Snoozen: het draait allemaal om keuzes..

In Japan is er een anti-Snooze app die erop neer komt dat er elke keer als je op snooze drukt er een beledigende tweet over jou gepost wordt op Twitter. Dan laat je het wel achterwege om te snoozen! Immers, waarom zet je je wekker om 6:00 uur als je niet op wilt staan? Snoozen staat voor uitstellen en dat is een serieuze tekortkoming. Het meest krachtige advies tegen dat uitstellen komt van Brian Tracy: eat that frog (het boek). Als je ’s ochtends een levende kikker eet, kan er die dag écht niks ergers meer gebeuren. Als die frog nu je moeilijkste taak is, doe die dan eerst. Het geeft je energie en wat kan je die dag nog gebeuren?!

Ich bin ein Snoozer

Komiek Jerry Seinfeld is genadeloos over snoozen:

If any invention marks the decline of human civilization, I think it would have to be the snooze alarm. The snooze alarm is based on the idea that when the alarm goes off, you are not getting up… They should sell the snooze alarm with an unemployment application and a bottle of tequila. Just make it a complete pathetic-loser kit.

In Switch van de gebroeders Heath beschrijven ze een vergelijkbaar beeld van snoozen:

Consider the Clocky (…) It’s no ordinary alarm clock—it has wheels. You set it at night, and in the morning when the alarm goes off, it rolls off your nightstand and scurries around the room, forcing you to chase it down.

What it shows, fundamentally, is that we are schizophrenic. Part of us—our rational side—wants to get up at 5:45 a.m., allowing ourselves plenty of time for a quick jog before we leave for the office. The other part of us—the emotional side— wakes up in the darkness of the early morning, snoozing inside a warm cocoon of sheets and blankets, and wants nothing in the world so much as a few more minutes of sleep. If, like us, your emotional side tends to win these internal debates, then you might be a potential Clocky customer. The beauty of the device is that it allows your rational side to outsmart your emotional side. It’s simply impossible to stay cuddled up under the covers when a rogue alarm clock is rolling around your room.

 Het probleem van nu en straks

Snoozen is niet anders dan andere vormen van procrastination: in plaats van nu te doen dat verstandig is of goed voor je is, doe je nu iets dat leuk is. Het verstandige komt later wel. Daar is altijd wel een verhaal van te maken voor jezelf. Bijvoorbeeld: nog even slapen maakt dat ik fitter ben en dan heb ik dat klusje sneller af!

Op de blog You are not so smart wordt ook procrastination besproken:

The Misconception: You procrastinate because you are lazy and can’t manage your time well.

The Truth: Procrastination is fueled by weakness in the face of impulse and a failure to think about thinking.

Hun stelling is niet dat degenen die niet procrastineren meer discipline hebben of verstandiger of slimmer zijn. Degenen die dat minder doen denken meer over denken (capable psychonauts). Zij onderscheiden de nu-ik en de toekomst-ik. De nu-ik moet beseffen dat de toekomst-ik onbetrouwbaar is en alle voornemens niet gaat waarmaken. Nu opstaan, gezond eten, bewegen of dat lastige telefoontje doen kan alleen nu-ik. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je slim omgaan met verleidingen.

Het verhaal lijkt op de olifant en de bestuurder metafoor dat we ook al gebruikten voor de nieuwjaars voornemens.

Kortom, zet de eierwekker om 20 minuten aan een stuk te werken, bescherm je aandacht, drink water en eet fruit om te voorkomen dat je trek krijgt. Ook het motto Eat that frog is zo’n slimme manier van denken:

Eat that frog

Wat helpt?

Op het moment dat je de keuze maakt om iets te doen wat je zou moeten doen of te snoozen is het zaak je bewust te zijn van de keuze. Het is ook van belang er niet op te vertrouwen dat je in de toekomst alleen maar verstandige dingen zult doen en dus dan wel je push ups doet, de administratie in orde maakt of klusjes in huis oppakt. Toekomst-ik is niet zo verstandig. Door dit alles denk je na over nadenken en neemt de kans al af dat je uitstelt.

Vergroot de kans dat je de taak die je wilt doen ook makkelijk kunt doen:

  • beperk afleiding door de Pomodore techniek of een firewall op te trekken om je aandacht te beschermen
  • laat anderen je controleren
  • formuleer doelen hardop
  • zorg dat taken concrete, kleine makkelijk te zetten stappen zijn (heldere eerstvolgende acties)
  • beloon jezelf als je klaar bent (de tadaa-lijst en de ketting rijgen)
  • maak er een gewoonte van de frog te benoemen of je meest belangrijke taken (MBT’s) voor die dag
  • ga in discussie met jezelf als je iets uitstelt en ga er vanuit dat toekomst-ik onbetrouwbaar is
  • koop een kikkertje en zet dat voor je neus. Als je de neiging hebt te snoozen: denk eat that frog!

En wat betreft het snoozen: lekker blijven liggen óf opstaan maar niet jezelf het verhaal vertellen dat je beide kunt doen.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

13 Comments

  • An | Training
    Posted 02/02/2012 3:09 pm 0Likes

    In plaats van snoozen 10 minuten alfa training. Dat zorg voor een extra ontspanningsmomentje en als je regelmatig alfa training doen is dit super voor je algemene gezondheid.

  • Richard
    Posted 30/01/2012 9:52 am 0Likes

    Ik snooze wel, maar zet mijn wekker gewoon 10 minuten eerder dan dat ik er werkelijk uit zou willen. Werkt voor mij. Ik ben uit mijn bed op het moment dat het echt moet en heb 10 minuten om langzaam mijn ogen open te doen en te wennen aan het feit dat de dag weer begint. Is dat dan procrastineren, of ben ik dan slim bezig?

    • Arjan Broere
      Posted 30/01/2012 11:41 am 0Likes

      Hi Richard,

      Volgens mij is procrastineren in essentie dat je niet zo een duidelijke keuze maakt als jij maar je laat verleiden tot gedrag dat nu makkelijk is. En dat je eigenlijk niet wil. De gewoonte zoals ook anderen hebben om de tijd te nemen ’s ochtends vind ik een heldere keuze.
      Procrastinatie is eigenlijk twee dingen willen en dan het makkelijkste kiezen. Daar kun je écht last van hebben. Even suffen, rusten, een spelletje, rustig koffie drinken horen wat mij betreft bij een normale dag.

  • Ludz
    Posted 28/01/2012 4:29 pm 0Likes

    Het enige wat echt helpt is je lichaam trainen (conditioneren) om meteen op te staan als de wekker gaat. Dat kun je overdag doen: Gordijnen dicht, wekker zetten op 5 minuten en in bed gaan liggen. Zodra de wekker gaat, meteen opstaan en uitrekken. Dit meerdere keren oefenen en op verschillende dagen, over de duur van enkele weken. Dan conditioneer je je lichaam meteen op te staan als de wekker gaat. Op wilskracht red je het nl, niet (lees comments boven), hoeveel mindhacks je ook bedenkt. Dus zul je het op gedrag moeten doen.

  • mootje
    Posted 27/01/2012 10:31 pm 0Likes

    ik lees jullie site alleen maar als ik procrastineer. misschien levert het net genoeg schuldgevoel op om toch nog even die 10 minuten te gaan mediteren die ik mezelf 20 minuten geleden had voorgenomen om te gaan doen. zodat ik daarna lekker kan slapen en morgen al na 1x snooze fris en fruitig op kan staan… #hetvleesiszwak

  • Erik
    Posted 25/01/2012 11:01 am 0Likes

    Zo verstandig is het niet om direct plankgas te geven!
    Sterker nog, als je niet vanzelf wakker wordt dan ben je blijkbaar nog niet genoeg uitgerust, weg met die wekker, terug naar het verstandige leven.

    • Arjan Broere
      Posted 25/01/2012 12:19 pm 0Likes

      @Inez, @Debora en @Erik

      Ik snap dat de opening nogal anti-snooze is en voorbijgaat aan alle verschillen die voor elk van ons werken om de dag te starten. Point taken!

      Het ging mij minder om het kwartiertje of het feit dat je op snooze drukt als om die situaties waarin je enerzijds wilt opstaan omdat dat verstandig is en anderzijds wil blijven liggen omdat dat andere voordelen heeft. Dat dubbele gevoel. Dat is anders dan de keuze maken, zoals jullie dat doen, voor het een of het ander.

      Voor mij persoonlijk werkt opstaan om 6:15 om krant en sinaasappels te doen voordat de kinderen wakker zijn 😉

  • Debora
    Posted 24/01/2012 4:08 pm 0Likes

    Ik vind dit echt complete onzin. Ik zet de wekker niet op 7 uur omdat ik er dan uit moet, ik zet ‘m op 7 uur zodat ik voldoende tijd over heb om te snoozen. Ik heb ’s morgen rustig de tijd nodig om wakker te worden, en doe dat bij voorkeur in bed. Ik sta zo wakkerder en met meer plezier op.

  • Inez
    Posted 24/01/2012 2:42 pm 0Likes

    Bedenk dat je in de tijd dat je snooze’t slechte kwaliteit slaap krijgt, elke tien minuten wordt die onderbroken.
    Zet liever je wekker op de tijd dat je écht moet opstaan, geniet van de ononderbroken slaap en sta op als de wekker gaat. Ik doe het sinds mijn studententijd en het bevalt prima!
    Als de buitenwereld te koud is, doe daar dan iets aan met een lekkere warme badjas, en pantoffels. Desnoods hang je ze over de verwarming zodat je ze warm aan kunt doen!
    En programmeer de verwarming zodat hij iets eerder begint met opwarmen (als dat mogelijk is natuurlijk).

    • Arjan Broere
      Posted 25/01/2012 12:20 pm 0Likes

      Werkt voor mij!

      En in ons huis ben ik degene die de verwarming aan gaat zetten 😉

  • Paul van der Hart
    Posted 24/01/2012 2:36 pm 0Likes

    Neem me niet kwalijk als ik dit een enigszins neurotisch stukje vind. Wel erg triest als je zo OCD met je tijd moet omgaan.

    Ik procrastineer morgen lekker weer een kwartiertje. Ik get m’n things wel wat later done.

    • Arjan Broere
      Posted 24/01/2012 3:26 pm 0Likes

      Ja, ik zie wat je bedoelt. De idee was om het vooral als een keuze te zien en jezelf niet voor de gek te houden.

      Als compensatie volgende keer iets over de power nap 😉

Comments are closed.