DIY Persoonlijk

Gratis series en films kijken (Update 2019)

gratis films en series kijken
Redactie Lifehacking
Geschreven door Redactie Lifehacking

Streamingdiensten zijn niet meer weg te denken. Diensten als Netflix, HBO en Amazon Prime Video hebben een enorm aanbod aan films en series. Toch hebben de meeste huishoudens geen abonnement op al deze diensten – de meeste Nederlanders houden het bij Netflix. Betekent dit dat je het aanbod van HBO, Amazon en alle andere films en series ter wereld niet kan kijken? Gelukkig niet! Er zijn handige apps waarmee je gratis films en series kunt kijken.

Update: De eerste versie van dit artikel ging over de app Terrarium TV. Deze app werkt inmiddels niet meer, waardoor we op zoek moesten naar alternatieven. Het gebruik van de genoemde apps in dit artikel is volledig op eigen risico. We raden dan ook aan om een VPN te gebruiken om je online identiteit te verbergen als je zonder te betalen films en series gaat streamen.

Films en series stream je zo met Kodi

Gratis films en series kijk je met deze apps

Tijdens onze zoektocht naar een waardig Terrarium TV alternatief kwamen we twee apps geven: Morpheus TV en Cinema HD. De eerste die we behandelen werkt het beste en ondersteunt zelfs Google Chromecast. Cinema HD is handig om achter de hand te hebben als je niet kunt vinden wat je zoekt op Morpheus TV – al kunnen we ons dat gezien het enorme aanbod bijna niet voorstellen.

Morpheus TV

Het eerste werkende alternatief voor Terrarium TV dat we vonden is Morpheus TV. Deze app staat niet in de Google Play Store of App Store, je moet het installatiebestand dus van een website downloaden en installeren. Dit is alleen mogelijk op Android-apparaten; gratis films en series kijken op iPhone of iPad is nog niet mogelijk, aangezien je op iOS alleen apps kunt installeren uit de Apple App Store. Je vindt het .apk-installatiebestand voor Android smartphones op deze website. Nadat je het programma hebt gedownload, navigeer je op je apparaat naar Downloads en selecteer je het apk-bestand. Vervolgens geef je aan dat je het programma wilt installeren.

Krijg je de melding dat je smartphone geen apk-bestanden kan installeren die je hebt gedownload van het internet? Dit is een beveiligingsmaatregel van Android die we tijdelijk uitschakelen voor dit proces. Bij nieuwe smartphones kun je direct vanuit het scherm met deze melding naar Instellingen, waar je de schakelaar getiteld ‘Toestaan van deze bron‘ kunt overhalen. Bij oudere smartphones moet je na het zien van deze melding via een kleine omweg deze melding uitschakelen. Hiervoor ga je naar Instellingen -> Beveiliging -> Tik op de schakelaar naast ‘Onbekende bronnen‘. Let wel op dat je deze schakelaar weer omzet nadat je de app hebt geïnstalleerd.

Gratis series en films

De app Morpheus TV is een applicatie waarmee je een enorme collectie aan films en series gratis kan bekijken van verschillende aanbieders. Wil je alle seizoenen van Game of Thrones gratis terugkijken voordat het nieuwe seizoen begint? Of die van Stranger Things? Het kan allemaal. Nieuwe afleveringen staan er ook vrij vlot op, waardoor je de app ook prima kan gebruiken om bij te blijven als er een nieuw seizoen begint.

Ook de nieuwste films staan er vrij snel op. Bohemian Rhapsody, Aquaman, Glass; zodra ze in de schappen liggen staan ze op Morpheus TV. Bij het openen van de app kies je tussen films of series, waarna je eenvoudig kunt zoeken naar een titel. Nadat je een film of serie hebt geselecteerd, gaat de app op zoek naar beschikbare streams. Na enkele seconden zie je de eerste streams verschijnen, waarbij je in de titel kunt zien wat de kwaliteit is van de stream. Zo zijn er Full HD 1080p streams, maar ook 720p streams. Vooral wanneer je een minder sterke internetverbinding hebt kan het handig zijn om een stream van 720p te downloaden; op een klein scherm is het verschil niet eens zo duidelijk te zien.

Afspelen met ondertiteling en casten

De app heeft een ingebouwde videospeler die ondertiteling ondersteunt en deze zelf ophaalt. Je kunt dus eenvoudig meerdere ondertitel-bestanden uitproberen tot je eentje vindt die synchroon loopt met de video. Als je de voorkeur hebt voor een andere speler, kun je ook aangeven dat je de stream wil openen in bijvoorbeeld VLC voor Android.

Het is ook mogelijk om de video – inclusief ondertiteling – naar je Google Chromecast te sturen. Zo kun je ook gewoon op de televisie in de woonkamer je favoriete serie bekijken.levisie door te casten naar je Google Chromecast. Bij Morpheus TV zie je rechts bovenin het Cast-logo, waarna je je Chromecast kunt selecteren.

Cinema HD

Een andere app om gratis films en series te kijken is Cinema HD. Deze app heeft wel veel reclame en is iets minder stabiel, maar het kan zijn dat je Cinema HD overzichtelijker vindt of gewoon een extra streaming app wil hebben. Het .apk-bestand voor deze streaming app vind je op deze website. Zoals we al beschreven bij de installatie van Morpheus TV, moet je eerst de bron toestaan voordat je de app kunt installeren. Cinema HD maakt geen onderscheid tussen films en series en laat simpelweg alles zien gesorteerd op populariteit. Dit kun je ook aanpassen als je bijvoorbeeld wil sorteren op basis van genre of beoordeling. Ook kun je sorteren op Netflix-, Amazon-, Hulu en zelfs YouTube Red-films en -series. Aan de linkerkant kun je een menu openen om algemeen te schakelen tussen films en series – bovenin kun je filteren op jaartal en zoeken naar specifieke titels.

Legaal?

Met de apps in dit artikel stream je videomateriaal vanaf het internet en je apparaat slaat de beelden niet op. Technisch gezien download je dus eigenlijk niets – je de app opent gewoon een stream die ergens anders op het internet publiekelijk is geplaatst. Hoewel de legaliteit van streaming apps als Morpheus TV  op veel fora nogal een punt van discussie is, kunnen we rustig stellen dat de dienst zich aan de verkeerde kant van het grijze gebied bevindt.  Het is dus niet legaal om op deze manier films en series te kijken. We raden je daarom aan om een VPN te gebruiken om je online privacy wat op te schroeven. Het is niet volledig waterdicht, maar het verminderd de pakkans behoorlijk als ze ooit besluiten om gebruikers te vervolgen.

Het is overigens mogelijk om films en volledige seizoenen te downloaden op je apparaat. De video’s staan dan gewoon in de downloadmap op je smartphone of tablet. Dit maakt het kijken van video’s makkelijker, maar is natuurlijk minstens zo illegaal als het gratis bekijken van streams.

Let op dat er ook titels in de apps worden toegevoegd waar nog geen streams voor beschikbaar zijn. Deze titels worden simpelweg alvast aangemaakt. Op het moment dat een film uit de bioscoop is of een aflevering van een serie uit is, kun je deze titel in de gaten houden om te kijken of er al een stream is.

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer

48 Reacties