Overal aantekeningen maken met de Inka Pen

De Inka Pen is een compacte pen die je als onderdeel van je sleutelbos overal mee naartoe kunt nemen. Ik gebruik de Inka Pen samen met het document dat je op deze pagina kunt downloaden om gedurende de dag kleine aantekeningen te maken. Het papiertje fungeert als een inbox in mijn Getting Things Done (GTD) systeem. Met dit opgevouwen printje en de Inka Pen kun je overal en altijd aantekeningen maken. Zodat je hoofd lekker leeg blijft.

Inka Pen

De afbeelding hieronder toont de Inka Pen in diverse omstandigheden:

 1. gesloten, zoals aan de sleutelbos
 2. trek de pen snel los om een kleine aantekening te maken
 3. schroef een full-size pen in elkaar om langere stukken tekst op te schrijven

inka-pen.jpg

Aantekeningen velletjes

aantekeningen.jpg

Bovenstaande afbeelding toont een scan van het aantekeningen papier zoals ik het zelf gebruik. Op dit stukje papier zijn nog vijf van de 21 regels vrij. De download is een document van twee A4′tjes dat je kunt afdrukken en dan vouwen. Als jouw printer dubbelzijdig kan afdrukken maak je op deze manier 16 van dergelijke velletjes die je zo in de achterzak van je broek stopt.

Zelf gebruik ik het aantekeningen papier alleen om even snel iets op te schrijven (vaak hooguit één regel met trefwoorden). Vervolgens verwerk ik dit naar acties conform Getting Things Done (GTD) waarna ik de aantekening doorstreep. Op deze site kun je meer teksten van mij vinden die betrekking hebben op GTD, bijvoorbeeld over het boek “Elke dag je hoofd en inbox leeg” en de meereffect training.

Je kunt het aantekeningen velletje in PDF formaat downloaden.

Update: Karel geeft in de comments een handige tip. Met PocketMod stel je zelf een A4 samen waarmee je meer keuze hebt dan lijntjes. Zo kun je kiezen voor vakjes, checklists en vakjes. Daarbij kun je ook bepaalde informatie voordrukken zoals een kalender of de inhoud van een RSS feed. Zelf gebruik ik PocketMod niet omdat het mij vooral om de lijntjes gaat waardoor het samenstellen van de PocketMod enkel meer tijd zou kosten.

Inka Pen in Nederland

De Inka Pen is een pen die ook in extreme omstandigheden te gebruiken is. Zo schrijft de pen onder iedere hoek, onder iedere temperatuur en op iedere hoogte. Derhalve is de Inka Pen vaak te vinden in aan buitensport gelieerde winkels zoals Bever Zwerfsport. Je kunt de pen ook aanschaffen via Marktplaats of Ebay. Een navulling is in diverse kleuren te koop bij winkels met kantoorbenodigdheden en ook bij V&D.

Deze tekst is in onderhoud op mijn weblog Eenmanierom.nl als (onderdeel van) het artikel “Overal aantekeningen te maken met de Inka Pen“.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

Over de auteur

31 Comments

 • Avatar
  Nick V
  Geplaatst 09/10/2011 3:23 pm 0Likes

  De Inka-pen wordt veel gebruikt in het veld. Met name door Geocachers. Daar kom je nog wel eens logboekjes tegen die, ondanks alle voorzorgen, nat zijn geworden. Vooral in tijden van mistig weer. Als je dan veel tijd hebt gestoken in het vinden van de cache-lokatie, wil je ook je team-naam kwijt op de log.

 • Avatar
  Jop
  Geplaatst 10/03/2009 2:31 am 0Likes

  Even terug naar dat stukje papier. Ik maak per dag een uitdraai van de taken voor die dag op 1 vel A4. Gedurenden de dag gebruik ik hetzelfde velletje om allerlei krabbels te maken, nieuwe taken, tel.nrs, plannen etc. Die krabbels gaan ‘s avonds weer terug in het GTD systeem en ik maak weer een uitdraai voor de volgende dag. Potlood, Inka-pen of een pen van 2 kwartjes, als het maar schrijft.

 • Avatar
  Patrick Mackaaij
  Geplaatst 24/02/2009 7:56 am 0Likes

  @Paul: Ik heb de Inka Pen ook wel eens even los in mijn broekzak gehad nadat ik ‘m als full sized pen heb gebruikt. Vervolgens was ik ‘m even kwijt dus in vervolg schroef ik ‘m na het notuleren weer direct vast 🙂

  Uiteraard heb ik Evernote op mijn PDA geïnstalleerd, maar de PDA pakken, activeren, Evernote starten met de snelknop, note toevoegen aantikken, schrijven, Done aantikken, Evernote minimaliseren, PDA de-activeren en weer opbergen zijn mij net iets handelingen dan het papiertje. Dan heb ik het er nog niet over het terughalen van de informatie waarvoor je ook een PC of PDA nodig hebt.

  Evernote is geweldig hoor maar zoals ik al aangaf werken alle bovenstaande reacties voor mij weer net niet maar voor die persoon misschien weer wel. Dat zal altijd zo zijn met lifehacks. Natuurlijk draagt jouw verwachting van het artikel ook bij aan je reactie maar goed. Laat ieder en zijn ding mee doen zou ik zeggen.

 • Avatar
  Paul
  Geplaatst 24/02/2009 1:03 am 0Likes

  @Patrick:

  De link van de pen die ik je stuurde zit gewoon in mijn broekzak (de pen, niet de link uiteraard 😉 ), naast een ander model rode pen om documenten te corrigeren.

  Maar als je toch de beschikking hebt over een pda, dan is het vast mogelijk om evernote ook op je pda te zetten, is bijna net zo snel en werkt m.i. net zo gemakkelijk, al is het alleen maar omdat mijn handschrift vrij snel nadat ik het opgeschreven heb, volledig onbegrijpelijk is, zeker als het even snel neergeschreven is. Schrijven is een kunst die langzaam verloren gaat in het digitale tijdperk…

  Als ik dan alsnog moet schrijven is het meestal iets meer dan ik kwijt kan op een a-4 tje en is een a5 schrijfblok met omslag praktischer, al is het alleen al omdat je daar ook nog wat afdrukken van documenten kunt bewaren.

  Het is een leuk pennetje (als verzamelaar van kleine pennen kan ik daarover meepraten), maar om nu te zeggen dat dit verhaal veel toevoegt aan de wat we reeds hadden, sorry, dat kan ik niet zeggen.

  Ook ik verwachtte een geweldig apparaat en niet een ‘eenvoudige’ pen en een velletje papier.

 • Avatar
  Patrick Mackaaij
  Geplaatst 23/02/2009 7:51 pm 0Likes

  @Paul: Bedankt voor je reactie op mijn artikel. Pen en papier blijkt toch nogal wat los te maken, zelfs een maand na publicatie nog!

  Zelf gebruik ik de stylus van de Inka Pen nauwelijks. En ook hier zie je weer hoe persoonlijke dergelijke attributen kunnen zijn. De stylus van mijn PDA is veel toegankelijker want die schuif je er gewoon in en uit. De Inka Pen zou ik eerst uit mijn broekzak moeten halen waarna het dopje los moet worden geschroefd (die je dán inderdaad wel eens kwijt zou kunnen raken want je klikt ‘m niet achterop omdat je de pen niet full size gebruikt). Daarentegen was ik laatst mijn PDA stylus een paar dagen kwijt en toen was ik wel heel erg blij met de stylus van de Inka Pen. Het voordeel van de Inka Pen is voor mij ook dat deze aan mijn sleutelbos vast zit (die ik altijd bij me heb).

  De PDF is handig als je geen gelinieerd schrijfblok bij de hand hebt. Omdat het velletje wel een maand of twee meegaat is een schrijfblok ook wat overdone. Tenslotte is A4 papier vaak steviger (mede daardoor gaat het langer mee).

 • Avatar
  Paul
  Geplaatst 23/02/2009 2:17 pm 0Likes

  En waarom zou je de pdf gebruiken, je kunt toch ook een vel uit een gelinieerd schrijfblok halen?

 • Avatar
  Paul
  Geplaatst 23/02/2009 12:12 pm 0Likes

  Er zijn meer kleine pennen in handel die ‘altijd’ schrijven en erg klein zijn, hoewel je hier wel je stylus mist, maar waar heb je die voor nodig als je alles op papier doet 😉

  http://www.spacepen.com/matteblackx-markpen.aspx

 • Avatar
  Patrick Mackaaij
  Geplaatst 22/01/2009 2:21 pm 0Likes

  Ik heb de Epos pen bekeken en die zag er even heel veelbelovend uit! Zoiets zou fantastisch zijn. Bij de Epos heb je helaas het station nodig dat je op de foto ziet staan. Dit station moet je koppelen aan een PC die aan staat en meestal draag ik die niet bij me 🙁

  In mijn vorige reactie heb ik nog overwogen om je gerust te stellen dat mijn pen niet lasergegraveerd is en dat dat niet het ding is waarom ik deze pen apprecieer maar bij deze dan alsnog 🙂

  Misschien was minder tekst mogelijk geweest maar de opbouw is op zich prima lijkt mij: pen, A4’tje en waar je de pen kunt aanschaffen want hij is helaas niet overal te vinden (de vulling overigens wel).

  Zoals gezegd werken alle bovenstaanden reacties voor mij weer net niet maar voor die persoon misschien weer wel. Dat zal altijd zo zijn met lifehacks. Ik hoop dat ik hiermee jouw reactie voldoende heb geadresseerd.

 • Avatar
  J. Verberk
  Geplaatst 22/01/2009 2:01 pm 0Likes

  @ Patrick,

  Bovenstaand verhaal klopt helemaal, maar dit is nog geen reactie op mijn opmerking dat je dat ook in een paar zinnen had kunnen melden. En de uitwijding over dat de Inka pen zo geweldig is (jawel, met name het lasergegraveerd log), wat moet ik daar mee?
  Overigens zijn er ook digitale pennen die zonder het digitale papier werken, zie bijvoorbeeld: http://epos-ps.com/dwlfls/PEN_spec_site_pdf.pdf

 • Avatar
  Patrick Mackaaij
  Geplaatst 22/01/2009 1:52 pm 0Likes

  De pen met notitievel werkt in mijn geval goed voor de eerste stap in het GTD proces; het verzamelen. Overal waar ik ben kan ik zo wat er ook in mijn hoofd op komt direct kwijt. Daarbij heb ik op deze manier ook altijd een pen bij de hand wat ook erg praktisch blijkt.

  Voor deze stap zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden zoals enkele bovenstaande reacties al aangeven. Zo kan ik me goed voorstellen dat bijvoorbeeld vrouwen kiezen voor een blocnote en een normale pen die zij meenemen in hun handtas. Of dat je altijd een borstzakje hebt en liever schrijft met een vulpen maar toch wel wat hebt aan het A4’tje…

  Alle bovenstaanden reacties werken voor mij weer net niet maar voor die persoon misschien weer wel. Dat zal altijd zo zijn met lifehacks.

 • Avatar
  Marcel van Driel
  Geplaatst 22/01/2009 1:45 pm 0Likes

  LOL, misschien heeft dat ook te maken met ons verwachtingspatroon, want ik heb het artikel inderdaad ook twee keer gelezen, omdat ik mij niet voor kon stellen dat het alleen maar een pen was, zonder elektronica 🙂

 • Avatar
  J. Verberk
  Geplaatst 22/01/2009 1:41 pm 0Likes

  Wacht even, heb ik het goed dat er een heel artikel gewijd is om uit te leggen dat een blocnote met pen handig is om zaken te noteren zodat je ze niet vergeet? Nu snap ik waarom de auteur een GTD systeem nodig heeft.
  Bij deze daag ik de auteur uit om te reageren…

  P.S. Ik dacht dat het een pen was waarmee je in de lucht kon schrijven en dat de info naar bijv. je takenlijst werd verzonden. Maar de website van de Inka pen liet me weten dat het allemaal veel geavanceerder is: het logo is lasergegraveerd! (WOW)

 • Avatar
  Suzanne
  Geplaatst 22/01/2009 11:57 am 0Likes

  Pen en papier…..wauw…geweldig….Wat een malloten…..zucht….

  Alsof je tijdens het steilewand klimmen even iets wilt noteren…..

  Je kunt ook een mini voicerecorder gebruiken.

 • Avatar
  Patrick Mackaaij
  Geplaatst 22/01/2009 9:39 am 0Likes

  Terug naar af zou ik het niet noemen. Anders wel. Zo heeft ieder zijn voorkeuren. Ook voor Evernote heb je een werkstation of telefoon nodig om gegevens te verwerken en zelf vind ik dat niet zo handig.

  Voor wie nog niet weet wat Evernote is er de elevator pitch van de eigenaar(Engelstalig):
  http://www.evernote.com/about/what_is_en/video/

 • Avatar
  Mees
  Geplaatst 22/01/2009 9:29 am 0Likes

  wauw, dit is wel terug naar af zeg. Ik gebruik gewoon evernote 🙂

 • Avatar
  Patrick Mackaaij
  Geplaatst 22/01/2009 12:01 am 0Likes

  @Ronald: Vervelend zeg dat je het dopje bent kwijt geraakt. Als ik het goed begrijp ziet jouw pen er nu uit zoals deze afbeelding toont: http://www.dansdata.com/images/inka/icart1024.jpg

  Ik heb nog even verder gezocht en vond deze foto van een pen waarin het dopje redelijk zichtbaar is: http://alfredo.octavio.net/files/aoctavio_inkavictorinox.jpg

  Beter dan deze foto kon ik niet vinden, hopelijk is hij net goed genoeg om te zien dat je het dopje op de pen moet schroeven. Het dopje schroef je alleen los als je de pen volledig uitgeklapt gebruikt (bijvoorbeeld tijdens een overleg). In stand 1 & 2 van de foto in dit oorspronkelijke artikel zit het dopje muurvast. In stand 3 is de pen uitgeklapt.

  Misschien zou er inderdaad nog iets verbeterd kunnen worden aan het ontwerp maar ik kan in ieder geval bevestigen de pen al maanden te gebruiken zonder dat het dopje is kwijtgeraakt.

  Wat voor alternatief gebruik je nu overigens?

 • Avatar
  Ronald King
  Geplaatst 21/01/2009 11:34 pm 0Likes

  De Inca Pen is een waardeloos ding. Je verliest het einddopje in notime. Een dure gadget die nog een keer terug naar de design tafel moet.

  …— *** WEGGEGOOID GELD!!! *** — ….

 • Avatar
  Marcel van Driel
  Geplaatst 21/01/2009 7:41 pm 0Likes

  @Patrick,

  Het lastige invoeren is inderdaad het grootste struikelblok. Maar in de praktijk blijk ik aan twee of drie woorden genoeg te hebben als aantekening, en dat is mindere dan een gemiddelde sms (bij mij althans). Alleen als ik een briljante zin/passage voor een boek heb, is het wat veel getyp en mis ik mijn uitschuiftoetsenbord.

 • Avatar
  Patrick Mackaaij
  Geplaatst 21/01/2009 6:54 pm 0Likes

  Ik zie dat er wat suggesties zijn binnenkomen en heb deze allemaal bekeken of er iets voor me bij zat. Allen bedankt voor het nemen van de moeite om te reageren maar ik blijf toch bij de Inka Pen. Hieronder licht ik toe waarom.

  @LeonZ: Ik heb even naar de PicoPad gekeken. Kostte nog wel moeite want de domeinnaam blijkt het niet te doen. Voor de volgende die dat probleem heeft: deze URL deed het bij mij wel: http://www.picopad.com/pages/about.php

  Inhoudelijk vind ik PicoPad net niet handig. In plaats van losse memoblaadjes heb ik nu een lijstje waarvan ik gewoon dingen kan doorstrepen. Minder losse velletjes. Inderdaad lijkt de pen me niet zo makkelijk om mee te schrijven. De Inka Pen schroef ik dagelijks voor een overleg in elkaar tot een volledige pen die lekker schrijft. Tenslotte gebruik ik de pen dus ook vaak om even los wat op te schrijven of leen ik ‘m tijdens een kort overlegje uit aan mijn gesprekspartner en vanuit een mapje kun je er minder makkelijk bij.

  @Anne: Deze digitale pen is wat sterker aan de prijs en vereist een hoop papier om mee te sjouwen. Vervolgens moet je hem, zoals ik eerder als reactie op Annunaak aangaf, aankoppelen aan een computer.

  @Bas: Jouw idee komt het meest in de richting van wat ik als alternatief handzaam zou vinden. Ben zelf alleen niet zo’n fan van potlood schrijven (punt kan afbreken en moet geslepen worden, punt kan je  portemonnee kapot prikken, de tekst vervaagt eenvoudiger). Ik gebruik de Inka Pen niet alleen om op het blaadje te schrijven maar ook voor notulen. Zijn de mini post-its net als die van de picopad of iets wat ik handiger zou vinden?

  @Marcel: Naar huis mailen vanaf een telefoon klinkt interessant. Vanaf mijn inbox zou het dan inderdaad zo verwerkt kunnen worden. Maar hoewel ik aardig technisch ben kan ik nog niet zeggen dat ik met plezier letters invoer in mijn telefoon (T9 etc.).

 • Avatar
  Marcel van Driel
  Geplaatst 21/01/2009 1:53 pm 0Likes

  Ik mail mijn aantekeningen altijd van mijn telefoon naar huis. Dat heeft twee voordelen:

  – ten eerste kan ik geen briefjes kwijtraken, of vergeten, omdat ik weer een ander jasje aanheb.

  – Als ik thuis ben, kunnen de aantekeningen meteen verwerkt worden in GTD.

 • Avatar
  Bas
  Geplaatst 21/01/2009 1:22 pm 0Likes

  Een gratis ikea potloodje werkt voor mij net zo goed. Die kunnen dan wel niet aan een sleutelhanger, maar kun je net zo makkelijk meenemen. Zelf heb ik altijd zo’n potloodje en een mini post-it blokje in mijn portemonee zitten.

 • Avatar
  LeonZ
  Geplaatst 21/01/2009 1:11 pm 0Likes

  http://www.picopad.com/
  Daarmee kan je óók overal aantekeningen mee maken, (véél minder makkelijk om te schrijven welliswaar) en makkelijk papier meenemen. Misschien iets voor meneer Mackaaij?

 • Avatar
  PapaGuru
  Geplaatst 21/01/2009 11:24 am 0Likes

  Leuk, maar niet brilliant. Voornaamste manco: geen quick-release om ook de huls snel van je sleutelbos te halen om de pen langer te maken als je iets meer dan drie woorden wil opschrijven (ik ben vaak lang van stof).

  Ik had al zo’n soort pen in 1987, dankzij coca cola. (Leek zeer sterk op deze:
  )
  Deze heb ik, met name vanwege bovengenoemd bezwaar, eigenlijk zelden of nooit gebruikt.

  -PG

 • Avatar
  Imre Fabian
  Geplaatst 21/01/2009 11:06 am 0Likes

  Dit is wellicht de beste Gadget ooit gemaakt. Geen geklooi meer met PDA’s en PC’s, nooit een lege batterij of een volle memory stick. En hij past zo in je broekzak. Hij kan zelfs in de was (pas op voor vlekken) en doet het dan nog steeds!
  Alleen dat PDF bestand is wat omslachtig. Kan je die lijktjes niet zelf trekken?

  Wanneer is íe verkrijgbaar? Over 10 weken precies?

 • Avatar
  Patrick Mackaaij
  Geplaatst 21/01/2009 10:45 am 0Likes

  PocketMod heb ik inderdaad ook al eens bekeken. Het knippen en vouwen vond ik zelf iets te veel moeite, zie http://www.pocketmod.com/howto/ 🙂

 • Avatar
  Rm -rf \
  Geplaatst 21/01/2009 10:07 am 0Likes

  De tip van PocketMod is werkelijk geniaal!

  De moeite voor een apart artikel aan te wijden… Thanx!

 • Avatar
  Karel
  Geplaatst 21/01/2009 8:25 am 0Likes

  Nog beter: gebruik het samen met de PocketMod:

  http://www.pocketmod.com/

 • Avatar
  Patrick Mackaaij
  Geplaatst 20/01/2009 10:27 pm 0Likes

  Theoretisch inderdaad dat deze onder veel omstandigheden schrijft maar voor mij is het vooral praktisch dat je ‘m eenvoudig overal mee naartoe neemt.

  Je hebt inderdaad nog steeds een ondergrond nodig en papier. Een tijd geleden heb ik gezocht naar een handzame pen waarmee je op de een of andere manier handig papier mee kon nemen maar helaas. En in handschriftherkenning geloof ik niet zo (je moet dan de pen ook weer aansluiten op een computer etc. Lees b.v. hier over een digitale pen: http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=5146).

  Ik gebruik de Inka Pen nu al langer dan een half jaar zoals ik beschrijf en dat bevalt me prima! Kan direct al mijn gedachten kwijt.

 • Avatar
  Annunaak
  Geplaatst 20/01/2009 10:19 pm 0Likes

  ik hoopte te gaan lezen dat de pen digitaal opsloeg welke woorden je geschreven had en dat je deze thuis eenvoudig op je computer aan kon sluiten om zo alles in te lezen.
  Dat zou betekenen dat je je stukje papier meerdere keren op dezelfde plek kon gebruiken of niet eens nodig had.

  De toegevoegde waarde van deze pen zit em dus alleen in dat hij makkelijk mee te nemen is en dat hij onder veel omstandigheden schrijft? Verder heb je nog steeds papier nodig en dus een goede ondergrond of iets dergelijks?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: