Op de hoogte blijven van elkaars locatie via trackr!

Al een aantal keren kwam ik in mijn RSS feeds software tegen waarmee je anderen op de hoogte kunt houden van je locatie via je GPS apparaat. Om daar eens wat ervaring mee op te doen was ik juist deze week begonnen op met PLT van PerDiemco. De tool is echter, net als de website, erg onoverzichtelijk. Er zijn vast veel mogelijkheden maar misschien kreeg ik het juist daardoor wel niet direct aan de gang.

Onlangs attendeerde een collega mij op trackr! Meer vanwege het feit dat we handige software bespraken. Als zakelijke toepassing heeft trackr! voor ons geen meerwaarde en is het vooral grappig. Waar ik het voor ga gebruiken is:

 • Een indicatie geven van het moment waarop ik thuis kom. Dit is leuk voor mijn dochter maar ook handig met het timen van het avondprogramma (eten en naar bed brengen).
 • Een snelcode doorgeven als je onderweg bent naar iemand zodat deze kan zien waar je je bevindt.


Je kunt nog meer met trackr! zoals:

 • je locatie delen via je weblog, Twitter en Hyves.
 • routes opnemen en deze later pas versturen naar trackr! om je buitenlandse reis nog eens na te gaan via Google Maps.
 • je snelheid gedurende een rit inzien, zo zag ik na mijn eerste rit precies de dagelijkse fileplekken terug (zie onderstaand screenshot).

Trackr-screenshot-300x134

Trackr! is al eens kort genoemd als een van de 8 superhandige programma’s voor je Windows Mobile op Lifehacking. In dit artikel ga ik er wat dieper op in.

Basisbenodigdheden om trackr! te gebruiken

Om trackr! te kunnen gebruiken heb je het volgende nodig:

 • Microsoft .NET Compact Framework 2.0 (daar draait de applicatie zelf op)
 • een mobiele telefoon, op 3 februari 2009 werden de volgende telefoons ondersteund:
  • Windows Mobile 5 en 6 (PocketPC en Smartphone)
  • Java telefoons met MIDP2.0 (Nokia E50, N73, N95, Sony Ericsson C702, etc.)
  • Blackberry
  • N.B.: Bij de Veelgestelde vragen op de trackr! website staan de instellingen per telefoon.
 • een dataverbinding (bijvoorbeeld een GPRS abonnement);
  • N.B.: Eventuele kosten voor het doorsturen van je locatie hangen samen met het data abonnement dat je hebt afgesloten. Trackr! zelf is gratis voor persoonlijk gebruik.
 • een GPS-ontvanger nodig (los of ingebouwd in je telefoon).

De installatie van trackr!

Binnen 15 minuten had ik het volgende via de overzichtelijke Nederlandstalige website ingeregeld:

 1. Account aanmaken op Trackr!.nl
 2. Trackr! gedownload (via de website trackr!.nl of de mobiele website van trackr!) en geïnstalleerd op mijn PDA
 3. Trackr! ingesteld op mijn PDA
  • instellen van de username en password van het aangemaakte account
  • instellen dat ik de locatiegegevens iedere 5 minuten automatisch wil versturen (handmatig versturen is ook mogelijk)
  • Automatisch starten activeren

Je kunt er ook voor kiezen om in het dagelijks gebruik na het starten van trackr! bewust “Start GPS” in te drukken. Aan het einde van de rit kies je dan voor “Stop GPS” en sluit je trackr! weer af.

Trackr! terminologie

Vrienden

Je kunt mensen aanmerken als vrienden. Vrienden kunnen via trackr.nl zien waar je bent, als ze zijn ingelogd op de website. Je kunt ook zien waar je vrienden zijn als deze ook trackr! gebruiken. Uiteraard behoud je altijd zelf de controle en kun je de applicatie uitzetten wanneer je wilt en ben je vanaf dat moment niet meer te volgen.

Snelcode

Een snelcode kun je doorgeven aan een willekeurig iemand. Als hij of zij deze code invoert op de trackr! homepage zien ze meteen waar jij op dat moment bent.

Dit kan handig zijn in nieuwbouw locaties waar TomTom de weg nog niet kent of als je laat bent. De snelcode is tijdelijk en geldt alleen voor de sessie die je op dat moment gestart hebt. De code is geldig tot 12 uur nadat de sessie is gestopt, of tot je weer een nieuwe sessie (met een nieuwe code) bent gestart.

Alerts

geo-fencing-voor-trackr-alert-300x199 Trackr! kan ook een waarschuwing geven als iemand een bepaald gebied binnenkomt en/of verlaat (geo-fencing) of een rit begint/eindigt. Het gebied configureer je via de website van trackr!. Je klikt  eenmaal in het centrum, bepaalt de diameter door de muis te slepen en klikt nogmaals om te bevestigen.

Een waarschuwing kan momenteel alleen via e-mail worden verstuurd maar volgens de website binnenkort ook via SMS. Een andere beperking is dat er momenteel één Alert kan worden ingesteld.

Het e-mail bericht bevat het tijdstip waarop je de grens van het gebied overschreed en een link naar een pagina waarop je geografische locatie (na inloggen) zichtbaar wordt. Je kunt een alert ook naar jezelf sturen.

Deze tekst is in onderhoud op mijn weblog Eenmanierom.nl als (onderdeel van) het artikel “Op de hoogte te blijven van elkaars locatie via trackr!“.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

Over de auteur

0 Comments

Geef een reactie