Verstopt oor? Zo verhelp je dat op een veilige manier…

Een verstopt oor is echt heel irritant. Huh? Watteuh?! Wat zei je…? Afgezien van die gedwongen nonchalance is de pijnlijke druk op je oren ook niet bepaald lekker. Je kunt dat maar beter vóór zijn door bijvoorbeeld NIET met wattenstaafjes in je oren te poeren. Maar ja, het vlees is zwak en nu zit je dus met de gebakken peren (lees: een aangestampte berg oranje smurrie in je oor). Zo voorkom je dat voortaan!

oorsmeer

Sodaoplossing

Schenk een limonadeglas vol met water en voeg daar een theelepeltje soda bij. Maak van deze combi een lekker geleitje en drop het rechtstreeks in de gehoorgang. Laat dit 1 minuut lekker borrelen en laat het vervolgens rustig uit je oor druppelen. Dat kan trouwens heel erg bevredigend zijn…

Slaolie

Schenk een druppeltje slaolie op een theelepel en verwarm dat even boven het gas. Hou het niet te dicht bij het vuur; je wil het tenslotte alleen een beetje verwarmen, niet verhitten. Check daarom altijd even goed of de temperatuur geschikt is voordat je het rechtstreeks je oor in giet. Laat de olie 15 tot 30 minuten zitten en laat het dan op een watje uitdruppelen.

Glycerine

Glycewat…? Glycerine is een natuurlijk bestanddeel van vetten en oliën. Als je glycerine in je oor smeert en de volgende dag voorzichtig wat druk op je oren zet door je neus dicht te knijpen (niet te hard, dan kan er een scheurtje ontstaan in je trommelvlies), kan het vuil door de druk uit het oor ontsnappen.

Lauw wateroorsmeer

Het is niet slim om water direct via een harde straal in je oor te spuiten, maar een zachtere stroom lauw water uit bijvoorbeeld een douchekop kan prima. Neem dan ook niet de hardste straal, want de kans op beschadiging van je trommelvlies is dan aanwezig. Zorg ook dat je na het douchen je hoofd een beetje schuin houdt, zodat het oorsmeerpropje zelfstandig uit je oor uit kan glibberen. Droog ten slotte de gehoorgang met een tissue of met een föhn (op een lage stand). Om brandwonden te vermijden zet je de föhn op een koudere stand ?

En als dat allemaal niet werkt…

…dan is het verstandig om een bezoekje aan de dokter te brengen. Doktoren kunnen je oor uitspuiten of leegzuigen. Een bezoekje aan de huisarts is sowieso verstandig omdat het dove gevoel ook andere oorzaken kan hebben.

Lees ook: De 10 meest gegoogelde vragen over onze gezondheid

Tell Us What You Think
5Te gek16Leuk3Serieus?4Meh...18Stom

About Author

2 Comments

 • Hans
  Posted 11/02/2020 10:46 am 0Likes

  Dag Anja,
  Kun je ook aangeven welke concentratie waterstofperoxide je gebruikt? Deze vloeistof kan bij onverdund gebruik zelfs brandwonden veroorzaken.

 • Anja
  Posted 10/02/2020 8:20 pm 0Likes

  Je kunt ook waterstofperoxide gebruiken: 1-3 druppeltjes in het aangetaste oor, druk het oor dicht en zorg dat het er niet uit kan, wacht één (1) minuut en laat het oor los. Dep de buitenkant met een gaasje (dus niet in het binnenoor, alleen de oorschelp). Het is een heel effectieve en super veilige methode. Je dood meteen alle eventuele vieze beestjes. Het borrelen en bruisen van de waterstofperoxide kan iets onaangenaam aanvoelen en een beetje prikken, maar niet al te erg.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]