Het stoommandje… wat zijn er veel voordelen aan deze kleine lifehacking-tool. Hoogste tijd voor een kleine ode.
Allereerst is werken met een stoommandje reuze eenvoudig. Nodig: een pannetje met deksel, een stoommandje, een bodempje water en iets om te stomen. Lekker zijn bijvoorbeeld een mootje zalm, boontjes of aardappelen in kleine blokjes. Breng het water aan de kook, draai het pitje lager en laat de boel lekker gaarstomen.
Omdat je weinig water gebruikt, kookt het snel. Het stoommandje scheelt je dus water, gas/stroom en tijd. Duurzamer en effectiever dus dan onderwater-koken. Bovendien blijft de smaak van het eten beter bewaard en is het gezonder omdat er nauwelijks iets van de voedingsstoffen met het ‘badwater’ wordt weggegooid. Oh ja, je pan wordt minder vuil, dat scheelt ook. Voor de drukbezette keukenprins of -prinses die ook tijdens het koken graag doorgaat met bellen, Twitteren en e-mail beantwoorden… een minuutje korter of langer stomen maakt niet uit, de boel kookt echt niet over en koekt niet aan. Geen omkijken naar, dus. Tot slot: je kunt een klomp bevroren eten zonder ontdooien opzetten. Handig als je weer eens te laat hebt bedacht dat het jouw beurt was om te koken.
Kortom: hiep, hiep hoera voor het stoommandje! Je kunt het in elke huishoudelijke-artikelen-winkel voor een paar euro aanschaffen.
els theuns
als ik de aardappels heb gekookt wil ikze terug in de pan doen om droog te koken. maar dan vallen bij mij vaak de aardappelen is de gootsteen bak. is er een betere manier?
Nico
Leuk artikel. Heb goede kook-ervaring met gefilterd water (Brita), daardoor was de kleur en smaak van groenten ook beter. Ik ga nu gefilterd water gebruiken om te stomen.
jelle van andel
tja, een beetje laat maar ik zie nu dit artikel en ik wil er graag een extra hackje aan toe voegen: als je het kleine laagje water een beetje laat afkoelen en tijdens/na de maaltijd opdrinkt heb je álle voedingsstoffen te pakken en geen waste. Chinezen drinken soep vaak tijdens of na de maaltijd omdat het de vertering bevordert.
Je kan trouwens ook een stalen vergietje (met zo’n steel) gebruiken, hoef je niks te kopen..
Bram Speelman
@mie ik zou even google-en hier staat ook iets: http://alice.gebruikers.eu/forum/viewthread.php?forum_id=36&thread_id=474
mie
Ik ben zeer geïntrigeerd door de reactie van Bram Speelman. Ik heb heel veel nood aan versterking van mijn WIFI signaal (ik sta nu rechtop op mijn terrasje in Yaoundé (Kameroen) om via de WIFI contact te maken met een draadloos netwerk hier op 100m in vogelvlucht vandaan. Bram, kan je me eens uitleggen hoe ik tewerk moet gaan?
Heel hartelijk dank,
Mie
Erno Mijland
Villa VPRO had vandaag een item over vitaminebehoud, waarbij stomen als goede bereidingswijze wordt genoemd. Luister: http://tinyurl.com/5femy8
Tinaturtle
Wij gebruiken het stoommandje ook regelmatig.
Ik bedacht met net na het lezen van dit artikel dat je misschien een stuk(in model knippen)van die NoStik folie kan gebruiken(die voor hergebruik) om vastkleven aan het mandje te voorkomen. Bijv. zoals eerder getypt met het stomen van bapao. Die Icflon sachets (voor 1 euro per 2stuks gekocht bij een bekend huishoudelijk warenhuis, met van die oranje blokjes)kunnen ook in de broodrooster en oven. Dus ik denk dat je ze ook in het stoommandje zou kunnen leggen.
Succes Tina
Maarten
Als je met al die lifehacks toch tijd over houd, kan je natuurlijk ook een eigen moestuintje beginnen. Alles lekker vers en zonder gif. Bij het blancheren van de groente voordat je het invriest heb je het stoommandje weer hard nodig. Let echter op, bladgroente niet stomen maar koken voor het invriezen.
grimo1re
Stoommandje is inderdaad ideaal! Niet zo rot schoonmaken als je um meteen na het gebruik afspoelt/in sopje zet. Maar dit:
“en minuutje korter of langer stomen maakt niet uit, de boel kookt echt niet over en koekt niet aan.”
klopt niet helemaal. Dan heb jij je pannetje nooit per ongeluk droog laten koken, dan smaakt het eten helemaal verbrand! Het fenomeen half-gestoomde groente met verbrand nasmaakje is bij mij thuis toch echt goed bekend 🙂
Bram Speelman
Misschien kun je dit gezonde stoommandje, (nadat je hem gedroogd hebt;-)ook gebruiken om er een omnidirectional wifi atenna van te maken voor een sterk gebundeld WIFI signaal.
Frank Meeuwsen
Ik heb zo’n ding al jaren in de kast liggen maar wist nooit goed waarvoor het te gebruiken. Toch eens wat van die tips proberen. Dank!
arjan
Goede tip. Wij gebruikten het voor de kindjes om snel en gezond eten klaar te maken. Af en toe een bapao erin, maar rot schoon te maken.
Carola
Heb je wel eens zo’n stoommandje proberen schoon te maken nadat je er rijst in gestoomd had? Pfffffffft, ik heb het mandje heel snel in de vuilnisbak gekegeld ;-). (Niet echt hoor, bij wijze van spreken. voor groente is ie prima)
Erno Mijland
@Quinten Zeker! Dekseltje erop! Anders staat de boel natuurlijk binnen de kortste keren droog : )
Quinten
Maar moet er dan geen dekseltje op die aardappeltjes?
Sources
Echt retro uit de jaren 70 🙂
Comments are closed.