Oogcontact maken met je kind

Je herkent het vast wel. Situaties waarin je van afstand roept wat je kind wel of niet moet doen. Binnenkomen na het buitenspelen. Naar beneden komen om te eten. Van die mooie glazen vaas afblijven. Stoppen met ruziemaken met een broertje of zusje. Enz. Vaak roep je dan vanaf de plek waar jij bezig bent wat je wilt van je kind.

Bij sommige kinderen werkt dit prima. Maar ik ken ook genoeg eigenwijze kinderen die op dat soort momenten ineens oost-indisch doof lijken te zijn Laughing.  Ze doen dan niet wat je vraagt of zo langzaam en in slow-motion dat je de neiging om nog 3 keer hetzelfde te roepen moet onderdrukken…

Gelukkig bestaat hier een heel simpele hack voor. Loop naar je kind toe. Zorg dat jouw hoofd op gelijke hoogte komt met het hoofd van je kind. Maak oogcontact. En vertel rustig wat je van je kind wilt.

Het lijkt zo simpel dat het bijna geen lifehack mag heten. Maar als je een tijdje gaat opletten hoe vaak je van een afstand je kind vertelt wat het moet doen. En hoe goed het daarop reageert, dan vermoed ik dat deze hack voor veel ouders de moeite van het proberen waard is! Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen en hoe je dit soort situaties thuis ook kan oplossen!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

 • iPot
  Posted 26/06/2008 3:57 pm 0Likes

  @Jeroen: 😀
  (in *mijn* tijd haalde ik het niet eens in m’n hoofd om niet naar m’n ouders te luisteren ;-))

 • Jeroen Gerth
  Posted 23/06/2008 12:04 pm 0Likes

  Wat is de definitie van een “lifehack” dan precies?

  • Tina
   Posted 17/01/2018 9:37 am 0Likes

   Iets waardoor het leven instant makkelijker wordt gemaakt. Ik denk dat beginnende ouders openstaan voor elk advies mbt opvoeden, zeker die ik op het schoolplein van de basisschool hier spreek. Ik zal dit artikel s doorsturen

 • Anco
  Posted 20/06/2008 4:08 pm 0Likes

  Voor dit lange-afstand-probleem is een simpele stelregel: je spreekt een kind aan op max. het aantal meters dat het kind oud is.
  Het is inderdaad geen lifehack, maar hoort thuis op de cursus opvoeden die aangeboden/gevolgd zou moeten worden als je een kind krijgt…

 • Thijs
  Posted 20/06/2008 12:59 pm 0Likes

  Inderdaad herkenbaar, maar als ik mijn neefje op een afstand roep luistert hij vrijwel altijd.
  Tenzij ik niet of moeilijk bij hem kan komen, bv in een speeltoestel voor alleen voor kinderen ed. Dan is hij oost-indisch doof, of als hij mij ziet aankomen rent ie weg. Ik probeer hem dan altijd te verrassen of te lokken met eten en drinken en dan aan te spreken.
  Maw kinderen zijn slimmer dan je denkt en zullen per situatie anders reageren.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]