Persoonlijk

10 Instagram-trucs die je niet kent

Lub Snoek
Geschreven door Lub Snoek

Instagram is vandaag de dag één van de populairste social media-apps. Doordat de fotografie-app steeds meer functies krijgt, kan het handig zijn om je kennis over Instagram een opfrisser te geven!

Zo kun je een WhatsApp-bericht verwijderen

1. Hoe kun je zien of iemand jou volgt

Inmiddels zijn er al meerdere Instagram-gebruikers met honderden volgers. Daardoor kan het veel gedoe zijn om een specifiek account te vinden in je lijst met volgers. Wil je weten of iemand je volgt? Ga naar het desbetreffende account en klik op volgend. Er verschijnt een zoekbalk waar je vervolgens je eigen naam invult. Als jouw account tevoorschijn komt, weet je dat diegene jou volgt!

De namen die bovenaan de lijst staan voordat je iets in de zoekbalk invult, zijn personen uit de volgend-lijst die interessant voor jou zouden kunnen zijn.

2. Verander het perspectief van je foto

perspectief instagram
Wat veel mensen niet weten of in ieder geval niet gebruiken, is een functie van Instagram waarmee je een vierkante foto kan kantelen. Hiermee bedoelen we dat je het perspectief kan aanpassen en een foto interessanter kan maken. Om dit te doen druk je op de blauwe foto-knop en maak je of kies je een foto. Vervolgens druk je op volgende en verschijnt er een moersleutel-logo. Nadat je hierop hebt gedrukt vind je de optie aanpassen. Vervolgens kun je het perspectief van de foto op drie manieren veranderen.

3. Een melding krijgen als iemand iets plaatst

Berichtmelding inschakelen
Heb je een geweldig account gevonden en je wil niets missen? Ga naar het account en druk rechtsboven op de knop met de drie stipjes. Vervolgens druk je op Berichtmelding inschakelen. Nu krijg je een melding als het desbetreffende account iets upload. Het kan alleen bij accounts die je volgt.

4. Makkelijker reageren op accounts

makkelijker reageren
Soms wil je wel eens antwoorden of gewoon reageren op een bericht dat iemand onder een foto heeft geplaatst. Je tagt diegene met een @ en vervolgens zijn of haar Instagram-naam. Soms kan het een heel gedoe zijn om diegene z’n naam goed te typen en gelukkig is er een handigheidje voor. Veeg de reactie van degene die je wil taggen naar links en er verschijnt een pijltje-logo. Druk op dit logo en diegene z’n tag verschijnt in je tekstbalk. Nooit meer gedoe met lange of lastige namen!

5. Makkelijk switchen tussen de bewerkte en onbewerkte foto

bewerkt onbewerkt
Als je een foto hebt gekozen of gemaakt biedt Instagram allerlei mogelijkheden om je foto te bewerken. Van kant-en-klare filters tot het in precisie aanpassen van helderheid, contrast, schaduwen en kleuren. Soms kan het gebeuren dat je zo lang aan het bewerken bent dat je alweer bent vergeten hoe de originele foto eruit zag. Om dit te zien druk je simpelweg tijdens het bewerkingsproces op de foto en de bewerkte foto wordt eventjes vervangen met het origineel. Zo kun je goed zien wat je allemaal hebt aangepast.

6. Geef je foto’s een thema met VSCO Cam of Afterlight

Afterlight & VSCO Cam
Hoewel Instagram zelf al aardig wat bewerkingsopties heeft, is dit niet altijd voldoende. Veel gebruikers neigen daarom eerder naar third-party apps om hun foto’s te bewerken en plaatsen deze vervolgens rechtstreeks op Instagram. Twee bekende apps om foto’s te bewerken zijn VSCO Cam (gratis) en Afterlight (1 euro). Om makkelijk en snel te ontdekken wat deze apps zoal kunnen, kun je spieken bij het Instagram-account @filteredapps. Dit account plaatst bewerkte foto’s en vermeld welke app ze gebruikt hebben voor de bewerking en welke instellingen ze gebruikt hebben zodat jij het filter ook kunt toepassen.

7. Gebruik populaire tags

TagsForLikes
Je hebt een leuke foto van je hond en wil graag dat deze wordt gezien door meer mensen dan simpelweg je volgers. Wat je dan kunt doen is hashtags toevoegen zoals #goldenretriever, zodat mensen die zoeken op goldenretreiver ook daadwerkelijk jouw foto langs zien komen. Helaas liggen niet alle hashtags zo voor de hand en als je meer volgers wil op Instagram kan het handig zijn om populaire hashtags te gebruiken. Gelukkig is daar de gratis app TagsForLikes voor. Ja, de naam van de app klinkt nogal wanhopig, maar het handige is dat je voor verschillende categorieën de meest populaire tags kan zien en deze rechtstreeks kan kopiëren naar je klembord. Vervolgens hoef je de tags alleen maar te plakken in het bijschrift van je Instagram-post en voor je het weet sta je tussen berichten verkennen en stromen de likes binnen!

8. Vrienden toevoegen

Als je Instagram al enkele jaren gebruikt, kan het zijn dat enkele vrienden in de tussentijd ook een account hebben aangemaakt. Misschien heb je sommige vrienden wel op Facebook maar niet op Instagram? Door op het poppetje rechtsonder in het scherm te klikken en vervolgens op het tandwiel rechtsboven, krijg je het Instellingen-scherm. Hier kun je tussen je mensen toevoegen die je op Facebook hebt of tussen je contacten op je telefoon staan.

9. Zien wat je hebt geliked

Bij hetzelfde Instellingen-menu, staat het kopje ‘Berichten ie je leuk vindt’. Hier zie je de fotot’s die je een like hebt gegeven en kun je dus ook leuke foto’s terugkijken. Zie je een post die je later wil terugkijken? Like ‘m en hij staat bovenaan het overzicht!

Je kan een foto die je hebt geliked ook un-liken. Door je like terug te trekken, verdwijnt de foto ook uit het overzicht.

10. Locaties

Als je naar een account navigeert, zie je boven het overzicht een aantal symbolen. Het derde icoon is een landmark-icoontje en laat zien waar de foto’s van het account zijn gemaakt. Bij je eigen overzicht kun je dit overzicht ook zien.

Hebben sommige foto’s geen locatie? Door bij Opties op Bewerken te drukken, kun je achteraf nog een locatie toevoegen.

over de auteur

Lub Snoek

Lub Snoek

Dat kan makkelijker.

Reageer

24 Reacties

 • Hej Lub, ik heb een korte vraag en hoop dat je het antwoord weet. Wij wonen en werken in Zweden en hebben Instagram voor onze eigen zaak. Ik doe al jaren een Facebook account voor een straatmuziek festival, OrsaYran. Nu heb ik vandaag een Instagram account voor ze aangemaakt. Maar er bestaan # met de naam orsayran waar veel foto’s inzitten. Ook die van ons die we over alle jaren hebben gemaakt. Nu zou ik graag willen dat iedereen die foto’s maakt tijdens het festival (vanaf vanavond de komende vijf weken iedere woensdag) en dat deze foto’s op de officiële Instagram site komen in plaats van in die andere map. Voordat ik het publiceer zou ik graag weten of er hiervoor een oplossing is. De officiële pagina heeft een logo en de andere is gewoon een map met de naam #orsayran. Groetjes, Corina

  • Hey Corina,

   In dit geval is de naam van je Instagram-account gelijk aan de hashtag die mensen gebruiken, daarom komen zowel jouw pagina als die hashtag als eerste in de zoekresultaten. Als gebruikers een foto uploaden met #orsayran als bijschrift, komt deze automatisch in de ‘map’ te staan met foto’s die deze hashtag gebruiken.

   Je kunt met Instagram niet instellen dat foto’s met een bepaalde hashtag op jouw account verschijnen. Anders zou Jan en alleman op elk account een foto kunnen plaatsen. Instagram is tegen het delen van andermans foto’s, zelfs als iemand hiervoor toestemming heeft.

   Als je wil dat meerdere mensen foto’s plaatsen op de pagina van Orsayran, kun je altijd nog het account toevoegen op meerdere telefoons. Zo kun je een aantal mensen de accountgegevens toevertrouwen, die vervolgens foto’s kunnen plaatsen. Het delen van het account komt denk ik het dichtst in de buurt bij wat jij in gedachten hebt. Iedereen kan tot 5 Instagram-accounts op zijn of haar Instagram onderhouden. Hoe dat precies werkt lees je hier:

   https://help.instagram.com/1682672155283228

   Daarnaast kun je met Instagram Direct mensen de foto naar jou laten sturen via Instagram, waarna jij ze gelijk weer kunt plaatsen.

   https://help.instagram.com/158826297591430

 • Hoi Lub,
  Dat van de volgers, die niet volgen, zie ik niet op samsung note. Mijn dochter volgt mij, maar als ik jou tip doe, krijg ik mezelf echt niet in beeld. Hoe kan dit?

  • Klopt Marijke, dit is veranderd. Tegenwoordig verschijnt er een zoekbalk, zodat je specifieke gebruikers makkelijker kunt vinden. Zo kan je ook jezelf vinden!

  • Hoi Jeannette,

   Dat betekent dat er foto’s zijn geplaatst die jij nog niet hebt gezien. Dit geldt alleen voor accounts waarbij je ‘Berichtmeldingen inschakelen’ hebt geactiveerd.

   Als je op iemands account kijkt en op de drie stipjes bovenin drukt, kun je op ‘Berichtmeldingen inschakelen’ drukken. Vervolgens krijg je een melding als diegene een foto plaatst en zie je dus een rode stip als er nog foto’s zijn die je niet hebt gezien.

   Door op de drie stipjes te drukken kun je per account de berichtmeldingen uitschakelen en verdwijnt de rode stip.

  • Dag Jeanette,

   Bij het openen van Instagram zie je links bovenin een logo van een camera. Vervolgens kun je een foto maken en zie je links onderin (net als bij Snapchat) ‘Opslaan’ en ‘Je verslag’.

   Je kan ook naar rechts swipen vanaf het startscherm, dat is een soort snelkoppeling naar deze aparte camera. Blijkbaar kun je met de ‘gewone’ camera in Insta geen Verhaal maken.

 • Dag Lub,
  Ik heb een Instagram vraag waar ik al tijden op zoek ben naar een antwoord, en ik vind het nergens. Wellicht weet jij raad. In het recente verleden heb ik al een aantal malen een nieuwe locatie aangemaakt in Instagram. Daarvoor ging ik eerst naar de Facebook app op mijn iPhone, koos daar een van mijn foto’s en voegde daar de locatie toe. Dat werkte, maar na een paar dagen was de locatie toch als optie verdwenen op Instagram. De handeling herhalen laat mij wel zien in Facebook dat ik de locatie al heb aangemaakt, maar vervolgens verschijnt hij toch niet meer tussen mijn opties voor aangemaakte locaties op Instagram. Ik kom er maar niet achter hoe het komt dat aangemaakte locaties in Instagram verdwijnen en hoe ik ze alsnog kan aanmaken. Ik snap er niks van. Wellicht weet jij raad? Hartelijk dank alvast.

  • Dag Jarko,

   Hoewel ik Instagram niet in samenwerking met Facebook gebruik, snap ik wel wat je bedoelt. Ik kwam er laatst achter dat Instagram de locaties onthoudt waar je het laatst bent geweest.

   Laatst maakte ik twee foto’s in Amsterdam, waarvan ik er eentje gelijk op Instagram plaatste. Op locatie gokte Instagram precies de locatie waar de foto gemaakt is. Toen ik de volgende dag op een andere plek de tweede foto wilde uploaden, kon ik de locatie niet terugvinden en moest ik deze handmatig intypen.

   Waarschijnlijk kijkt Instagram meer naar je GPS-positie dan naar bepaalde locatie-tags die je je foto’s geeft. Misschien wil Instagram hiermee bereiken dat gebruikers hun foto’s meteen na het schieten uploadt?

 • Goedemorgen! Ik heb een vraagje over Instagram Stories, ik vind een filter op insta stories heel mooi. Hebben die filters toevallig ook een naam en/of kan je die terugvinden als je een foto gaat bewerken die je wilt delen via Instagram (en dus niet via insta stories hebt gemaakt)? Thanks!

  • Dag Maartje,

   Volgens Instagram kun je met Stories dezelfde filters gebruiken die je gewend bent van Instagram. Het zijn dus dezelfde filters, alleen in een andere volgorde en misschien enkele aanpassingen.

   Als je een filter van Stories wil gebruiken moet je denk ik gewoon een foto maken met Stories, de foto opslaan en vervolgens plaatsen via de normale manier op Instagram.

   Goede vraag! Hier was ik zelf ook nog niet achter.

 • Hi! Normaal gesproken kunnen de mensen die jou volgen zien wanneer jij foto’s aan het liken bent, en dus online (bent geweest). Ik lees nergens over het eventueel uitschakelen van die optie. Dus je wil niet dat die mensen jou niet meer volgen, alleen maar dat ze niet kunnen zien wanneer je aan het liken bent. Bestaat er zo’n optie?

 • Hoi Lub, is er ook een functie waar je vrienden kan uitnodigen om jouw zakelijke IG account te volgen? Net zoals je op FB vraagt om een pagina te liken? Groetjes Mikie

 • Hoi Lub, hoe stel ik mijn Instagram in zodat ik bepaalde vrienden in mijn lijst of bv mijn ex niet zien wat ik like. Krijg soms commentaar als zij bij functie “hartje” en dan “volgend” mij er tussen zien staan met het liken van foto’s op anderen.

  Met vriendelijke groetjes Robert