Snel grote Excelsheets aanpassen

Als je in Excel werkt met grote sheets en heel veel data, en je wilt data veranderen in een kolom, zoals bijvoorbeeld telefoon nummers die anders geordend zijn dan je graag zou willen, hoe pas je dat dan toe op de gehele sheet? Je kan het uiteraard allemaal handmatig gaan veranderen. Niets voor lifehackers 🙂

Web 2.0 maakt dat al een stuk makkelijker. Bij CleanUpData kan je zelf een excelsheet of csv bestand uploaden. En vervolgens kan je de veranderingen in een veld maken en die voor de hele kolom gebruiken!

Een voorbeeld hoe het werkt kan je hier bekijken of je kan zelf experimenteren met de data hier.

Absolute aanrader voor mensen die veel met Excel werken!

Content: Martijn Aslander

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

13 Comments

 • Avatar
  PieterM
  Posted 24/12/2008 6:14 pm 0Likes

  Heel slim van zo’n bedrijfje, een site die allerlei overzichten gratis gemaild krijgt. Het enige wat ze hoeven te doen is een “handige service” aan te bieden, en het gepeupel gaat zijn overzichtjes zo aanbieden aan een of andere site. Mensen, weet slim en stuur geen gevoelige informatie, of mijn email adres naar deze “service” Steek gewoon wat tijd in het aanleren van ms-access en ik kunt dit zelf met een querie.
  Zo’n site is er niet om je te helpen maar om tabellen en overzichten te verzamelen, liefst natuurlijk met waardevolle informatie.

 • Avatar
  Gil Bird
  Posted 11/12/2008 11:11 pm 0Likes

  Wie kan mij garanderen dat de data die ik zo upload in veilige handen is?

 • Avatar
  Robert
  Posted 11/12/2008 8:54 pm 0Likes

  Kan best handig zijn ja, maar dan meer voor mensen die veel met excel werken, en er weinig kaas van eten, want al die dingen kan je vrij eenvoudig fiksen. Zoals Jan al zei. Links(), Rechts(), deel() en denk ook eens aan “&”.

  Ik zie er echter wel toekomst in. Web 2.0 wordt de shit.

 • Avatar
  WilliamG
  Posted 10/12/2008 8:53 pm 0Likes

  “telefoon nummers”??
  http://www.spatiegebruik.nl/index.php

 • Avatar
  Jeroen
  Posted 09/12/2008 3:41 pm 0Likes

  BEn het helemaal met Martijn en Roeland eens, met wat handigheid in excel is er nog niets geweest wat ik niet voor elkaar kreeg…

  Maar veel belnagrijker is het punt van uploaden van gegevens naar een of andere vage website. Erg eenvoudig om op zo’n site meteen even de gegevens weg te schrijven naar een database of zo. ALs je daar dan even IP-nummer etc. bij bewaart is het erg eenvoudig om op zich losstaande bestanden te koppelen en te gaan gebruiken voor wat je maar wilt.

  Lijkt me geen prettig idee dat iedereen mijn gegevens maar gebruikt op allerlei vage website’s. Hoe zit het met de regelingen gegevensbescherming etc.? De werkgever denkt dat alles keurig binnenshuis blijft, maar ondertussen wordt het door de werknemer (onbedoeld) gratis en voor niets aan een onbekende ter beschikking gesteld.

  En wij ons maar afvragen hoe het toch komt dat die telemarketeers je steeds weer weten te vinden….

 • Avatar
  Roeland
  Posted 09/12/2008 2:13 pm 0Likes

  De vraag alleen is wat er met je data gebeurt…..

 • Avatar
  Martijn
  Posted 09/12/2008 1:28 pm 0Likes

  Ach,.. kan best handig zijn deze online tool. Maar blijft wel oppassen:

  – De logica die je als gebruiker in je hoofd hebt hoeft door de tool niet in alle situaties te worden overgenomen. Je kan dus heel gemakkelijk eindigen met een tabel die op het eerste gezicht is geupdate, maar nogal wat uitzonderingen bevat waardoor je data onbruikbaar wordt
  – Je upload eventueel gevoelige informatie naar een site waarvan je niet weet wie erachter zit. Mn spannend bij tabellen met veel adresgegevens of e-mail adressen

  Een beetje die-hard leert goed om te gaan met Excel funkties en macro’s. Die zijn betrouwbaarder en zeker ook sneller. Tenslotte hoef je niks te uploaden, te downloaden, etc

 • Avatar
  Frank Meeuwsen
  Posted 06/12/2008 9:48 am 0Likes

  Handige service! Ik heb ASAP utilities ook gebruikt, maar ik zoek me daar altijd kwijt om de juiste functie te kunnen gebruiken. Het is te veel! Wat betreft Access, ben ik het eens met JP. Voor kleinere hoeveelheden kan Excel net even wat makkelijker zijn.

 • Avatar
  Richard
  Posted 05/12/2008 10:43 am 0Likes

  Ook een handige tool is ASAP-Utilities van Bastien Mensink. Een verzameling nuttige macro’s die via een Add-In rechtstreeks in Excel te gebruiken zijn. Mijn favoriet: Change Reference Style. Hierbij wijzig je eenvoudig kolommen van absolute naar relatieve celverwijzing en vice versa (e.g. $A$1 > A1).

 • Avatar
  JP
  Posted 05/12/2008 10:33 am 0Likes

  Errug goed. Meestal kom ik er wel uit, maar dan zeer omslachtig en tijdrovend.

  @Theiz: Je kan wel overstappen naar Access, maar Excel kan, met name voor kleinere bestanden, in het gebruik sneller en handiger zijn dan Access

 • Avatar
  theiz
  Posted 05/12/2008 9:50 am 0Likes

  Volgens mij moet je voor dit soort dingen een logische database gebruiken. Access bijvoorbeeld.
  Iedereen doet altijd maar aanklooien in Excel. Als je echt effectief wil werken met data moet je echt overstappen.

 • Avatar
  Jasper Jobse
  Posted 05/12/2008 12:15 am 0Likes

  Dit is volgens mij héél erg handig. Het filmpje beloofd heel veel goeds.
  Waarschijnlijk kan Excel alles wat CleanUpData ook kan, maar niet met één klik. En precies dat is erg waardevol.

 • Avatar
  Jan
  Posted 04/12/2008 11:09 pm 0Likes

  Ziet er flitsend uit, maar volgens mij heb ik geen acties gezien die niet in Excel zouden kunnen. Veel acties kun je met LINKS(), RECHTS() in combinatie met andere functies en hulpkolommen ook in Excel uitvoeren.

  Oh ja, over Excel-hacks gesproken: Het http://www.officeforum.nl werkt fantastisch. Hier werken ware Excel-die-hards aan mee die voor nagenoeg elk probleem een oplossing weten. Een echte aanrader.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: