Speech op oudejaarsavond? Zo doe je dat!

Het einde van het jaar wordt vaak getypeerd door lekker en vooral veel eten en samenzijn met vrienden en familie. Doordat die vrienden en familie met al dat lekkere eten nogal in hun nopjes zijn, is de kans om een speech tot een goed einde te brengen in deze tijd wat groter. Bezint eer ge begint!

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/zo-ruim-je-eenvoudig-je-kerstversiering-op/

Winston Churchill zei ooit: “A good speech should be like a woman’s dress: long enough to cover the subject, but short enough to be interesting”. Hoewel je vaak alleen aan het woord bent tijdens het een toespraak, kunnen zaken als oogcontact, tempovariatie en toonhoogte het verschil maken tussen een interessante dialoog of ‘gewoon een verhaaltje’. Om jezelf zo goed mogelijk neer te zetten tijdens je grote eindejaarsconference, hebben we zes handige tips voor je gevonden.

1. Begin je speech met een verassing

Houd er rekening mee dat de jongere generatie volwassenen een korte aandachtsboog hebben. Hierdoor is het belangrijk om gelijk met iets verassend alle aandacht op te eisen. Als je een speech begint met ‘hallo, ik wil jullie iets vertellen over…’ weet je zeker dat de helft van je publiek halverwege wegvalt of sowieso al niet luisterde. Vaak zijn het de beelden en anekdotes die mensen onthouden.

2. Gebruik humor

Naast anekdotes of beelden werkt humor ook vaak de aandacht vast te houden. Veel succesvolle TED-talks bevatten humor. Ben je niet zo goed in het tappen van moppen? Een grapje ten koste van jezelf werkt ook vaak en je wekt de indruk dat je jezelf kwetsbaar opstelt.

3. Ga de diepte in

Het internet staat vol met inspirerende (en enigszins cliché) quotes. Kies een mooie essentie die iedereen deelt en je wordt al snel als sympathiek en intelligent beschouwd.

4. Houd het kort en bondig

Maak je toespraak niet langer dan vijf minuten. YouTube staat vol met ongemakkelijke speeches waarvan sommige simpelweg te lang duren en daardoor ongemakkelijk worden.

5. Oefen je speech en leer hem goed

Als je eenmaal met een lepeltje op je glaasje tikt en de zaal langzaam stil wordt, wordt het heel moeilijk om iets aan je speech te veranderen. Oefen minimaal één keer hardop voor iemand. Meestal kom je er tijdens de speech achter wat je wanneer wilt vertellen en kun je dit noteren en oefenen.

Als je speech bevat wat je wilt vertellen, is het belangrijk om het uit je hoofd te leren. Mocht je tijdens je speech tot even moeten nadenken, zet dan een glaasje water neer!

6. Focus op het positieve

Zie je iemand fronsen tijdens je speech? Kijk er niet te lang naar! Richt je vooral op de mensen die lachen en je een leuke speech gunnen.

Deze tips zijn geïnspireerd op een artikel van Jan Magazine

Wat vind je van deze hack?
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

2 Comments

 • Chris
  Posted 21/12/2015 4:51 pm 0Likes

  Met een verassing beginnen? #hilarisch #gegarandeerd-succes 😛 🙂

  • Jaap A
   Posted 22/12/2015 10:24 am 0Likes

   Ervaringsdeskundige Chris?

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: