OnyX – Om je Mac lekker schoon en fris te houden

Jawel, zelfs een Apple moet zo nu en dan eens even opgeschoond en strakgetrokken worden om lekker te blijven zoemen! Met het gratis OnyX kun je een flink aantal taken op je Mac uitvoeren zonder in Terminal te hoeven duiken. Denk aan het checken van de opstart-schijf, het opschonen van je bestandssysteem, de systeem cache opschonen, webcache verwijderen, maar je kunt ook diverse verborgen eigenschappen configureren van Finder, Dock en andere Apple applicaties. OnyX is een gratis download.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

14 Comments

 • bluebird
  Posted 10/06/2011 11:11 pm 0Likes

  Heb Onyx al jat=ren op diverse Macs. Merk nu na de laatste maintenance actie dat mijn MacBook Air ca 5 keer zolang bezig is met afsluiten als ik ‘em uitzet. Heb wel alle opties aangehinkt bij de maintenance opties. Iemand ideeën?

 • jop
  Posted 06/06/2011 1:03 pm 0Likes

  voor willem: advanced systemcare!!!\

 • F
  Posted 01/06/2011 9:44 am 0Likes

  kan aub me iemand zeggen met welk programma ik mij pc terug startklaar maak? ik zou mn mac willen verkopen…

 • Lennert
  Posted 07/08/2009 3:50 pm 0Likes

  @bollie dikmans. ik heb gister een programma geinstalleerd maar ook gelijk weer van mijn mac afgehaald. Van de 170 gb opslagcapaciteit die ik voor het installeren had nu nog maar 126 gb over zelfs na verwijdering (dus software in prullenbak) Hoe kan dit? Ik heb af en toe het idee dat alles dubbel weggeschreven wordt op de mac!?

 • Gerwin
  Posted 10/02/2009 9:59 am 0Likes

  @Bert: Dit is sinds Tiger niet meer zo: Dit soort dingen worden niet meer door Cron bijgehouden, maar door LaunchD, en als je ’s morgens je Mac opstart, en de job van 3 uur ’s nachts is niet gedaan, doet hij het alsnog.

 • bollie dikmans
  Posted 10/02/2009 9:39 am 0Likes

  Een mac wordt echt wel trager na jaren van gebruik. Dit komt deels doordat mac os x geen “uninstall” optie heeft. Mensen gooien gewoon software in de prullenbak als ze het niet meer gebruiken en daardoor blijft er van alles achter dat zich in de loop van de tijd gaat ophopen. Ik heb nooit begrepen waarom je op de mac geen software kan “uninstallen” zonder hulp van vage 3rd party tools die vaak niet gratis zijn.

 • Peter
  Posted 06/02/2009 11:06 am 0Likes

  Tsja, Mijn apple crashed om de zoveel tijd. Kernel panic heet dat dan. Ik moet nog eens een keer het besturingssysteem opnieuw installeren. Maar mijn enthousiasme voor apple is er niet groter op geworden. Ik geloof niet dat onyx me zal helpen met die paniek problemen.

 • Bert
  Posted 02/02/2009 11:03 am 0Likes

  Wat een bezorgde reacties allemaal!
  Ik gebruik het programma best vaak, en mijn MacBook is niet naar de klote ofzo.
  Ik vind het juist een heel handig programma, want onderhoudsscripts worden anders alleen om 3:00 ’s nachts uitgevoerd, en dan staat de Mac niet aan bij mij.
  Je hebt dus wat meer controle over het onderhoud.

 • Jasper
  Posted 07/01/2009 10:44 pm 0Likes

  @Willm:
  start > uitvoeren > cmd > format c:

  😉

 • Willm
  Posted 07/01/2009 5:26 pm 0Likes

  Een beetje off topic wat Apple betreft maar eh…

  Weet iemand een goed opschoon programma voor Win XP?

  Bvd Willem

 • Rickje
  Posted 06/01/2009 2:00 pm 0Likes

  Onyx doet niks wat OS X niet zelf al doet, in dat opzicht is het zinloos. Daarbij geeft het wel veel mogelijkheden om je systeem naar de klote te helpen.

  Een traag systeem is ook al zoiets geks, laat staan dat Onyx daar iets aan kan doen. Vaak ligt de oorzaak eerder in fout gebruik dan aan gebrek aan onderhoud….

  – Door unSOUND
  http://forum.onemorething.nl/viewtopic.php?t=140326&highlight=onyx

 • Michel
  Posted 06/01/2009 8:36 am 0Likes

  Waarom zou je zoiets installeren.
  OS-X voert automatisch schoningsbeurten uit op je Mac. Het gebruik van dit soort programma’s is volkomen onnodig en leidt alleen maar tot ellende.

 • Jan vdP
  Posted 30/12/2008 2:06 pm 0Likes

  Ik heb OnyX in het verleden wel gebruikt, maar mijn OS X Finder (toen 10.4) werd na het draaien instabiel. Rebooten was dan het medicijn. Tegenwoordig gebruik ik MainMenu.app voor het opschonen. Een lekkere No Nonsense app, snel en effectief.

 • Erik
  Posted 30/12/2008 11:12 am 0Likes

  Misschien wel handig? Beste wensen voor 2009!

Comments are closed.

%d