Persoonlijk Thuis

Rouwvliegjes: weg met die vliegjes rond je planten

Vliegjes rondom planten
Avatar
Geschreven door Stefanie

Veel plantenliefhebbers zullen ze wel eens gezien hebben: rouwvliegjes, die kleine vliegjes die om je geliefde groene huisgenoten fladderen. Na verloop van zijn worden het er steeds meer, en worden ze dus steeds irritanter. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen tegen vliegjes rondom je planten.

Geen groene vingers? Maak je eigen urban jungle

Rouwvliegjes

Laten we eerst het beestje bij de naam noemen. Deze vliegjes heten rouwvliegjes en ze houden van vochtige potgrond waarin ze hun eitjes leggen. De larven voeden zich met rotte aarde, wortels en afgestorven blaadjes. Wanneer ze dus je wortels gaan aanvreten raakt je plant beschadigd! De vliegjes rondom de planten blijven altijd dicht bij de plant in de buurt.

Voorkom besmetting

Ga eerst op onderzoek uit om te zien welke planten allemaal last hebben van de rouwvliegjes. Tik even tegen de pot en wanneer er vliegjes omhoog stuiven, heb je de zondeplant gevonden. Deze kun je het beste apart zetten om ‘besmetting’ met je andere planten te voorkomen.

Rouwvliegjes bestrijden

De meest rigoureuze manier om van de irritante vliegjes af te komen is door de aarde te vervangen. Haal de plant uit de pot en klop voorzichtig zo veel mogelijk aarde van de wortels. De overige aarde uit de pot gooi je weg. Plant je plant opnieuw met verse potgrond en herhaal deze stap bij alle planten die last hebben van de rouwvliegjes.

Losse vliegjes die nog door je kamer fladderen kun je doodslaan of vangen met een glas wijn of (appel)azijn. De vliegjes worden hierdoor aangetrokken en verdrinken in de vloeistof.

Voorkomen is beter dan genezen

Je kunt de plant minder aantrekkelijk maken voor rouwvliegjes door een laagje zand op de potgrond te leggen. Hierdoor maak je de potgrond minder vochtig en droogt deze ook sneller op nadat je de plant water hebt gegeven. Hierdoor wordt de plant minder aantrekkelijk voor de rouwvliegjes om hun larven in te leggen.

Let er daarnaast op dat je je potgrond niet te vochtig maakt. Hierdoor ontstaat er sneller rot en schimmel wat de vliegjes weer aantrekt.

over de auteur

Avatar

Stefanie

Reageer

3 Reacties