PadLock: handig hangslot op je Mac

Op een Windowscomputer kun je razendsnel met twee toetsaanslagen de standaard wachtwoordbeveiliging inschakelen, zonder uit te loggen. Op Mac OS X kun je zoiets ook wel voor elkaar krijgen, maar met veel meer moeite en alleen door te ‘muizen’ – iets waar doorgewinterde Lifehackers niet echt tuk op zijn. Om ook op je Mac met slechts één toetscombinatie nieuwsgierige aagjes buiten te sluiten van je geheime bestanden en concurrentiegevoelige informatie, bestaat sinds kort PadLock van softwareontwikkelaar Mizage.

Image courtesy of Apple / Mizage
Image courtesy of Apple / Mizage

 

PadLock is een echte set-and-forget applicatie: één keer instellen en daarna nooit meer aan denken. Als je PadLock voor de eerste keer opstart, controleert de applicatie of je wel een wachtwoord hebt ingesteld voor je account, en of automatisch inloggen wel is uitgeschakeld. Vervolgens maak je een shortcut waarmee je je computer op slot wilt zetten (ik koos voor Ctrl-Alt-Del), zorgt dat de applicatie opstart bij inloggen en haalt het icoontje weg uit het Dock en uit de menubalk.

Klaar. Windowsfunctionaliteit geëvenaard. Nooit meer aan denken. Je kunt het nog iets mooier maken door een tweede shortcut in te stellen waarmee je in één keer je scherm op slot zet én je beeldscherm uitschakelt. Ik gebruik daarvoor Ctrl-Alt-Cmd-Del.

Om het helemaal af te maken, kun je er ook nog voor zorgen dat als de screensaver start je computer automatisch op slot gaat. Dat moet in Systeemvoorkeuren – Beveiliging waarbij je een vinkje zet voor Vraag om wachtwoord in de Algemeen-tab.

Of  PadLock z’n prijs van € 2,39 in de App Store waard is, daar valt over te twisten. Eigenlijk had Apple deze functionaliteit in Mac OS X moeten bouwen. Maar het zit er niet in, en dus heeft Mizage een utility geschreven. En ondanks dat ik vind dat Mizage’s elegante oplossing best nog wel wat eleganter had gekund met vooral betere defaultinstellingen, denk ik dat veel mensen wier MacBook af en toe nét iets te nieuwsgierige mensen ontmoet, dit een prima investering is.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

11 Comments

 • Daan
  Posted 23/01/2012 4:52 pm 0Likes

  Lol!, maar… Lockscreen in de appstore is ook heel goed hoor!

 • Daan
  Posted 15/09/2011 5:22 pm 0Likes

  lockscreen 2 werkt ook goed,
  alleen maar goed door prefereces kijken en het is veilig!

 • Paulus
  Posted 26/08/2011 12:29 am 0Likes

  Tip van Mark kan nog handiger om te voorkomen dat je per ongeluk je Mac in sluimerstand zet: bij het toekennen van een ‘actieve schermhoek’ in de Systeemvoorkeuren kan je Shift, Option of Command ingedrukt houden. Op die manier wordt de sluimerstand alleen geactiveerd wanneer de muis richting de juiste hoek wordt bewogen en je tegelijkertijd een van de toetsen ingedrukt houdt.

 • Mariëlle
  Posted 03/05/2011 11:40 am 0Likes

  Hi, is zoiets er ook voor de iPad2?

 • Joram
  Posted 01/05/2011 11:25 pm 0Likes

  Handig tip, maar de oplossing van Mark lijkt me de beste. Bedankt Mark!

 • Bart
  Posted 01/05/2011 12:55 pm 0Likes

  of gewoon fast user switching aanzetten, en de hotkey voor Switch User instellen.

  vrijwel hetzelfde

 • Martijn
  Posted 29/04/2011 3:53 pm 0Likes
 • Mark
  Posted 29/04/2011 7:40 am 0Likes

  Wat ik nóg makkelijker vindt: stel in ‘actieve schermhoeken’ de rechter-onderhoek (of andere hoek als je dat makkelijker vindt) in als ‘beeldscherm in sluierstand’. Vervolgens in het onderdeel ‘beveiliging’ vragen om wachtwoord wanneer uit sluimerstand/schermbeveiliging.

  Als ik van m’n plek ga, muis naar rechter-onderhoek, scherm zwart, hup, veilig! Ook gratis, makkelijk en je blijft ingelogd.

  Tip: ik heb in onderdeel ‘beveiliging/algemeen’ de vraag ‘Vraag om wachtwoord na activering van sluimerstand of schermbeveiliging’ ingesteld op 5 seconden. Als ik dan muis per ongeluk de rechter-onderhoek raak, vraagt ‘ie niet meteen om wachtwoord maar kan ik gewoon verder werken. Pas als 5 seconden beeldscherm op zwart, dan wachtwoord.

 • Dirk
  Posted 28/04/2011 7:10 am 0Likes

  Als je hem alleen wil locken en niet in de slaapstand wil hebben is het gratis tooltje Lock My Mac ook een optie. http://www.macupdate.com/app/mac/26998/lock-my-mac

 • Bob
  Posted 27/04/2011 1:32 pm 0Likes

  Wat dacht je van de ingebouwde toetscombinatie Command-Option-Eject? Gaat je Mac meteen van in slaap. Activeer onder Security de optie “Require password immediately after sleep” en je hebt dezelfde functionaliteit.

 • Klaas
  Posted 27/04/2011 10:50 am 0Likes

  Nog makkelijker en gratis. Stel vantevoren in dat je altijd om je wachtwoord vraagt wanneer uit sluimerstand. Stel je in onder systeemvoorkeuren en beveiliging. Op het moment dat je van je laptop/iMac weggaat toets je de volgende toetsencombinatie: cntrl + shift + eject CD. Beeldscherm gaat in sluimerstand en als je vervolgens met je muis beweegt om verder te gaan moet je een wachtwoord invoeren als je hier direct om wilt vragen. 3 voordelen: Gratis, makkelijker en je blijft ook hier ingelogd.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]