Persoonlijk Productiviteit Werk

Stel uit!

Onze hersenen kennen twee systemen die parallel binnenkomende informatie verwerken: de snelle en de langzame route. Met de snelle route gaat de informatie naar de amygdala, een onderdeel van het brein dat zich bezighoudt met agressie en angst. Stel je ziet een gevaarlijke slang en leert dat je moet vluchten. Het beeld van die slang wordt vervolgens met de context (de emotie die je hebt ervaren, in dit geval angst) opgeslagen. Als je later in een soortgelijke omgeving of situatie iets ziet wat op een slang lijkt – ook al is dat een zwart stuk tuinslang of een donkere stok in het hoge gras – reageer je op dezelfde manier: door hard weg te rennen.Slang 2

Deze route werkt met ervaringen, deelwaarnemingen, veronderstellingen en vooroordelen. Vaak geen slecht besluit. Beter een keer te veel vluchten dan helemaal nooit meer kunnen vluchten.

De verkregen informatie wordt tegelijkertijd via de langzame, intelligente route naar de neocortex gezonden. De neocortex is het deel van de hersenen dat ons in staat tot zelfreflectie en ons het vermogen geeft om intelligent te leren. De neocortex wikt en weegt, vergelijkt de situatie met eerdere ervaringen en concludeert of we terecht waren gevlucht.

Wat heb je hieraan in je dagelijkse werk en leven? Eenvoudig: alle informatie die je ontvangt, kun je vaak beter via de langzame route laten verwerken. Die route heet niet voor niets de intelligente route. De neocortex maakt heel slim gebruik van hersencapaciteit en je levenslange ervaring.

Dus geen ongecontroleerde, snelle reactie op mailverkeer. Stel een besluit in een vergadering eens een dag uit. Laat je niet verleiden tot uitspraken die je neocortex later met veel moeite moet corrigeren. Slaap er letterlijk een nacht over. Of lummel een tijdje.

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer

8 Reacties

  • Het geeft ook aan waarom een compleet nieuw idee direct zoveel negatieve reacties oproept. Het nieuwe is onbekend en daardoor gaan we bijna automatisch in de weerstand. Dat is die snelle route via ‘angst’.
    Stel je oordeel uit is de belangrijkste voorwaarde voor Creatief Denken en doet een beroept op de intelligente route waarmee kansen worden gezien in plaats van bedreigingen.

  • Het is prima om uit te stellen. Het is ook mogelijk. Daarvoor is het noodzakelijk om eerst te schakelen naar je langzame route. Dit kan je alleen doen door veel oefenen (emotioneel “bewust” kiezen zonder dat het in je systeem zit is moeilijk tenzij je het automatiseert). Een goed oefenmiddel is HeartMath. De oefeningen worden ondersteund met een PC applicatie EmWave PC of een portable EmWave (lijkt op een MP3 speler). Dit zijn biofeedbacksystemen waarmee je visueel maakt of je in je snelle of langzame route zit en die in combinatie met ademhalingsoefeningen zeer effectief werken om te leren om te schakelen. Met de PC applicatie kan je zelfs zien of je in je sympatische of in je parasympatische gedeelte van je autonome zenuwstelsel zit. Houthoff Training & Coaching is gelicenceerd door HeartMath USA en gebruikt Heartmath veel bij coaching waar stress een rol speelt. Achmea heeft het product ook opgenomen in de vergoedingenlijst waarin zij het (gedeeltelijk) vergoeden aan werkgevers in het kader van stress/ziekteverzuim preventie. Je kunt op de website van Houthoff Training & Coaching hier meer over lezen en als je wilt kan ook een vrijblijvende demo verzorgd worden.