Slimmerkunde – jong geleerd is… slim gedaan! #HackToSchool

Hoeveel scholen besteden tijd aan lifehacking in de klas? Hoeveel leerlingen zetten lifehacking is om hun schoolwerk leuker en makkelijker te maken? Hoeveel docenten gebruiken lifehacking om hun leerlingen meer te leren over hoe ze het slimst kunnen leren i.p.v. wat ze leren?

Ik weet het niet precies. Ik weet alleen wel dat het er steeds meer worden! Dit komt mede doordat steeds meer scholen gebruik maken van de nieuwe lesmethode Slimmerkunde. Slimmerkunde is eigenlijk gewoon lifehacking voor scholieren. In 13 thema’s krijgen leerlingen praktische uitdagingen om slimmer te leren en slimmer te leven. (Ja, ook slimmer leven hoort er bij; je moet toch iets met de tijd die je overhoudt als je je huiswerk slimmer en leuker leert te doen 😉 )

Wat is Slimmerkunde?

Een dik jaar geleden bedacht Tjeu Seeverens- toendertijd directeur van het Charlemagnecollege en bedenker van Gelukskunde – dat veel leerlingen welliswaar heel goed kunnen gamen en vaak honderden vrienden hebben op Hyves en Facebook, maar dat ze al die verworven vaardigheden nauwelijks inzetten om er ook profijt van te hebben voor hun schoolwerk. Daarnaast hoeven leerlingen van de meeste docenten op dit vlak ook geen begeleiding, stimulans of slimme tips te verwachten. “Klikfobie” is (geheel onnodig) namelijk nog steeds een veel voorkomende “aandoening” in onderwijsland.

Zo ontstond het idee om lifehacking te introduceren op scholen. En binnen een paar maanden tijd hebben een groep lifehackers (o.a. onze eigen Joost Plattel, Stefan Knapen, Erno Mijland en Niels Gouman, en ikzelf), mediacoaches en onderwijsontwikkelaars Slimmerkunde geschreven.

Het Slimmerkundeteam is ervan overtuigd dat het bijna noodzakelijk is dat jongeren slim gebruik leren maken van de kansen die de netwerk- en informatiesamenleving biedt. Kennis hebben blijft natuurlijk belangrijk, maar aangezien de ontwikkelingen tegenwoordig zo snel gaan wordt het steeds belangrijker dat je leert om nieuwe kennis op te doen, toe te passen en te koppelen aan andersoortige kennis.

In Slimmerkunde leren leerlingen bijvoorbeeld hoe ze slimmer hun huiswerk kunnen maken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld even snel hun kennis bijspijkeren via de Khan Academy, of hun oefenen ze hun Engelse grammatica via conjugation.com. Maar ook slimme trucs om betere zoekresultaten te krijgen via Google en vervolgens die zoekresultaten kritisch beoordelen op bruikbaarheid wordt helder uitgelegd.

Daarnaast wordt er in het Slimmer Leven deel van Slimmerkunde ook aandacht besteed aan softskills die steeds belangrijker worden. Het is fantastisch om te zien hoe snel jongeren spelenderwijs leren samenwerken, communiceren, overtuigen, (onder)handelen etc. Zo begeleidde ik laatst een workshop rondom de Red Paperclip ruil voor een groep tieners. Alle groepjes begonnen met een rode paperclip en moesten die ruilen voor iets waardevollers, vervolgens ruilden ze dat weer voor iets wat nog beter was etc. Binnen een uur kwamen ze terug met een tas vol eten en drinken, een spel voor de xbox en zelfs een fitnessapparaat! Wat een enthousiasme! En bovendien hadden ze onderweg pittige discussies over welke dingen meer waard zijn en hoe je het beste mensen kan verleiden om hen te helpen. Echt ‘economie voor dummies’ was er niks bij!

Dat is ook één van de redenen waarom ik Slimmerkunde zo nuttig vindt. Omdat het gaat over de manier waarop je dingen leert kan je het in ontzettend veel situaties en vakken toepassen. En we horen regelmatig dat zelfs docenten en ouders het boek af en toe openklappen om wat tips en trucs toe te passen. Tsja, je bent natuurlijk nooit te oud om te leren 🙂 Mocht je nu ook zelf aan de slag kunnen dan kan je Slimmerkunde natuurlijk kopen in de Lifehackingshop.

En een vak als Slimmerkunde is natuurlijk nooit af! Alle hulp blijft dus welkom! We updaten de website regelmatig en alle hacks om slimmer te leren of te leven die aansluiten bij jongeren zijn van harte welkom! Laat je ze hieronder achter? Dankjewel!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

  • Fanny Koerts
    Posted 29/08/2011 11:09 am 0Likes

    @cor dankje! Het is inderdaad ook erg leuk om mee te werken. En voor zo ver ik weet is er geen engelstalige variant van de lesmethode.

    Wel is de khanacademy waar ik ook naar link in het artikel helemaal engelstalig en erg goed te gebruiken voor kinderen.

    Ook de engelstalige site van Stefan Knapen (slimmerkunde en Lifehacking auteur) is mogelijk interessant voor je kinderen http://studysuccessful.com/

    Succes!

  • Cor Hersbach
    Posted 23/08/2011 12:23 pm 0Likes

    Wat een geweldig initiatief. Mijn kinderen zijn Engelstalig en kunnen hier helaas niets mee. Weet iemand of er ook een Engelstalige variant is?

    Mvrgr.

    Cor

Comments are closed.