Onderweg

5 Tips tegen rugpijn in de auto

Redactie Lifehacking
Geschreven door Redactie Lifehacking

Vooral met een autovakantie in het vooruitzicht is een comfortabele autostoel van groot belang. Voor mensen die langer zijn dan 1.80 is het erg lastig om een fatsoenlijke autostoel te vinden in een middenklasser. Stoelen zijn vaak te zacht, te kort, geven te weinig zijdelingse steun en zijn matig verstelbaar.Er zijn gelukkig flink wat dingen die je kunt doen om je huidige stoel te verbeteren om rugpijn in de auto te voorkomen. Lees ook: 5 oplossingen voor computerogen.

Stoelen met een verstelbare lengte en die verstelbaar zijn in hoogte zijn heel schaars en alleen als extra optie te krijgen voor een forse meerprijs in de duurste auto’s. BMW heeft voor de 7-serie zelfs een tijdje een autostoel gehad met een soort massagestand, waardoor je rug in beweging gehouden wordt tijdens je reis. Bhagwan legitimeerde zijn vele Rolls Royces omdat ze goed waren voor zijn rug.Dat zijn helaas dingen die buiten het (inkomens)bereik liggen van de gemiddelde lifehacker. Het zou ook wel wat ver gaan om je auto te verkopen omdat de stoelen niet lekker zitten. Je verkoopt je huis ook niet omdat de bank versleten is, tenslotte. Wie niet rijk is moet slim zijn. Daarom vijf tips om iets te doen aan je rugpijn in de auto…

1. Lumbaal kussentje

De eerste tip is wat mij betreft om een lumbaal kussentje in je rugleuning in te bouwen. Dat is een rubber kussentje met een pompje, dat je ter hoogte van je onderrug plaatst (of laat plaatsen). Door het kussentje op te pompen heb je meer steun.

2 Zijsteun

Een tweede aanrader is om de zijkanten van de bestuurdersstoel dikker te maken, zodat je meer zijsteun hebt. Als je auto niet standaard een leuning heeft, kan het installeren van een leuning ook wonderen doen.

3 Zitting verlengen

Tot nu toe heb ik van al mijn auto’s de zitting laten verlengen. Dat is wat ingewikkelder en duurder dan de eerste twee opties, maar als je veel last hebt van pijn in je rug bij het autorijden raad ik het je zeer aan.

4 Nieuwe stoel

Er is een redelijk ontwikkelde markt voor speciale autostoelen. Bekende merken zijn ASS en Scheel. Nieuw zijn die stoelen redelijk kostbaar (vanaf zo’n € 1.000), maar er is een vrij grote tweedehands markt waar je voor een paar honderd euro klaar moet zijn. Ik heb via marktplaats.nl ooit een vrijwel nieuwe Scheel stoel voor € 150 op de kop getikt. Let wel op, moderne auto’s hebben vaak airbags aan de zijkant. Het kan zijn dat die ontregelt wordt door een niet-originele stoel.

5 Nieuwe auto = cruise control & automaat

Tenslotte, als je een nieuwe auto koopt, zorg dan dat die auto een cruise control heeft en een automaat. Dankzij de cruiscontrol hoef je niet een uur of langer je been en je rug te fixeren. Als je van plan bent om nog jaren je huidige auto te gebruiken is het te overwegen om een cruise control in te bouwen, dat kan voor zo’n € 500. Een automaat is ideaal in de file, je hoeft dan niet steeds te koppelen en ontkoppelen.

Doe het zelf of professionals

Als je tijd hebt kun je veel van dit soort dingen zelf. Er is bijvoorbeeld een geweldige manual online te vinden van een Prius eigenaar die een lumbaal kussentje in zijn Prius bouwt en meteen maar stoelverwarming meeneemt. Met die manual in je hand is het een eitje om meteen de zijsteun te verstevigen en de stoel te verlengen. Sowieso is de Prius een auto met een rijke hackers-community, zoals je in dit forum over bijvoorbeeld stoelverlenging kunt zien.

Als je het liever uitbesteed zijn er behoorlijk wat bedrijven te vinden waar je terecht kunt voor je rughacks, onder de verzamelnaam ‘Bekleedbedrijven’. Op de website van branche-organisatie Focwa kun je een compleet overzicht vinden.

[Update: links werken nu wel, dank voor de reacties, en ik had Maharishi Mahesh Yogi ten onrechte een Rolls Royce toegedicht, dat was Bhagwan]

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer

26 Reacties

 • Eens met Verbal_Kint: even de opmaak herstellen leest een stuk prettiger.

  Zijn het trouwens geen tips tégen rugpijn in de auto?

 • @Gerben:

  dat is inderdaad een goeie! Sowieso is dat wel handig, want voorkomt ook slijtage aan de broek en zakkenrollen. Ik doe mijn portemonnee meestal in de binnenzak van de jas, al moet ik bekennen dat hij de laatste jaren daarvoor eigenlijk te zwaar is geworden (en niet bepaald doordat er nou zoveel aan betaalmiddelen in zit). Maar het zitten op een volle portemonnee is erg vervelend en slecht.

 • Beste Tip: Zet je stoel dichter bij de pedalen, zodat je je benen niet zo hoeft te strekken vanuit de onderrug. Als dit niet helpt kun je alsnog geld gaan uitgeven.
  Trouwens, dat van die Rolls Royces was Bagwan, Niet Maharishi Mahesh Yogi.

 • de goude tip , koop recaro stoelen , fijnere stoelen dan dat zijn er niet ik ben 1, 90 en die stoelen zitten perfect

 • Ik ben een vrouw van 65 jaar. 1.72 lang. Slank/normaal postuur. Auto Subaru Forester. Ik heb altijd rugpijn in deze auto. Maakt niet uit of ik rij of ernaast zit (ernaast zitten, dan zit ik maar te schuiven en te wiebelen) Lendensteuntje gekocht, Tempur zitkussen, rugleuning in verschillende standen, stoelverwarming aan, bolletjeszittinkje, maakt niets uit. Durf niet aan een Scheelstoel ofzo te beginnen, kost heel wat en dan maar afwachten of het werkt. Thuis op de bank geen problemen met zitten. Waar zou dat toch door komen en wie weet het en weet raad??
  Groeten, Marry

 • Ik had door een scoliose ook rugklachten in de auto. Via via kwam ik terecht bij Hennekes in Gouda. Zij maken o.a. individueel aangepaste autokussens, die je ook nog eens kunt meenemen in andere auto’s. Echt, dé oplossing. Kan nu weer lange ritten maken. Misschien hebben andere lotgenoten hier ook iets aan.

  • Ik heb pijn in mijn rechterheup tijdens het autorijden. Ik kan er nog niet helemaal achter komen welke krachten daarvan mede de oorzaak zijn. Tot hoever moeten je onderbenen ondersteund worden en is het beter de heup en knie op 1 lijn te hebben? Weet iemand aan in hoeveel graden de hoeken van je lichaam moeten staan (rug-onderbeen, onderbeen-bovenbeen) … en waar je op moet letten bij het uitzoeken van een stoel?
   groet Miranda

 • Goede tips! Voor mij hielp een auto met cruise control ontzettend. Ik rijd vaak lange en saaie stukken. Als ik constant mijn voet op de het gas moet houden, straalt dat door via mijn been, mijn kont en mijn rug uiteindelijk tot mijn hoofd.

 • Ik heb de laatste twee weken al een paar keer last gehad van een stijve nek. Bedenk me nu pas dat dit goed kan komen door de lange afstanden die ik rij. Misschien toch nog maar eens deze tips bestuderen.