Shelfies: de boeken top 5 van Evert Jan van Hasselt

Al vanaf begin dit jaar zien we veel goede boekentips voorbij komen in deze shelfies-serie, waarin succesvolle ondernemers en andere slimme werkers hun boeken top 5 delen. Iedere week worden we blij verrast met een nieuw lijstje, en we zijn blij om te lezen dat ook onze lezers het een leuke serie vinden! We gaan er daarom gewoon nog even mee door. Vandaag aan het woord: Evert Jan van Hasselt.

Evert Jan van Hasselt inspireert organisaties om nieuwe wegen in te slaan door middel van sparring op directieniveau, workshops, publiek optreden en het schrijven van boeken. Dit jaar publiceerde hij samen met Pauline Romanesco het boek “Van CEO naar tuinman – De rol van leiderschap in het nieuwe organiseren”, dat in juni is uitgekomen bij uitgeverij Business Contact.

Je vindt Evert Jan online op dolfijncocreators.nldolfijndesignlab.nl, LinkedIn, YouTube, Twitter en Facebook.

De boeken top 5  van Evert Jan van Hasselt

1. 7 eigenschappen van effectief leiderschap – Stephen R. Covey

Geweldig boek dat voor veel mensen de aanleiding voor een positieve wending in hun leven is geweest! Legt aan de hand van 7 eigenschappen uit hoe je jouw eigen succes vorm kunt geven. De eerste 3 eigenschappen zijn erop gericht om zelf onafhankelijk te worden. De volgende 3 eigenschappen beschrijven hoe je – vanuit je onafhankelijke positie – effectieve relaties van wederzijdse afhankelijk aan kunt gaan. De 7-de eigenschap geeft aan hoe je scherp kunt blijven, je jezelf kunt blijven ontwikkelen.

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap
€ 20,- bij Managementboek
€ 26,50 op bol.com

 

2. The Support Economy – Shoshana Zuboff & Jim Maxmin

Helaas een erg taai boek. Maar wel baanbrekend! Geschreven in 2002 en in die tijd door veel managers afgewezen als science fiction, is het actueler dan ooit! De presentatie van Shoshana Zuboff in 2005 op het ViNT Symposium in Amsterdam – naar aanleiding van dit boek – heeft mijn leven veranderd! Ik heb toen besloten te gaan bouwen aan de wereld die Shoshana en Jim beschrijven. Een businesslandschap waar niet langer bedrijven met producten en diensten centraal staan, maar een wereld van netwerken die individuen ondersteunen om hun leven zo te leven zoals zij hun leven willen leven!

the-support-ecomomy

€ 26,99 op bol.com

 

3. The Power of Co-Creation – Venkat Ramaswamy & Francis Gouilart

Door dit boek ben ik het fenomeen co-creatie echt gaan begrijpen. Datgene dat Pauline en ik zijn gaan noemen: “georganiseerd lang elkaar heenwerken”. Ramaswamy en Gouillart leggen dit fenomeen uit aan de hand van een enorm aantal voorbeelden uit de praktijk. Daarmee ontstaat een standaard werk dat inspireert tot nieuwe manieren van waardecreatie!

Power-of-Co-creation
€ 28,99 op bol.com

 

4. Synchroniciteit – Joe Jaworsky

Een boek dat ik na twee keer lezen nog niet helemaal begrijp. Maar dat duidelijk laat zien dat er meer om ons heen is dan dat wat we kunnen zien en dat er ruim voldoende aanleiding is om dat serieus te nemen. En dat je – door je te laten leiden door wat er op je pad komt – bijzondere wendingen in je leven kunt nemen! En de schrijver vertelt dat op zo’n manier, dat je na het lezen het gevoel hebt dat je hem persoonlijk kent.

synchroniciteit
€ 24,90 op Managementboek

€ 24,90 op bol.com

 

5. Build to Last – Jim Collins & Jerry Porras

Voorloper van Good to Great en Great by Choice. Laat zien wat bedrijven die gedurende lange tijd succesvol zijn anders doen dan gemiddelde bedrijven. Dit zijn stuk voor stuk bedrijven waar bijzondere dingen gebeuren. Ik heb zelf bij een bedrijf gewerkt (Syllogic) wat veel van deze kenmerken ook had. Na het lezen van dit boek ben ik beter gaan begrijpen waarom dat bedrijf zo bijzonder was. En ook hoe extern leiderschap – hoe capabel ook – een bijzonder bedrijf om zeep kan helpen.

Built_to_Last-Jim_collins
€ 33,38 op managementboek (jaar van uitgave: 2005)
€ 13,99 op bol.com (jaar van uitgave: 2002)

 

Extra! Evert’s eigen boek: Van CEO naar tuinman – De rol van leiderschap in het nieuwe organiseren

En deze shelfie sluiten we graag af met het recent verschenen boek van Evert Jan zelf! Samen met Pauline Romanesco schreef hij Van CEO naar tuinman – De rol van leiderschap in het nieuwe organiseren.

Evert Jan: “Dit is onze eigen bijdrage aan vernieuwing van ons businesslandschap en onze samenleving. Het boek beschrijft een nieuwe organisatievorm (ecosysteem voor business) en het bijbehorende nieuwe leiderschap. Het geeft daarmee een fundament voor de deeleconomie en nieuwe verrassende initiatieven zoals Seats2meet.com en laat zien hoe organisch samenwerken veel beter anticipeert op de snel veranderende samenleving en de weg opent naar nieuwe duurzame vormen van waardecreatie. Prof. Dr. Ir. Paul Louis Iske (ABN AMRO, Universiteit van Maastricht) schreef over Van CEO naar tuinman: “Een uitmuntend staaltje van lateraal denken. Kern van de zaak is dat de CEO van de toekomst een omgeving creëert waarin dingen kunnen gebeuren.”

Van-CEO-naar-tuinman

€ 19,99 op managementboek
€ 19,99 op bol.com

 

 

shelfie evert jan van hasselt

Wil jij je #Shelfie tonen? Doe mee via Twitter met de hashtag #shelfie!

Disclosure: de links van de boeken leiden via een affiliate-link naar naar bol.com en Managementboek.nl. Waarom? Het onderhouden van deze site kost geld, en als je via een van deze links een boek besluit te kopen, geef je Lifehacking zonder dat het je iets extra’s kost een financieel steuntje in de rug. Uiteraard zijn alle boeken 100 % gemeende aanraders die de tipgever die aan het woord is eerlijk aanbeveelt. 

(Fotocredits ‘Old books on a wooden shelf’: Donatas1205 via Shutterstock)

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]