Slimmer notities maken: De DashPlus app

Dit artikel is onderdeel van een serie van twee artikelen. In het vorige artikel beschreef ik het systeem voor het maken van notities zoals dat door Patrick Rhone is ontwikkeld. Ik gebruik deze methode zelf ook, maar ik heb er mijn eigen draai aan gegeven.

In dit artikel lees je een review van de iPhone app die speciaal voor deze methode is ontwikkeld.

De ontwikkelaar is David Mendels: een professor aan de Surya Universiteit in Indonesië.

De DashPlus app

De DashPlus app (iPhone app store) is een todo app met een originele insteek en ontwikkeld op basis van de DashPlus methode van Patrick Rhone (originele artikel) voor het maken van notities. Door met je vinger naar rechts te bewegen kun je jouw taken of acties een andere status geven. Bijvoorbeeld om een actie als gedelegeerd te markeren (<-) of af te vinken als klaar (+). Daar waar nodig of handig kun je als je wilt ook nog een notitie achter laten. Bijvoorbeeld om bij een gedelegeerde actie aan te geven aan wie je gedelegeerd hebt.

Voor de fans van het optimale gebruik van de vingers op het scherm van de iphone: de app is volledig “gesture driven”. Met andere woorden: er wordt optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid om simpele veegbewegingen voor de bediening van de app te gebruiken.

Boodschappen doen

De app staat je toe om templatelijsten te maken. De handigste werkvorm van een template die ik kan bedenken is een boodschappenlijstje. Je kunt eenvoudig een template aanmaken door op de naam van de lijst naar rechts te vegen en los te laten als Template met een pijl naar beneden te voorschijn komt.

Hoe werkt het en waarom zou je voor deze app kiezen??

Op de officiële website www.dashplus.net wordt geclaimd dat gebruikers van de methode Getting Things Done (GTD) zich al snel thuis zullen voelen omdat de app je jouw acties laat verzamelen, verwerken, op lijsten zetten en herzien in 1 simpele beweging.

Ik kan mij daar niet echt in herkennen want de basis van GTD is het werken met contexten en in deze app kun je die niet echt kwijt. Je bent echt verplicht om daar aparte lijsten voor te maken. Wat wel handig is, is dat je lijsten kan “taggen”. Door lijsten te taggen en daarop te filteren, kun je bijvoorbeeld met aparte tags Werk en Privé lijsten uit elkaar houden.

Door de visuele aanpak en de veegbewegingen in de app is het werken met de app lastig uit te leggen. Gelukkig heeft David Mendels een aantal video’s op de site waarmee het werken met de app geïllustreerd kan worden. Voor de goede orde: deze video’s worden met toestemming van David Mendels in dit artikel gebruikt.

Mogelijkheden van de DashPlus app:

Aanmaken en Wijzigen van lijsten

In principe kun je in de app zoveel lijsten maken als je wil. Een nieuwe lijst maak je door in het lijstoverzicht naar beneden te vegen of op de plus-knop te drukken met je vinger.

Video: Aanmaken en wijzigen van lijsten

Toevoegen van acties en todo’s aan lijsten

In een lijst kun je simpelweg naar beneden vegen om een nieuwe actie of todo aan te maken. Als je op Save drukt dan wordt het invoerschermpje gesloten en moet je opnieuw naar beneden vegen om een nieuwe taak aan te maken. Wanneer je na het invoeren van de taak niet op Save drukt maar op Volgende, dan wordt je invoerschermpje leeg gemaakt en kun je meteen verder met de volgende taak of actie in te voeren. Zo kun je in korte tijd heel veel zaken aan een lijst toevoegen. Het maken van een boodschappenlijstje wordt daardoor een fluitje van een cent.

Video: Toevoegen van acties en todo’s aan lijsten

Omgaan met Taken en Acties

Hoe je omgaat met taken en acties is het hart van deze app. Hier is het Dash/Plus systeem van Patrick Rhone tot in de puntjes uitgewerkt. De meeste apps laten je een taak alleen maar afvinken. Hier kun je alle verschillende statussen van de DashPlus methode toekennen aan een taak. Onderstaande video laat je precies zien hoe dat in zijn werk gaat.

Video: Omgaan met Taken en Acties

Werken met Templates

Voor diegenen die vaak met standaardlijstjes werken en met vaste procedures kan de Template functie in de app heel handig zijn. Zelfs als je de app verder niet als Taken systeem inzet zijn de templates al bijna de moeite waard. Een simpele veegbeweging over een templatelijst maakt een kopie in je gewone lijsten. Maar denk ook aan wekelijks terugkerende boodschappenlijstjes.

Video: Werken met templates

Toevoegen aan je Inbox

De app heeft een Inbox waar je acties en taken kan verzamelen voordat je ze verwerkt op je lijsten. Dit komt dicht bij de manier waarop je verzamelt als je de methode Getting Things Done gebruikt. Om een taak aan je Inbox toe te voegen hoef je enkel maar te schudden met je iPhone. Als de Inbox lijst niet bestaat dan maakt de app deze voor je aan.

Video: Toevoegen aan je Inbox

Settings, Tags en Filteren

De tags in de DashPlus app komen niet overeen met de contexten zoals we die kennen van GTD. Ze kunnen niet aan individuele taken worden toegekend. In de implementatie van deze app zitten de tags aan de lijsten vast. Daarmee is het eerder een implementatie van Area’s of Responsibility, ofwel het 20.000 voet level binnen de methode Getting Things Done. Omdat je ook kan filteren met behulp van de tags kun je lijsten laten zien of juist weglaten.

Video: Settings, Tags en Filteren

In-app hulp

Het aardige van bovenstaande video’s is dat je ze kunt bekijken in de app zelf door op het grote + teken rechtsonder in je scherm te klikken. In het schermpje wat dan verschijnt klik je op het vraagteken en dan krijg je de gelegenheid om alle video’s hierboven in de app zelf te bekijken.

De Voors:

 • De app is visueel mooi ontworpen, gebruikt mooie lettertypen en heeft een licht en een donker theme.
 • de templates zijn een handige optie voor iedereen die te maken heeft met regelmatig terugkerende takenlijsten of projecten die volgens een vast patroon afgewerkt moeten worden.
 • Zowel voor het aanmaken van lijsten als voor het opnemen van acties in die lijsten kun je naar beneden vegen op het scherm
 • Bij het aanmaken van acties kun je op Volgende drukken om meerdere acties via het invoerschermpje in te voeren
 • Als je een actie delegeert of als “Wacht Op” maakt, dan kun je daar een notitie bij achterlaten.
 • Je kunt onbeperkt lijsten maken met onbeperkte acties.
 • Door met je iPhone te schudden wordt er een invoerscherm geopend om een Inbox item aan te maken.
 • Als je de Inbox verwerkt hebt kun je hem weggooien. Opnieuw schudden maakt de lijst automatisch aan.
 • Door een lijst of actie-item wat langer vast te houden met je vinger kun je hem naar boven of naar beneden verplaatsen.
 • Deze app werkt ook in landscape mode!

De Tegens:

 • Geen iCloud Sync dus lijsten delen met bijvoorbeeld je partner is lastig.
 • Geen iPad of Mac versie
 • Je moet echt de videos bekijken om goed met de app te kunnen werken.
 • Af en toe is het met de veegbeweging een beetje “hit and miss”. Meerdere malen kreeg een actie een andere status dan ik bedoeld had.
 • De dropbox integratie is krakkemikkig en het is onduidelijk wat daar precies de bedoeling van is.
 • Er is geen “badge” op de app icoon die je bijvoorbeeld laat weten hoeveel items er in de Inbox zitten.
 • Je kunt geen contexten aan taken toevoegen. Je kunt alleen tags aan lijsten toevoegen.
 • Het is onduidelijk wat er gebeurt met taken en acties die je hebt aangemerkt als afgevinkt (+). Ze blijven zichtbaar in de app dus je mag aannemen dat zware gebruikers op een bepaald moment enorme lijsten gaan krijgen.
 • Doordat een veeg meerdere betekenissen krijgt door korter of langer te vegen, moet je goed mikken en je vinger op het juiste moment van het scherm afhalen om de actie op de juiste lijst te krijgen en de juiste status te geven.
 • Er is een integratie met Day One en Fantastical. Die heb ik beiden niet uitgebreid geprobeerd. Day One is voor mij een live systeem wat ik dagelijks gebruik en Fantastical heb ik wel maar gebruik ik nauwelijks.
 • Meerdere malen werd ik geconfronteerd met een leeg scherm waardoor ik meende dat de app gecrasht was. De remedie is dan om de app helemaal af te sluiten, ook in de achtergrond van je iPhone. Bij opnieuw opstarten is dan alles weer terug. Geen idee of de app dan echt crasht of dat jijzelf ergens verkeerd geveegd hebt.

Conclusie

De DahsPlus app is duidelijk een 1.0 versie. Ondanks de mooie en verzorgde uitvoering zijn er nog wel wat kleine schoonheidsfoutjes. Ik heb persoonlijk wat moeite met de claim dat GTD-ers zich meteen thuis zouden moeten voelen. Deze app kan zeker nog niet meekomen met de grote jongens als OmniFocus en Remember The Milk bijvoorbeeld.

Toch denk ik dat er een publiek is voor de manier waarop deze app met acties omgaat. Het werkt razendsnel en wat het pretendeert te doen, doet het dan ook echt goed. Er zijn mensen die gek zijn op het maken van lijstjes en die niet met GTD werken. Voor die mensen is deze app bijvoorbeeld in combinatie met geschreven notities volgens dezelfde DashPlus methode een aanrader denk ik. Het is wel zaak om de video’s van te voren goed te bekijken om een goed beeld te krijgen van deze app.

School-In-A-Box

Een extra reden om deze app aan te schaffen is het feit dat de opbrengsten gebruikt worden om iPads te kopen voor scholen in Indonesië.

Dashplus is te koop in de app store voor € 2,69 (App store Link)

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]