Persoonlijk

David Allen Interview

David AllenDavid Allen voorstellen hoeft eigenlijk niet meer. Iedereen kent “Getting Things Done” (GTD) en met zijn nieuwste boek “Making It All Work” versterkt hij zijn guru-status op het vlak van efficiëntie en effectiviteit. Martijn Aslander en ik hadden het voorrecht David te interviewen. Uiteraard laten we jullie graag meegenieten…

David Allen omschrijft zichzelf als een zeer luie persoon. Deze luiheid was de aanzet tot het ontwikkelen van wat men later “process  improvement” is gaan noemen. David bedacht allerlei trucjes om het zichzelf makkelijker te maken en is er in geslaagd om daar zijn carrière rond uit te bouwen.

Twee basiselementen van GTD die hij aanhaalt tijdens het interview zijn:

1. Het verzamelen van alles wat er in ons hoofd zit
2. Het bepalen van de volgende, concrete actie-stap

Bij de uitbouw van zijn bedrijf  kreeg hij het advies dat het publiceren van een (bestseller) boek strategisch een flinke stap voorwaarts zou betekenen. Het duurde 4 jaar voor Getting Things Done op de markt kwam. David moest eerst leren wat het concreet betekende om een boek te schrijven. Hij had nog nooit een boek geschreven of  een businessplan hiervoor uitgewerkt. Na dit leerproces had hij een jaar nodig om een uitgever te vinden en nog eens een jaar om een eerste draft van GTD te schrijven. Daarna kwam er een tweede draft en werd er gewerkt aan de titel en de graphics. David deed dit alles naast zijn gewone full-time job. Geen aanrader, volgens hem!

GTD werd een groot succes volgens David Allen omdat het eenvoudig te begrijpen en te implementeren is en omdat het vertrekt vanuit concrete ervaringen. Wat GTD uniek maakt, is het feit dat het niet vertrekt van wat mensen zouden moeten denken en doen, maar van hetgeen ze reeds denken en doen. Dankzij GTD krijg je onmiddellijk controle over je gedachten en acties. Daar kan je dan verder op bouwen.

Het onmiddellijke effect dat GTD had op het leven van David zelf was ontspanning. Dankzij de verschillende technieken slaagde hij erin zijn hoofd leeg te maken. David omschrijft zichzelf als een “researcher en educator”. Hij heeft er 25 jaar over gedaan om de kennis te vergaren die hij nu heeft. De volgende 25 jaar richt hij zich op het verspreiden van deze kennis.

In het bijhorende audio-fragment horen jullie een stukje levensfilosofie van David Allen en hij voorziet jullie van een prachtige tip. Geniet!

David Allen komt op 19 februari naar Pakhuis de Zwijger voor het GTD Making it all work Seminar!

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer

3 Reacties