RSS lezen: automatisch je favoriete websites volgen

RSS, wat is het en wat heb je eraan?
Bijna iedereen heeft wel een aantal favoriete websites die hij een paar keer per dag of week bezoekt om te kijken of er nog relevant nieuws op staat. Ze zijn opgeslagen in je ‘favorieten’ of ‘bookmarks’ in je browser. Je klikt op je bookmark, gaat naar de website en dan ga je op zoek naar wat er nieuw is ten opzichte van de vorige keer. Normaal, toch?
Maar als je wat meer websites op die manier volgt, ben je tijd aan het verspillen met zoeken naar wat er nieuw is! Er is namelijk een manier waarop deze sites dat uit zichzelf aan jóu komen vertellen, in plaats van andersom.
RSS staat voor Real Simple Syndication. Dat kan je snel weer vergeten. Het is jammer dat er geen meer tot de verbeelding sprekende term voor is verzonnen. Het komt erop neer dat er een technische standaard gebruikt wordt voor de inhoud van websites, waardoor andere websites en software die inhoud ook kunnen weergeven. Dat noemen we syndicatie of ook wel aggregatie.
Met een RSS lezer “abonneer” je je op de RSS feed van een website of blog. Daarin staan de nieuwe berichten die op zo’n site of blog verschijnen. Je hoeft er dus niet meer zelf aan te denken om je favoriete sites te bezoeken om te kijken of er iets nieuws op verschenen is, dat nieuws komt gewoon uit zichzelf naar je toe. Al die nieuwe berichten bekijk je dus met je (gratis) RSS software.
Er zijn ruwweg twee soorten software om RSS mee te lezen: software die op je computer geïnstalleerd moet zijn, en software die op het internet zelf staat. De eerste soort, ‘lokale’ RSS Softare, haalt de nieuwe berichten op zoals een e-mail programma dat zou doen. Voordeel is dat je je RSS berichten kan lezen zonder dat je een internet verbinding hebt. Dat lijkt een beetje op een online mailprogramma (Hotmail of Gmail bijvoorbeeld).
De tweede soort is verreweg de meest gebruikte manier: online of web-based RSS Readers. Daarbij kan je weer onderscheid maken in tools die als een soort online e-mail programma de nieuwe artikelen ophalen, en de ‘gepersonaliseerde startpagina’s zoals Netvibes en iGoogle. Met die startpagina’s kan je verschillende soorten web-inhoud op een pagina verzamelen: het weer, youtube video’s, flickr foto’s, verschillende rss feeds maar ook spelletjes en quizzen. (Linke soep dus voor mensen die snel afgeleid zijn)
Wanneer je dus een aantal websites dagelijks bekijkt om op de hoogte te blijven van vakinformatie of andere onderwerpen, kan RSS een enorme tijdsbesparing opleveren. De video “RSS in plain English” legt in een hele heldere animatie uit wat het is en hoe het werkt.
Links naar ‘lokale’ RSS Software:
Newsgator: met NetNewsWire (Mac) en FeedDemon (Windows)
Handleidingen voor web-based RSS Readers:
Google Reader
Een (verouderde, maar hopelijk nog bruikbare) handleiding voor Bloglines
Gepersonaliseerde startpagina’s met RSS ondersteuning:
Netvibes
iGoogle
myYahoo
Overige links:
Een behoorlijk compleet overzicht van de verschillende manieren om RSS te lezen staat op Frankwatching. Hij bespreekt nog meer mogelijkheden om je te abonneren op RSS, zoals met een mobiele telefoon of met instant messaging.
Uitdaging:
Veel mensen hebben moeite met de term RSS omdat het zo technisch klinkt en niet enthousiasmeert. Hoe zouden jullie het noemen?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

Over de auteur

23 Comments

 • Avatar
  Juliette
  Geplaatst 09/11/2007 6:17 am 0Likes

  @Niels: ik zie nu net pas je berichtje. Wauw ! wat een vinding !
  Het koste wel effe wat moeite om e.e.a. op te zetten, maar het is gelukt ! Ben helemaal blij nu.

 • Avatar
  Niels Schuddeboom
  Geplaatst 21/10/2007 2:59 pm 0Likes

  Voor mij kan niets op tegen Blogbridge, een offline java applicatie voor windows, mac en linux dus. Met ondersteuning voor smartfeeds, opml, enclosures etc…: http://www.blogbridge.com
  @Juliette e.a.: voor sites zonder feeds, maar toch rss: http://www.feed43.com

 • Avatar
  Sanne Roemen
  Geplaatst 19/10/2007 11:44 am 0Likes

  @Juliette: beangstigend, die infinite loop. Hm. Eens een artikeltje aan wijden…
  @Erno Mijland: oeh fijne woorden. Sprokkelaar is denk ik mijn favoriet.
  @Onno: welke verbeteringen kan jij bedenken?

 • Avatar
  Arnout
  Geplaatst 19/10/2007 9:43 am 0Likes

  @Erno: Webjutter is inderdaad een goeie naam!

 • Avatar
  Onno
  Geplaatst 18/10/2007 11:52 am 0Likes

  Ja ik ben ook aan de rss, mede dankzij Lifehacker.nl dus.
  ik iGoogle. en inderdaad ik ben snel afgeleid. tabje fun aangemaakt en kijk nu rgelematig zinloze youtube filmpjes. had ook een hele rids cartoons staan, die overigens allemaal gewoon weer naar een website gaan, dus is het een veredelde bookmark geworden. ik zou graag gewoon de cartons op het scherm hebben. vroeger, bij MyYahoo had ik dat overigens wel…
  Ik heb ondertussen wel een aantal zaken geschrapt waardoor de afleiding wat minder wordt.
  Ik heb hem ook nog als achtergrond bij het opstarten staan, ja verleiding, maar wel meteen bij opstarten op de hoogte van laatste zaken, en dat is winst voor mij.
  Duidelijk wel een tak van sport die nog wat ontwikkeling kan gebruiken in mijn ogen.

 • Avatar
  Erno Mijland
  Geplaatst 18/10/2007 7:43 am 0Likes

  Of nog mooier: ‘webjutter’.

 • Avatar
  Erno Mijland
  Geplaatst 17/10/2007 9:41 pm 0Likes

  Een eenvoudige naam voor RSS is misschien: ‘koppensneller’ of ‘webstofzuiger’ of ‘sprokkelaar’…

 • Avatar
  Juliette
  Geplaatst 17/10/2007 8:35 pm 0Likes

  Ben alweer een ruim jaar ‘verslaafd’ aan RSSfeeds (ruim 100 ervan), beetje zoals dit: http://www.wellingtongrey.net/miscellanea/archive/2007-04-08–infinite-loop.html
  Wat dan weer wel vervelend is: sites die geen RSSfeed bieden… laatst wees een vriend me op zijn Hyves profiel en blog, zag allemaal stukjes staan over dingen waar ik bij was enzo, maar geen RSS link, dus ik zal nu toch zo nu en dan ouderwets zijn ‘site’ moeten bezoeken…
  Qua reader: ideaal om ze in Thunderbird te kunnen lezen, ik zie gelijk aan de kleur van een mapje of er iets nieuws is en mijn TB staat bij mij toch altijd open.

 • Avatar
  Robbie Veldwijk
  Geplaatst 17/10/2007 8:12 pm 0Likes

  Jah dat RSS is zeker handig, ik maak er zelf ook gebruik van nu een weekje ongeveer en ik vind het super handig!

 • Avatar
  Sanne Roemen
  Geplaatst 17/10/2007 5:46 pm 0Likes

  @freakstar: handig die tests. Als ik het goed zie bleven Google Reader en Netvibes over. Bloglines heb je niet getest? Ik adviseer zelf vaak voor mensen die niet zoveel feeds volgen om Netvibes te gebruiken (ook vanwege de andere toepassingen die je daarin kan stoppen) en mensen die wel veel feeds volgen Google Reader. Hij is inderdaad af en toe wat traag maar ik heb het gevoel dat dat al wat beter wordt.

 • Avatar
  freakstar
  Geplaatst 17/10/2007 5:33 pm 0Likes

  Oh, die paar logjes zijn te vinden onder http://log.freakstar.eu/category/rss/ trouwens…

 • Avatar
  freakstar
  Geplaatst 17/10/2007 5:32 pm 0Likes

  Ik heb begin dit jaar een aantal online RSS readers getest en dit gepubliceerd op mijn weblog. In december of januari ga ik het weer doen en dan kijken of er betere readers bij gekomen zijn en wat er verbeterd is in de eerder geteste readers.
  Een jip en janneke naam voor RSS zou wel wat zijn.
  Het is eigenlijk een soort website abonnement maar dan toch anders.

 • Avatar
  Remco32
  Geplaatst 17/10/2007 4:47 pm 0Likes

  Bij mij is RSS niet meer weg te denken!

Geef een reactie