk het beste!

 

2. Maak een afspraak meteen na je werk
Werkt een afspraak met jezelf niet, maak dan een afspraak met een ander. Meteen na je werk, om te sporten, wat te drinken, samen te eten, of juist een werkafspraak buiten de deur aan het einde van je werkdag. Een afspraak met een ander is een goede stok achter de deur om je aan een afspraak met jezelf te houden.

Eigenlijk is dit gewoon routine inbouwen. Meer over routine inbouwen je je hier

 

3. Plan een dagelijkse review in aan het einde van de dag
Bezig met GTD? Plan dan een dagelijke review in aan het einde van je dag. Wat had je willen doen? Wat heb je gedaan? Wat wordt de planning voor morgen? Maak je hoofd leeg door alles waar je aan denkt op papier te zetten. En weet dat het menselijk is om je eigen productiviteit en beschikbare uren per dag te overschatten en de tijd die een taak kost te onderschatten.

Lees ook: Een overvolle to-do-list, maar niets afkrijgen. Hoe komt dat?

 

time_watch
4. Verander je uren

Ben je geneigd om ’s avonds lang door te werken, dan heeft dit er wellicht mee te maken dat je een avondmens bent, en kun je jezelf toestaan om juist in de avond te werken. Dan benut je je productieve tijd goed en tegen de tijd dat je volgens je nieuwe planning moet stoppen met werken, zie je dat waarschijnlijk nog zitten ook! Neem dan juist de ochtenden vrij, mits je werk dit toelaat natuurlijk!

Lees ook: Deel je dag in op basis van brainpower

 

Heb jij een andere manier om op tijd te stoppen met werken? Laat het weten in de reacties!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

2 Comments

Comments are closed.

%d