Onderzoek naar geluk: laat je gedachten niet afdwalen

Dat je gelukkiger wordt van in het moment zijn en ongelukkig van piekeren is geen geheim meer, getuige de populariteit van mindfulness. Dat je ook van afgeleid zijn door positieve gedachten ongelukkiger wordt, is echter minder bekend.

Matt Killingsworth deed onderzoek naar de relatie tussen geluk en het afdwalen van onze gedachten en kwam tot de conclusie dat we ongelukkiger worden als onze gedachten afdwalen van hetgeen waarmee we bezig zijn, onafhankelijk van waar onze gedachten naar uit gaan. Hij deed dit onderzoek onder ruim vijftienduizend mannen en vrouwen van verschillende leeftijden met verschillen in burgerlijke status, inkomen en opleiding. Eén ding hebben ze achter allen gemeen: ze hebben een iPhone. Via die iPhone verzamelde Matt meer dan 650 duizend real time rapportages, waarin hij op random tijdstippen vragen stelde als: Wat ben je aan het doen? Dacht je aan iets anders toen je dit aan het doen was? Waren het neutrale, positieve of negatieve gedachten? Hoe gelukkig voel je je nu?

Het blijkt dat we minimaal dertig procent van de tijd aan iets anders denken dan aan datgene waarmee we bezig zijn en dat we daarvan ongelukkig worden. Moeten we dan altijd maar in het hier en nu zijn? Nee, want het afdwalen is een gevolg van het feit dat wij als mensen de mogelijkheid hebben om terug te blikken en vooruit te kijken, wat erg nuttig is voor evalueren, lering trekken en plannen maken. We zouden ons wel meer bewust kunnen zijn van het afdwalen en daarmee inzicht krijgen in waar dat ongelukkige gevoel dat je soms hebt vandaan komt.

Bekijk hier de Ted-talk van Matt Killingsworth:

Meer over geluk op lifehacking.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

  • snel 5 kilo afvallen
    Posted 26/08/2013 10:28 am 0Likes

    Het hier en nu is het belangrijkste. Wij hebben inderdaad het voordeel dat we een ratio hebben. Maar deze wordt misschien wel 90% van de tijd voor verkeerde dingen zoals piekeren gebruikt.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]