Persoonlijk

Weggeef woensdag: Het nieuwe werken-boek

HNW kaftHet is wel weer eens tijd voor een Weggeef Woensdag! Na de Aquanotes, Easycratie-boekjes, iPad sleeves en de prachtige Back to Paper notitieboeken van Brepols deze keer een boek: Het nieuwe werken. Hoe werk je effectiever en productiever (Het Spectrum/Intermediair) door Arjan Broere. In het boek vind je achtergronden bij wat Het nieuwe werken is en een hele reeks lifehacks over mail de baas, taken managen a la GTD, mindmappen, slimme apps en veel Evernote handigheden.

 

Het laatste hoofdstuk uit het boek is een opsomming met 100 slimmer werken-adviezen. Met daarin adviezen als:

1. Gebruik sneltoetsen. Veel functies kun je met combinaties op je toetsenbord doen, zodat je de muis niet hoeft te gebruiken
3. Heb je even geen overzicht: investeer drie minuten in een mindsweep. Kies dan pas wat je gaat doen
4. Gebruik een mindmap als je voor het eerst ergens over nadenkt en geen orde hebt
7. Gebruik het weekoverzicht in je agenda als je iets afspreekt en kijk goed naar wat je die dag moet doen en de dag ervoor en erna te doen hebt
9. Kijk in je agenda een week terug en markeer elke actie die écht iets te maken had met jouw doelen op 50.000 voet
10. Zet alle attenderingen van je software uit. Storingen zijn het kwaad
18. Durf te vragen
51. Lees het boek Rework van Jason Fried
52. Voeg drie hoofdstukken toe aan Rework
58. Maak denken af. Wat is in de gedachte de eerstvolgende actie?
60. In veel liften ga je meteen naar de etage als je de knop van de etage tegelijk met de knop deur sluiten indrukt
77. Bij twijfel neem verantwoordelijkheid.
78. Lees teksten op internet met Evernote Clearly. De afleidingen verdwijnen en de tekst wordt mooi en leesbaar gepresenteerd
85. Een mail met een nieuwsbrief ongelezen weggooien? Neem de moeite te unsubscriben door onderaan de mail de link te zoeken. Neem op die site een RSS-feed en lees in je Reader de feeds
86. Een uitnodiging voor een vergadering die langer dan een half uur duurt? Vraag de organisator waarom en wat er uit de geïnvesteerde tijd gaat komen
90. Fotografeer campingplattegronden, afhaalmenu’s, routebeschrijvingen, kaartjes met openingstijden, de kleurnummers van verf die je koopt, de afmetingen van je huis, etc enz met je smartphone en zet ze in Evernote. Ooit ben je er blij mee
91. Maak van de eerste dia van je presentatie ook de laatste. Dat voorkomt dat je uit de presentatie valt. Neem op die laatste dia een “call for action” op en beknopte contactgegevens

Zet als comment hieronder jouw nummer 1 slimmer werken/het nieuwe werken-advies en onder de beste, orgineelste, brutaalste inzenders worden drie exemplaren van Het nieuwe werken verloot. De sluitingsdatum voor inzendingen is dinsdag 26 maart 12.00 uur.

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer

39 Reacties

 • Lees niet teveel over slimmer werken, maar ga gewoon werken! Dus, lifehacking.nl uit, rss feeds uit, en focussen. 😉

 • Stilte moment van (bijv.) 10 minuten waarbij je (eventueel) je ogen sluit, je je ontspant en je je hoofd leegmaakt. Tijdens deze 10 minuten staat de dictafoon aan die jouw uitgesproken gedachten (c.q. verstoringen) registreert. Omdat de stiltes niet worden opgenomen heb je na het stilte moment heerlijk je hoofd leeg en al je gedachten geregistreerd in een korte memo op de dictafoon van je Smartphone. Advies gebruik de (iPhone) app “Pocket Dictate” van “NCH Software”, want deze app heeft een sneltoets waarbij jouw opname automatisch wordt verstuurd naar jouw (bij de standaard instellingen opgegeven) mailadres.

  De opnames in je mail kun je op elk gewenst moment afluisteren en op die manier kun je je actielijsten, projectlijsten etc. achter elkaar bijwerken. En als je dat niet doet, dan … heb je in ieder geval je hoofd leeg met de wetenschap (lees: rust) dat je je gedachten hebt opgenomen en altijd nog vanuit dat “Pocket Dictate” mapje kan afluisteren.

 • Velen (zijn zo nieuwsgierig en) openen als eerste actie van de dag hun Inbox. Ik stel elke dag 2 à 3 minimumdoelen die ik moét afwerken ik m’n mailbox mág openen. 😉
  Klinkt mss wat kinderlijk: je mailbox gebruiken als beloning voor je werk… maar het werkt wel!!! 🙂

 • Zie werken als bijzaak en om te voorzien in je eerste levensbehoefte. Geniet meer van wat je hebt in je privéleven, zeker de kleine dingen. De rest volgt dan vanzelf. Werk om te leven, leef niet om te werken.

 • Nieuwe tijden vraagt om anders vernieuwen…..het nieuwe werken is inmiddels main stream of in ieder geval ruimschoots bekende kost. De transitie die we nu doormaken vraagt op enig moment om nog nieuwer werken. Wie heeft er suggesties voor onderwerpen die opgenomen kunnen worden in het volgende deel uit de serie “Vernieuwend werken in veranderende tijden” ?

 • Emailmelding op je mobiel uit……geeft rust! Checken wanneer het jou uitkomt. Afwezigheidsassistent aan met de mededeling dat je mogelijk later reageert dan men van je gewend is = nog meer rust en ruimte in je hoofd!

 • Elke dag één weiger-momentje, gewoon zelf beslissen om iets niet te doen of juist iets te doen wat goed voelt maar wat tegen de gevestigde mores ingaat. Hou jezelf scherp, gun ook ieder ander zijn weiger-momentje. Reflecteer op waarom en wat, doe een keer iets onverwachts, en leer van je iegen reactie en die can anderen.

 • Het nieuwe werken is durven, delen maar vooral doen.
  Daarnaast nog 2 keer per dag de mail checken en de het popup van je mail uitzetten.

 • Het nieuwe werken wordt in veel presentaties beschreven als de balans tussen bricks, bits en behavour.
  Praktisch gezien betekent dit ga met zijn allen nieuw gedrag uitproberen en evalueren. Mijn eigen werkervaring bij Achmea leerde mij vind hierin een balans tussen kennis en actie.

 • Als je snel afgeleid bent en dat weet van jezelf: zorg dat je iemand hebt die (letterlijk?) je af en toe in je nekvel grijpt en zorgt dat je weer even gefocust bent. Iemand die even komt vragen naar de stand van zaken.

 • Hoezo het nieuwe werken!
  Vergeet dit boek.
  Lees liever ‘The 4 hour workweek’.
  Dan besteed jij je tijd pas effectiever en productiever 😉

 • Beperk uw tijd welke je besteedt aan het surfen op internet. Installeer LeechBlock voor FireFox of StayFocusd voor Chrome. Daarmee kun je bepalen wanneer en hoe lang je bepaalde sites kunt bezoeken.
  Zo blijf je beter gefocust en wordt je minder afgeleid om door te klikken naar Facebook of nieuwssites.

 • Geen kranten lezen en geen TV kijken. Echt belangrijk nieuws bereikt jou toch wel. Wat levert het op? Tijd natuurlijk, maar ook rust in je hoofd zonder al die overtollige info waar je de herinnering eraan soms nog dagenlang moet blijven onderdrukken.

 • 57 jaar gezocht: het laatste jaar erg veel gevonden! Ik hoop hier nog jaren plezier van te hebben en veel mensen met dezelfde wensen blij te kunnen maken door Lifehacking en GTD te delen.

 • Haal meer uit je iPad of iPhone. Dat zijn tools die je bij een goed gebruik als geen ander kunnen helpen om efficient te werken. Om dat allemaal zelf uit te vinden of tussen alle sites met veel identieke berichten met vooral speculaties die niet blijvend interessant zijn uit te vissen wat echt nuttig is kost alleen erg veel tijd. Google maar eens op tiplijst + ipad of tiplijst + iphone en je komt een berg gratis tips tegen die je tijd en geld besparen. Wie meer wil kan ook gratis per maand een aanvulling krijgen.

 • Probeer je routines uit te leggen aan een kind. Als het kind ze snapt zijn ze eenvoudig genoeg zodat je er niet zal tegen opzien om ze te volgen en/of zal vergeten.
  Met een beetje geluk vinden je kinderen dit leuk en nemen ze jouw taakjes al spelenderwijs over 😉

 • Een supertip:
  Blok 1 dagdeel per week, 1 dag per maand en 1 week per kwartaal vrij in je agenda. Op deze geblokte dagen kunnen er geen afspraken gemaakt worden. Plan deze blokkades al voor het gehele jaar. Het is mijn ervaring dat er altijd op het laatste moment toch nog urgente afspraken gepland moeten worden, maar er blijft voldoende tijd over om veel zaken af te ronden, dingen te creëeren, of een dag vrij te nemen om te relaxen 😉

 • Gebruik een aparte browser voor werk (of studie). Als je gaat werken, sluit je de browser met je privé-email, facebook, twitter, en alle andere interessante afleiders. Je werkt dan alleen in de browser met je werk-email, en de werk-links die je echt nodig hebt.
  Heb je een pauze, en wil je even interessante berichten lezen, zet dan een timer, zodat je niet te lang bezig bent. Bovendien blijf je dan geconcentreerd op je werkgerelateerde websites, want als de timer afgaat, moet je stoppen.

 • Werk afwisselen met houden/kweken kanaries. Ik werk veel thuis, na een tijdje gewerkt te hebben word mijn focus altijd minder. Dan kijk ik even snel 5-10min bij de kanaries, even drinkwater verversen of iets dergelijks. Ben je even met compleet wat anders bezig. Om daarna met frisse moed weer te beginnen met de werkzaamheden. Werkt voor mij ook echt ontspannend in drukke periodes.