Pictogrammen en Dock aanpassen in macOS

Standaard beschikt macOS voor de meeste mensen van huis uit over prima zichtbare bureaubladpictogrammen, met een even leesbare omschrijving. Maar als je ze net wat te groot of te klein vindt, dan is aanpassen zo geregeld. Ook de pictogrammen in het Dock kun je aanpassen. Hier lees je hoe je dat doet.

https://lifehacking.nl/productiviteit-tips/werk-productiever-os-x-keyboard-maestro/

Of je bureaublad qua inhoud goed of slecht bruikbaar is, hangt onder meer af van persoonlijke smaak. En de kwaliteit van je ogen. Wat voor wellicht een meerderheid een prima bruikbare instelling is qua grootte van pictogrammen en bijschriften is voor de ander misschien minder prettig. Vanzelfsprekend heeft Apple goed nagedacht over dit soort zaken en een bruikbaar gemiddelde gekozen dat voor het grootste deel van de gebruikers prima in orde is. Behoor jij niet tot die ‘gemiddelde gebruiker’? Geen zorgen, het aanpassen van de pictogramgrootte en de schikking daarvan op het bureaublad is heel simpel.

Klik om te beginnen met de rechter muisknop (Control-klikken mag ook) op een leeg stukje bureaublad. Wil je de grootte van de bureaubladpictogrammen en bijbehorende tekst aanpassen, dan klik je in het geopende contextmenu op Toon weergaveopties. In dit langwerpige venstertje kunnen zowel de grootte van de pictogrammen op het bureaublad als de omschrijvende tekst eenvoudig worden aangepast. Onthoud daarbij wel even je standaardinstellingen. Voor de liefhebbers is het ook mogelijk om de omschrijving van pictogrammen niet onder, maar rechts van een pictogram te plaatsen.

Pas de grootte van bureaubladpictogrammen in macOS aan

Uitlijnen

Standaard worden de bureaubladpictogrammen ook uitgelijnd op een (onzichtbaar) raster. De rastergrootte is in het aanpassingsvenstertje eveneens regelen middels de schuifregelaar onder Rasterafstand. Maak de afstanden zeker niet te klein, want dan ontstaat al heel snel een onoverzichtelijk geheel. Staan je pictogrammen ietwat chaotisch verdeeld over je bureaublad, dan klik je rechts (of weer die Control-klik) op een leeg stukje bureaublad. Kies in het geopende contextmenu op Ruim op en er ontstaat orde in chaos. Eventueel is het mogelijk om de pictogrammen ook op diverse criteria te sorteren. Klik daarvoor niet ‘direct’ op Ruim op, maar op een van de opties die je onder Ruim op één regel lager vindt.

Dock

De pictogramgrootte van items in het Dock is eveneens aanpasbaar. Om dat te realiseren klik je in de menubalk op het appeltje en daarna op Systeemvoorkeuren. Klik dan in het geopende venster op Dock en pas de grootte aan met de daarvoor bestemde regelaar. Aardig is het om de optie Vergroting in te schakelen middels het daarvoor bestemde selectievakje. Als je nu je muis over het Dock beweegt worden pictogrammen ter hoogte van de muiscursor uitvergroot. Zo klik je nooit meer mis, mocht je daar ooit last van gehad hebben. Eventueel kan je ook het dock automatisch laten verbergen door de optie Toon/Verberg automatisch aan te zetten. Het dock schuift dan weg als je het niet gebruikt. Om het weer op te roepen beweeg je de muis naar de rand van het scherm waar het dock normaliter staat.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

  • Sietse
    Posted 17/04/2018 4:38 pm 0Likes

    Apple-tje spatiebalk maakt Spotlight actief. Eerste paar letters typen: dan heb je geen pictogrammen meer nodig en een prachtig lege desktop!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]