Persoonlijk

2013 – Wel of geen doelen stellen?

Het jaar eindigt langzaam en de periode van terug- en vooruitblikken is aan het starten. Beoordelingsgesprekken, doelengesprekken, voornemens, evaluaties zijn de formelere kant voor werkend Nederland. De discussie over hoe je nu wel of niet productief bent, is een lastige. Naast alle tools en inzichten is er ook discussie mogelijk over wat nu echt werkt? Bijvoorbeeld wel of geen doelen stellen. Leo Babauta, bekend van Zen to Done, heeft al het nodige geschreven over leven en werken zonder doelen. Na de klik zie je een video waarin Leo in discussie gaat met Timothy Ferris, bekend van The Four Hour Workweek. Timothy Ferris legt in zijn boek een aantal strakke regels neer om met zo min mogelijk inspanning zoveel mogelijk te bereiken (auto pilote your income, outsource). Het duurt even voordat de heren op gang komen, mede door de lange inleiding van Babauta, maar dan wordt het toch interessant. Wat is de balans tussen wandering en doelgericht en gepland werken? En als je doelen stelt kom je dan ooit écht bij dat doel? Zo niet, hoeveel procent gaat lukken? Helpt het om een ideaalbeeld als doel te nemen of frustreert dat? Waar Ferris al dwalend ontdekt iets te willen en er dan een plan voor maakt, stelt Babauta dat als hij iets wil eerst onderzoekt waarom hij dat wil of denkt te willen. Is hij dan oprecht gemotiveerd, dan is het ook een moeite om zich in te spannen.

Een van de grootste punten van kritiek op Getting Things Done van David Allen is het teveel op moeten schrijven, teveel lijstjes, teveel controle in plaats van écht dingen doen. Het lijkt of GTD op het eerste gezicht niet de beloofde focus levert. Hoewel 26 redenen om iets niet te doen ook als teveel controle voelt 😉 Het risico is zelfs dat met alle controle over taken en stress de noodzaak tot actie weg is. Eerder schreven we ook al over het risico van té SMARTe doelen die je juist niet helpen je doelen te bereiken.

In een recente TEDx Talk gaat David Allen uitgebreider in op wat nu in essentie GTD is. Dat is niet zozeer alles wat te maken heeft met getting things done maar met de vraag of je echt betrokken bent bij wat je doet en echt bewust bezig bent. Hij noemt die laatste staat: appropriately engaged. Pas nadat hij uitgebreid ingegaan is op die bijzondere staat, legt hij uit hoe zijn GTD-principes en -praktijk daarin passen. Ook daarin bespreekt hij doelen en het nut om er niet aan te denken, behalve op het juiste moment. Dus wel doelen stellen maar selectief en primair zorgen er echt betrokken bij te zijn.

Wat doe jij om het jaar te evalueren en nieuwe plannen te maken (of niet, dus). Plannen? Wandering around? Helemaal niet evalueren?

over de auteur

Avatar

Arjan Broere

Arjan schrijft niet meer voor Lifehacking. Kijk voor recente blogs op arjanbroere.com

Reageer

6 Reacties