Powerpoint in Prezi importeren

logoMet het alsmaar populairder worden van Prezi zijn er wat presentatoren die overstappen van Powerpoint naar Prezi. Maar ja, je hebt al allerlei presentaties in Powerpoint dus die, of delen ervan, zou je best willen hergebruiken in Prezi. Daarvoor is de Powerpoint-import functie in Prezi. Er zijn een paar nadeeltjes aan die importfunctie maar ook voordelen. Hoewel de eerste vraag misschien moet zijn of het wel een goed idee is die Powerpoints te importeren in Prezi.

Powerpoint in Prezi?

Prezi was vanaf het moment dat het breder bekend werd opeens de Powerpoint-killer. En alles wat er mis kon zijn aan Powerpoint zou Prezi goed maken. Daar wordt inmiddels vast genuanceerder over gedacht maar Prezi heeft enkele opties die Powerpoint niet heeft dan wel behoorlijke Powerpoint-skills vraagt, zie de Powerpoint-Prezi battle. Dat maakt dat Prezi anders is en dus een set geïmporteerde dia’s niet meteen een goede Prezi vormen. Waar je in Prezi juist met een ontwerp en in- en uitzoomen het canvas gebruikt is Powerpoint een serie dia’s waar je binnen de dia’s de structuur maakt.

Mochten de dia’s een lineair verloop hebben en opbouwen, dan is de vraag of import in Prezi wel waarde toevoegt. Wat is er mis met een Powerpoint die een heldere doorloop laat zien? Als je per se een groot canvas wil gebruiken of wil in- en uitzoomen dan moet dat jou helpen je verhaal beter te vertellen.

 

Een serie dia’s importeren en er verder niks mee doen in Prezi is een beetje alsof je pagina’s uit Word in Powerpoint importeer. Kán wel maar communiceert niet per se goed.

In de tutorial van Prezi over het importeren is er dus terecht aandacht voor het ver-Prezi’en van dia’s (“but slide decks are boring“):

 

prezify

Stap 2 break out of the slide laat zien hoe je de dia een vrijere vorm kunt geven en de elmenten eruit kunt inzetten als onderdeel van een Prezi. Kortom, importeren prima maar nog wel prezificeren.

 

De import-wizard

De import wizard is eenvoudig. Je klikt op Insert en kiest Powerpoint, waarna je het bestand kiest dat geïmporteerd moet worden. Rechts in beeld worden de dia’s geïmporteerd. Als ze allemaal geïmporteerd zijn, kun je daar dia’s selecteren of alle dia’s importeren. De kracht van de wizard is dan de stap erna. Je kunt dan uit een aantal sjablonen kiezen die je dia’s meteen een extra vorm geven. Vink “Add a path” aan als je wil dat de onderdelen van het sjabloon automatisch in stappen in een pad worden gezet. Daarmee verprezificeer je je dia’s. Het zou toevallig zijn als er een structuur is die één-op-één past bij het deck maar in elk geval word je uitgedaagd visueel te denken en de lineaire rij dia’s anders te ordenen.

import

 

Anders importeren

De Prezi import haalt de inhoud van de dia’s af en importeert die. Wil je ook je achtergrond of sjabloon-elementen mee-importeren dan moet je een andere aanpak kiezen. Sla in Powerpoint de dia’s op als PDF. De PDF kun je importeren in Prezi. Ook is het mogelijk de Powerpoint op te slaan als PNG (portable network graphics), waardoor elke dia één afbeeldingsbestand wordt in een mapje met de naam van de presentatie. Ook die importeer je moeiteloos.

 

Kortom, heb je een presentatie die je naar Prezi wil omzetten dan is het importeren zo gebeurd en is vooral de vraag hoe je de meerwaarde van Prezi benut. Vooral denken over de vorm van het grote geheel van alle elementen is dan een eerste meerwaarde.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

3 Comments

  • Ruud Ravenhorst
    Posted 09/07/2013 10:42 am 0Likes

    Prezi is armoede. Een one-trick-pony voor mensen die geen presentatie kunnen maken. Ook mét Prezi kunnen ze dat niet. Negeren dat Prezi is dus de beste optie. En leren een goede presentatie te maken in PowerPoint of, nog beter, in Keynote natuurlijk.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: