Persoonlijk

Sfeerimpressie plenair gedeelte Lifehacking Academy 2010

Dinsdag 8 juni 2010 vond de Lifehacking Academy 2010 plaats in Hotel Casa 400 te Amsterdam. De foto’s die door dmvdberg zijn genomen zijn als set beschikbaar gesteld via Flickr (of zoek op de hashtag van de dag: lha10 voor meer foto’s). Er is ook een video-impressie van 03:43 samengesteld.

Veel auteurs van Lifehacking.nl waren aanwezig en een aantal van hen zullen verslag doen over de inhoudelijke workshops die die dag zijn gegeven. Houd Lifehacking.nl voorlopig dus extra goed in de gaten!

De niet-plenaire sessies waren verdeeld in een aantal rondes zoals hieronder weergegeven:

Dit artikel beschrijft de plenaire gedeeltes van de dag en de vele tips die daarin zijn uitgewisseld.

Hotel Casa 400 ligt op loopafstand van station Amsterdam Amstel en is vanaf de rotonde goed zichtbaar. Doordat de (trein)reis niet voor iedereen even soepel verliep was het fijn dat de keynote 15 minuten later dan aangekondigd begon. Ook zagen mensen het naar Hotel Casa 400 verwijzende bordje bij de voetgangersbrug over het hoofd en niemand wilde de keynote missen.

Martijn Aslander opende de Lifehacking Academy in een plenaire zaal met ongeveer 100 aanwezigen. Na het peilen van de bekendheid van het onderwerp lifehacking onder de aanwezigen introduceerde hij het begrip. Martijn liet zien hoe je op een Mac met het programma textexpander veelgebruikte teksten zoals “iig” kunt laten uitklappen naar “in ieder geval”. Lifehacking publiceerde eerder 25 handige text snippets om je typewerk gemakkelijker te maken en noemde ook alternatieven voor het Windows platform zoals Fingertips.

De tip van David Bakker om met binder clips te voorkomen dat kabels achter je bureau vallen is ook door buitenlandse media zoals Lifehacker.com gepubliceerd en heeft de website van Lifehacking.nl veel extra bezoekers bezorgd (er is ook videomateriaal van de binder clip truc presentatie op Lifehacking Academy 2010). Ook is er veel vraag naar de iPad Dock van 4 euro (het houten blokje waarin je de nog niet in Nederland geleverde iPad naast verticaal ook horizontaal kunt plaatsen).

Als laatste tip wees Martijn op Aquanotes: veel ideeën borrelen op tijdens het douchen en gaan dan weer verloren. Het waterproof bloknootje met potlood van Aquanotes kun je met een zuignap ophangen in de douche.

Lancering Webwijs: Online zelfverdediging in 5 clicks

Bits of Freedom verdedigt digitale burgerrechten en ontwikkelde in samenwerking met experts van Security.nl en dexlab.nl vijf simpele “clicks’” Met deze vijf clicks geeft iedere internetter een verstandige impuls aan zijn online zelfverdediging:

  1. IJzersterke wachtwoorden
  2. Een beveiligde computer
  3. Tijdelijke e-mailadressen
  4. Privacy op Facebook
  5. Anoniem Googlen

De tips zijn voor iedereen bedoeld en het digitale equivalent van het voorkomen van gaatjes in je tanden door te poetsen en het voorkomen van een gestolen fiets door deze op slot te zetten. Je voorkomt problemen met virussen, spam en identiteitsfraude.

De vijf clicks zijn voor iedereen in een minuut of 15 toe te passen en worden geïllustreerd met video. Om de kans op digitale ellende te vermijden is het belangrijk dat je de tips ook deelt met andere mensen met wie je digitaal communiceert. Stuur de tips daarom door naar vrienden, familie en collega’s. De vijf clicks geven je online zelfverdediging al een flinke boost en als je meer wilt dan geeft Webwijs nog een aantal aanvullende tips die wat meer tijd kosten om in te regelen.

Hieronder een aanzetje voor verspreiding op Twitter:

Regel in 5 clicks je Online Zelfverdediging met de tips van http://www.bof.nl/webwijs

Thesis “Information Overload” van Ronald van de Buld

Ronald van de Buld vertelde over zijn onderzoek naar maatregelen om op een goede, gezonde manier met Information Overload om te gaan. Hij heeft daar literatuuronderzoek naar gedaan en interviews afgenomen met mensen die ofwel beroepsmatig veel informatie verwerken (piloten, directeuren) ofwel er al veel vanaf weten waaronder Martijn Aslander.

De thesis “Information Overload” van Ronald van de Buld vertelt dat informatie de kwaliteit van de besluitvorming tot op zeker hoogte verhoogt. Op een bepaald moment ontstaat echter Information Overload hetgeen je kunt voorkomen door de eisen die worden gesteld aan je informatieverwerkende capaciteit in balans te laten zijn met je capaciteiten. De thesis geeft hier ook concrete vingerwijzingen waarin de overlap met Lifehacking zeer herkenbaar is, waaronder Getting Things Done.

Lancering 7thsen.se

Na een inventarisatie van het gebruik van social media zoals Twitter, Facebook en Hyves blijkt LinkedIn inderdaad veel gebruikt door de aanwezigen. Vrijwel iedereen heeft daar een profiel aangemaakt. Martijn is al een tijdje bezig om de interessante informatie die LinkedIn herbergt toegankelijk te presenteren. Je kunt de presentatie die Martijn over 7thsen.se gaf op Lifehacking Academy 2010 bekijken op Vimeo.

LinkedIn biedt de mogelijkheid om je te abonneren op een RSS feed waardoor je nieuwe connecties tussen mensen, statusupdates, profielaanpassingen en events volgt. Deze enorme lijst aan informatie kun je nog filteren door de RSS feed eerst door een Yahoo Pipe te halen zoals Mischa Coster eerder beschreef voor een Twitter feed. Met duizenden connecties blijft het een enorm grote lijst met wijzigingen.

logo 7thsen.se

Een eerdere poging van Martijn om 7thsen.se te concretiseren strandde in de hoeveelheid gegevens. De servers kregen met een netwerk van zo’n 120 geselecteerde deelnemers aan de proef binnen een maand of drie al de gegevens van meer dan 2 miljoen LinkedIn profielen te verwerken.

7thsen.se is vanaf de grond af aan opnieuw opgebouwd en zou beter schaalbaar moeten zijn. Gegevens uit de eerdere proef zijn hierbij niet meegenomen. Nieuwe functionaliteiten worden de komende periode toegevoegd.

Aanmelden kan via http://www.7thsen.se/ waarna je 7thsen.se toegang geeft tot je LinkedIn profiel. Vervolgens plak je de “Private RSS feed” die je binnen LinkedIn kunt vinden onder Settings>RSS Settings in 7thsen.se.

“Palace of Wisdom” en de Lifehackingshop

Na de keynote was er tijd voor een kopje koffie en konden bezoekers die elkaar via Twitter kennen elkaar de hand schudden. Naast de plenaire zaal was hiervoor een centrale open ruimte tussen de drie workshops ruimtes in beschikbaar. Hier waren een aantal computers opgesteld waar bezoekers bij de padvinders in de “Palace of Wisdom” terecht konden met vragen op het gebied van lifehacking en slimmer werken. In de Lifehackingshop konden bezoekers aanbevolen boeken inzien en aanschaffen.

lifehackingshop

Ook de fameuze houten iPad Dock was hier te koop, evenals de Aquanotes.

iPad Dock

Het wifi netwerk van Hotel Casa 400 Amsterdam gaf af en toe wat problemen was over het algemeen prima. Het hotel wenste ons allen via Twitter veel plezier en succes via de hashtag van de dag #lha10.

N.B.: Leverancier Utelisys heeft na het evenement contact met mij opgenomen om in het kader van continue aandacht voor kwaliteitsproblemen deze kinderziektes bij het recent geopende hotel aan te pakken dus wellicht is de verbinding volgende keer niet prima maar zelfs perfect!

What the hack do you know?

Aan het einde van de dag kreeg iedereen die dat wilde de mogelijkheid om plenair een lifehack te delen onder het thema “What the hack do you know?”. Anja Wassenaar informeerde eerst naar de beleving van de dag. Genoemd werd “boven verwachting”, “boeiend en vermoeiend” en later via Twitter door Frank Raterink “WAUW!! Wat een dag! Lifehacking Academy was vet!! Binnenkort meer te lezen op mijn blog. Nu nog te hyper…”.

Anja trapte af met de tip om een snelle start te maken met het leegmaken van je inbox. Maak een mapje aan, sleep al je mail uit je inbox naar dat mapje en probeer je inbox vanaf nu eens een tijdje leeg te houden. Jacco van der Pol durfde zelfs een stapje verder te gaan door de mail gewoon te verwijderen: “als iemand naar een verzonden mail vraagt zeg je gewoon dat je een storing hebt gehad.”

Vincent Evers tipte om voor het afnemen van interviews gebruik te maken van een draadloze microfoon. Geluidskwaliteit is enorm belangrijk en zo goed geregeld. De exacte type aanduiding heb ik helaas niet goed genoeg opgeschreven om snel een link te kunnen leggen dus die zie ik graag in de comments terug (iets met Samson 0678 Kodak zi8 Amazon.co.uk van 150 euro).

Verder tipte Vincent om in Gmail áchter je inlognaam maar vóór het apenstaartje een plusteken te plaatsen. Daartussen kun je alles zetten wat je wilt, Gmail ontvangt de mail en jij kunt het goed filteren. Dus bijvoorbeeld mailadres@gmail.com ontvangt ook mailadres+nieuwsbrief+bol@gmail.com. Uit de zaal kwam de tip dat je ook willekeurig punten in je inlognaam kunt opnemen om meerdere e-mailadressen te maken.

Martijn Engler inventariseerde het Mac gebruik in de zaal en toen dit zo’n 30 à 40% bleek gaf hij zijn eerste tip: schaf een Mac aan. De tweede tip is de toepassing Sleutelhanger in gebruik nemen waarmee je, heel “Webwijs”, goede wachtwoorden kunt genereren. Frank Meeuwsen merkte op dat KeePass gelijksoortige functionaliteit heeft en voor meerdere platformen (Mac, Windows, iPhone, BlackBerry, PalmOS, Linux, Android) en webbrowsers (Chrome, Safari, Internet Explorer, FireFox) beschikbaar is. Deel de bestanden waarin KeePass informatie bewaart tussen machines via bijvoorbeeld Dropbox.

Wie gebruik maakt van Google Reader Starred Items en deze graag wil synchroniseren met Read It Later kan terecht bij Joost Plattel die daar, in experimentele fase, een oplossing voor heeft.

Fanny Koerts vertelt dat als je niet zo heel handig bent met computers, het slim is om vrienden te worden met lifehackers. Lifehackers zitten bovenop nieuwe handige tips en trucs en filteren zo al een hoop uit. Als je een aantal malen dezelfde tip voorbij ziet komen van verschillende lifehackers dan kun je die tip overnemen en er eventueel advies over vragen.

Martijn Aslander noteert snel ideeën op zijn iPhone via de applicatie Captio. Het programma vergt voor het even snel iets noteren minder handelingen dan Evernote. Met Captio stuur je jezelf een mailtje.

“Alle bonnen van aankopen die enige waarde hebben kun je in Evernote stoppen”, tipt David Bakker. “Zo kun je deze altijd snel terugvinden en bijvoorbeeld aanspraak maken op garantie, zelfs in de winkel!”.

Zoek eens via http://ecosia.org/, tipt Erika Morgane van e-creaties (fantasy/make-up art). Zoekmachine Ecosia is een product van Microsoft, Yahoo! en het Wereld Natuurfonds en neemt stelling in tegen Google.

Ronald van de Buld sluit “What the hack do you know?” af met een universeel toepasbare tip. Apparaten kunnen ook uit zodat je eens wat anders kunt doen 🙂

over de auteur

Avatar

Patrick Mackaaij

Patrick Mackaaij deelt als blogger hier en op zijn weblog Eenmanierom.nl kennis over slimmer werken, timemanagement en Getting Things Done. Neem contact op met patrick@eenmanierom.nl als je efficiënter wilt werken of als je op basis van opbouwende kritiek de gebruikservaring van je product of dienst wilt optimaliseren.

Volg Patrick op Twitter, LinkedIn, Google+ of Facebook.

Reageer

3 Reacties