Shelfies: de boeken top 5 van Jos v.d. Voort v.d. Kleij

Het woord van 2013 was “Selfie”. Maar het is inmiddels 2014 en tijd voor een nieuw woord. Wij stemmen voor de Shelfie! Geen egocentrische kiekjes van jezelf maar een kijkje in je ziel ofwel je boekenkast. Je boekenverzameling liegt niet, die laat zien wie je echt bent. Wij zijn wel benieuwd: wat zijn de top 5 inspirerende boeken van lifehackers en onze lezers? Op vrijdagmiddag krijg je een kijkje op de boekenplanken. Vandaag aan het woord: lifehacking-auteur en coach Jos v.d. Voort v.d. Kleij.

Jos helpt mensen die vastlopen in hun werk of hun carrière. Hij is NOBCO Beroepscoach, Gingermood Coach en NVvA Arbeidsdeskundige. Hij is gespecialiseerd in het coachen en trainen van mensen die loopbaanvragen hebben of efficiënter en productiever willen werken. Ook is hij een van de weinige coaches in Nederland die ervaring heeft met het coachen van mensen met extreem uitstelgedrag. Daarnaast is hij de initiatiefnemer van leerslimmerwerken.nl. Op deze online leeromgeving kun je betaalbare online cursussen aanschaffen op het gebied van Slimmer Werken, Productiviteit, Time Management en Uitstelgedrag. Je kunt Jos online vinden op LinkedIn, Twitter en Facebook.

De boeken top 5 van Jos van der Voort van der Kleij

1. Eat That Frog!: 21 Great Ways to Stop Procrastinating and Get More Done in Less Time – Brian Tracy
Dit boek (vertaald in meer dan 20 talen en meer dan 450.000 keer verkocht) beschrijft 21 effectieve methodes om uitstelgedrag te lijf te gaan en meer voor elkaar te krijgen. Het is een goed boek om grip te krijgen op het verwezenlijken van je doelen. “Begin de dag goed en eet een kikker” staat voor het aanpakken van je vervelendste klus meteen als je dag begint. Het concept is dat je de regie neemt over wat je doet en dat je de belangrijkste en ook vervelendste werkzaamheden verkiest boven de klussen die nog kunnen wachten. Ik schreef hier eerder zelf een column over: Brian Tracy: “Eat that Frog!” – Je uitstelgedrag de baas!.
Als een van de zeldzame coaches in Nederland die zich bezighoudt met uitstelgedrag is dit een boek dat ik vaak aan mijn cliënten aanbeveel. Als eenmaal duidelijk is waar het uitstelgedrag in geworteld is dan zijn bepaalde delen heel goed in te zetten om nieuw gedrag aan te leren en het uitstelgedrag de kop in te drukken.
[bol_product_links block_id=”bol_5346fdf903d1d_selected-products” products=”9200000006534513″ name=”kikker jos” sub_id=”jos shelf” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
 

2. The Field Guides – David Sparks

Dit zijn de minibijbeltjes voor de doorgewinterde lifehacker. David Sparks is een Amerikaanse advocaat die zeer actief is als lifehacking auteur. Naast zijn eigen blog MacSparky.com is hij ook de medegastheer van de Mac Power Users podcast (samen met Katie Floyd). De versies van deze Field Guides in de Ibook Store zijn ontwikkeld in iBooks author en zijn interactief met talloze video’s, screencasts en screenshots.
Sparks heeft tot nu toe 4 field guides gepubliceerd:

 1. The MacSparky Email Field Guide: Deze field guide gaat over het probleem van de overvolle inboxen en hoe je daar effectiever mee om kunt gaan. (iBook Store of PDF versie)
 2. The MacSparky Paperless Field Guide: Over hoe je zoveel mogelijk papier uit je leven kunt bannen en hoe je om moet gaan met het papier wat wel bij je binnen blijft komen. (Ibook Store of PDF versie)
 3. The MacSparky Markdown Field Guide: Steeds meer mensen schrijven met Markdown. Markdown is een syntax om platform onafhankelijk te schrijven in platte tekst. Veel van de lifehacking auteurs schrijven in Markdown. (Ibook Store of PDF versie)
 4. 60 Mac Tips: Deze Field Guide beschrijft 60 tips om je Mac beter in te zetten en er productiever mee te kunnen werken. (iBook Store of PDF versie)

Overigens zijn de Field Guides geïnspireerd op Apple Macs en iOS apparaten zoals de iPhone en de iPad. Windows gebruikers kunnen zich zeker laten inspireren door deze Field Guides, maar die zullen in het algemeen weinig hebben aan de videos en de screenshots.
 

3. De Macht der Gewoonte – Charles Duhigg 

In dit boek beschrijft deze onderzoeksjournalist van de New York Times hoe gewoontes werken en illustreert dit met uitgebreide verhalen uit de praktijk. Ook haalt hij verschillende onderzoeken aan die zijn verhalen ondersteunen.
Cijfers spreken boekdelen wordt er wel eens gezegd. 40% van ons gedrag wordt bepaald door gewoontes en rituelen. Gewoontes en rituelen die (1) heel moeilijk te doorbreken zijn en (2) het is heel lastig om nieuwe gewoontes aan te leren. Lifehacking (in het werk) gaat in mijn visie over het wegnemen van frictie in je workflows. Dat gaat bijna altijd gepaard met het aanleren van nieuwe gewoontes en het verankeren daarvan in je eigen gedrag.
Het boek zal wellicht niet iedereen aanspreken: door de verhalen is het af en toe wat langdradig. Ik heb het boek gelezen en ook het audioboek beluisterd. Als je het audioboek luistert dan is het eigenlijk heel onderhoudend. Een aanrader voor diegenen die worstelen met het aanleren van nieuwe gewoontes!
[bol_product_links block_id=”bol_534bce51b975b_selected-products” products=”1001004011843778″ name=”Macht der gewoonte” sub_id=”shelfie Jos” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
 

4. Creating Flow with OmniFocus – Kouroush Dini

Veel mensen die voor het eerst met OmniFocus in aanraking komen, verliezen zich volledig in de enorme hoeveelheid instellingen en mogelijkheden van deze taakmanager. Dit boek is niet alleen een “how-to” voor OmniFocus, maar gaat ook uitgebreid in op het ontwikkelen en aanleren van workflows.
De OmniFocus bijbel dus. Met meer dan 550 bladzijden een enorm handboek, maar zeker de moeite waard als je een OmniFocus gebruiker bent.
Creating Flow With Omnifocus
Het boek is te koop op usingomnifocus.com.
 

5. The Dark Tower Series – Stephen King

Alhoewel de meeste lezers van dit blog geïnspireerd zullen worden door bovenstaand lijstje boeken, wil ik de lezers deze favoriet van mij niet onthouden. Iedereen kent Stephen King natuurlijk van de mystery boeken, waarvan er talloze in het Nederlands zijn vertaald. Deze serie bestaat uit maar liefst 7 boeken, die als een soort epos zijn geschreven.
Een serie van 7 boeken is lastig samen te vatten in een paar alinea’s. In grote lijnen gaan de boeken over de speurtocht naar de Donkere Toren. Deze speurtocht gaat door een wisselend landschap met steeds weer verassende wendingen en oude en nieuwe spelers. Een soort “roadmovie” in zeven boeken. King weet in alle boeken je aandacht vast te houden en het zevende en laatste boek heeft een zeer verrassende wending. Hiermee wordt de samenhang tussen de 7 onafhankelijke delen volledig duidelijk.
Ik ben een enorme sciencefiction liefhebber met meer dan 1500 SF boeken. Sommigen daarvan al meer dan 40 jaar oud. Deze serie Donkere Toren boeken heb ik al talloze malen gelezen en ik geniet er elke keer weer van. Ik bezit de serie in het Engels, maar ze zijn ook te koop bij bol.com. Ben je een liefhebber van Stephen King dan ben je na deel I verkocht. Via deze bol.com link kom je bij alle boeken in de serie uit.
[bol_product_links block_id=”bol_5331d8686e435_selected-products” products=”9200000002160930,9200000002160910″ name=”De donkere toren” sub_id=”shelfie jos vd voort vd klei” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Shelfie Jos vd voort vd klei
 
Wil jij je #Shelfie tonen? Doe mee via Twitter met de hashtag #shelfie!
Disclosure: de links van de boeken leiden via een affiliate-link naar naar bol.com. Waarom? Het onderhouden van deze site kost geld, en als je via een van deze links een boek besluit te kopen, geef je Lifehacking zonder dat het je iets extra’s kost een financieel steuntje in de rug. Uiteraard zijn alle boeken 100 % gemeende aanraders die de tipgever die aan het woord is eerlijk aanbeveelt. 
(Fotocredits ‘Old books on a wooden shelf’: Donatas1205 via Shutterstock)

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

3 Comments

 • Arjan Broere
  Posted 11/04/2014 8:57 am 0Likes

  Leuke tips, Jos. En MacSparky kende ik nog niet. Met net een nieuw Macbook is dat een mooie bron voor allerlei nieuwe mogelijkheden.

  • Jos v.d. Voort v.d. Kleij
   Posted 11/04/2014 9:28 am 0Likes

   MacSparky is ook een interessante site. Ik weet niet of je een RSS feed gebruikt om te lezen want hij publiceert regelmatig slimme hacks op zijn site.
   Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor Katie Floyd. Samen hebben ze de wekelijkse Mac Power Users podcast en dat is ook een aanrader.

   • Arjan Broere
    Posted 13/04/2014 11:05 am 0Likes

    Toegevoegd aan de rss-stromen. Thanks

Leave a comment

[wpterms id="3193"]