Rugpijn en kniekussen

Ongeveer acht op de tien Nederlanders heeft wel eens pijn in de onderrug. Het was misschien toch zo’n goed idee dat de homo sapiens besloot om rechtop te gaan lopen: ons skelet is er evolutionair gezien nog niet echt lekker op aangepast. Maar ja, je kunt moeilijk op handen en voeten gaan lopen. Als je regelmatig rugpijn hebt dan zit er weinig anders op dan proberen om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Daar zijn allerlei vrij eenvoudige manieren voor: een hangstok, zwemmen, een speciale bureaustoel, aangepaste autostoelen, een aangepast bed, oefeningen. Vandaag daarom een eerste voorbeeld van een rughack, er volgen er de komende weken meer.Toen ik als doorgeschoten puber zo’n zesentwintig jaar geleden voor het eerst te maken kreeg met rugpijn ontdekte ik al snel een manier om de pijn een stuk minder te maken. Als ik op bed lag, mijn benen omhoog deed en een stapel kussens onder mijn kuiten legde kon mijn onderrug ontspannen. Een jaar op tien later heb ik een speciale kubus op maat laten maken van zacht schuim. Daarvoor ben ik naar een matrassenwinkel gegaan op de Albert Cupymarkt, die uit foam uiteindelijk een cubus van 43x43x43 centimeter maakte. Een stofferingswinkel een straat verderop maakte er een bruine corduroy hoes omheen. Op slechte rugdagen lig ik op de bank of bed met het kniekussen onder mijn benen. De ideale lengte bleek de lengte van dijbeengewricht tot mijn kniegewricht, in mijn geval zo’n 43 cm. Het komt vrij nauw: een tweede exemplaar van 45 centimeter was een stuk minder comfortabel. Dus test het eerst even voordat je geld uit gaat geven. Zorg ook dat het schuim niet te hard is. Het moet zo zacht zijn dat je niet goed op de kubus kunt zitten. Kan dat wel dan is het kussen niet comfortabel voor je kuiten.

Tell Us What You Think
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

4 Comments

 • Alex van der Hoorn
  Posted 23/10/2008 1:04 pm 0Likes

  Hoe meet ik precies de lengte van mijn dijbeengewricht (waar voel je dat precies) tot mijn kniegewricht, als het zo nauw luistert en op de centimeter aankomt….

 • Robin
  Posted 20/10/2008 10:36 am 0Likes

  Ik maak sinds enige tijd gebruik van een ‘zwangerschapskussen’. Die lig ik, als ik op m’n rug slaap, in m’n knieholtes. Wanneer ik op m’n zij slaap, lig ik er tegenaan met het kussen tussen m’n knie’en.

  Deze hoogte is opzich al voldoende om je rug ‘s nachts goed te ontspannen.

  Ter info, een zwangerschapskussen is zo’n hoefijzer-vorm kussen dat je ook als lange slang kunt gebruiken.

 • Renee
  Posted 17/10/2008 8:09 pm 0Likes

  Foto???

 • hans nijhof
  Posted 17/10/2008 7:29 pm 0Likes

  Op de Albert Cuyp weten ze er wel raad mee. om de hoek, in de Jacob van Campenstraat, zit een goede fysiotherapeut. In een klein, Anton Piekachtig dorpje, bij jou om de hoek zit een fantastische manueel therapeut. Ik bedoel eigenlijk: kijk wat meer naar de oorzaak en wat minder naar de oplossing. Succes.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]