Personal Informatics: een aantal voorbeelden

Dit is de tweede post van de serie over Personal Informatics en het systeem PersonalStats, de eerste post kan je hier lezen.

GPS in de auto of tijdens het hardlopen, een hartslagmeter voor sporters. Iedereen logt digitaal een berg aan informatie of data. Personal Informatics helpt je die informatie te uniform te loggen en ontsluiten. Hierdoor ontstaat een persoonlijke feedback loop. Ik wou graag een aantal voorbeelden belichten om zo een goed beeld te schetsen van de kracht van Personal Informatics.

“Know thyself” – Grieks aforisme

Slaap

Zonder dat je erbij stilstaat, slaap je elke dag een uur of 7, maar heb je ook goed geslapen? Zit er een ritme in je slaap patroon of zijn er dagen dat je echt niet in slaap kan vallen? Als je probeert op die dagen langer door te werken, dan zou dat misschien positieve effecten op je slaap hebben.

Yunoo

Heb jij je uitgavenpatroon wel eens bekeken? Met Yunoo is het echt makkelijk een goed beeld ervan te krijgen. En als je dat koppelt aan jou waardering van de dag op PersonalStats, dan zou je kunnen zien of geld ook echt gelukkig maakt.

The quantified patient

Het beste voorbeeld van Personal Informatics is misschien ePatient Dave. Door middel van zijn eigen data heeft hij om het zorgstelsel geholpen aan extra data! Personal Informatics als verrijking voor de data waartoe de doktor toegang had. De presentatie in het Engels heeft gegeven illustreert zijn werkwijze en kan je hier bekijken.

PersonalStatsJe “Happy-factor” kan je eenvoudig bijhouden met Personalstats, net zoals je uren rust en hoe goed je hebt geslapen. Het voordeel van persoonlijke data begint al bij kleine dingen zoals bijvoorbeeld het declareren van kilometers of het loggen van werkuren aan bepaalde projecten.

Met behulp van PersonalStats wordt het loggen en later ook het kwalificeren van data voor veel mensen een stuk toegankelijker en sneller. Inmiddels hebben ruim 150 mensen zich aangemeld voor de bèta en vanaf vandaag wordt de eerste groep toegelaten. Volgende week een stukje over de privacy van de data en hoe Personalstats is ontstaan.

Wat denk je van deze post?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

Over de auteur

6 Comments

 • Avatar
  Douwe
  Geplaatst 29/12/2009 3:56 pm 0Likes

  Geniaal om (via Yunoo) je uitgaven op een dag te koppelen aan je waardering van die dag. Lijkt me een erg leuk experiment.

 • Avatar
  Fons
  Geplaatst 29/12/2009 10:22 pm 0Likes

  He Joost,
  Is dit vergelijkbaar met daytum.com van Nicholas Felton. Ik wilde gaan bijhouden. Is er een kans dat je als beta tester voor het nieuwe jaar kan beginnen. Bij daytum kan ik al beginnen, maar als jullie een andere versie hebben zou ik graag vergelijken. Het ziet er vwb voorbeelden een beetje hetzelfde uit.

 • Avatar
  Joost Plattel
  Geplaatst 30/12/2009 12:13 pm 0Likes

  Hoi Fons,

  Daytum kan je inderdaad gebruiken als tool voor Personal Informatics. Ik heb ook 100 dagen lang met Daytum kunnen spelen, het beviel mij erg goed, maar de flexibiliteit is erg laag. Daarnaast gaat het invoeren van data na een lange tijd vervelen en duurt het te lang. Vooral als je data van gister moet loggen, moet je voor elk data punt de datum opnieuw instellen.

  Schrijf je in voor PersonalStats beta en ook voor Daytum, dan zou je voor jouzelf de beste tool kunnen selecteren. Het blijft natuurlijk een persoonlijke voorkeur 😉

 • Avatar
  Martijn Aslander
  Geplaatst 30/12/2009 12:36 pm 0Likes

  @Fons PS is lid van dezelfde personalstats-familie als Daytum, maar kent een andere approach qua workflow. Momenteel voegen we per week een flinke batch aan nieuwe gebruikers toe om te testen. De wens is om per 1 feb in public beta te gaan.

 • Avatar
  Fons
  Geplaatst 30/12/2009 6:06 pm 0Likes

  Martijn en Joost,
  Dank.
  Dat van die datum had ik inderdaad al eerder gemerkt.
  Ben benieuwd naar jullie workflow. Hopelijk kan ik tijdig instappen, want vind ook dat persoonlijk jaarverslag van N. Felton wel iets moois voor aan het eind van 2010.

 • Avatar
  Lennart
  Geplaatst 25/03/2010 12:39 am 0Likes

  Een vergelijkbaar tooltje, maar speciek gericht op de telefoonrekening is delaagsterekening.nl. Die geven direct inzicht in je belkosten door de telefoonrekeningen van je provider te downloaden. Erg handig

Geef een reactie