Spelenderwijs leren typen met tien vingers

Vermoedelijk ben ik niet de enige op Lifehacking die zijn mailtjes, blogs en brieven nog met twee (of misschien vier) vingers typt. Leren typen is helaas niet iets dat standaard op school wordt bijgebracht. En wie gaat er nou tegenwoordig nog éénmaal in de week naar typecursus toe?Als schrijver van kinderboeken merk ik echter dat het tweevingersysteem (als je het een systeem mag noemen…) mij danig beperkt. Het gebeurt namelijk regelmatig dat ik een prachtige zin in mijn hoofd heb, die ik direct aan het virtuele papier wil toevertrouwen. Helaas ben ik halverwege het typen de tweede helft van de zin vaak kwijt, omdat ik alweer drie typefouten heb moeten verbeteren, of omdat ik te langzaam was om mijn eigen gedachten bij te houden. Tijd voor een online typecursus, dus!

Google ‘Typecursus’ en de online aanbieders vliegen je om de oren, dus er is kennelijk een markt voor. Maar voor mij sprong er direct eentje uit: TypeTopia, een typecursus voor kinderen. De eerste acht lessen bleken gratis en ik besloot mij eraan te wagen onder het motto: als kinderen het leuk vinden, moet ik er toch ook wat mee kunnen.

Wat als eerste opvalt hoezeer de makers hun best hebben gedaan om van het leren typen iets leuks te maken. Alles is in flash gemaakt, met leuke animaties, kekke geluidjes en een diversiteit aan spelletjes. Tussen het leren typen door, mag je continue je vaardigheden oefenen met satellieten goed hangen, autoracen, doolhoven oplossen of het spelletje ’snake’ spelen. Fouten worden keurig bijgehouden en letters waar je moeite mee hebt, worden automatisch opgemerkt en op speelse wijze opnieuw geoefend.

De makers raden aan om niet meer dan 20 minuten per dag te oefenen en ik begrijp waar de waarschuwing vandaan komt. Niet alleen omdat langer typen pijn aan je vingers en polsen begint te doen (leren typen is namelijk tamelijk intensief!), maar ook omdat de spelletjes leuk genoeg zijn om langer door te gaan dan één les. Ook, of misschien wel juist voor volwassenen!

De kosten zijn niet gering, € 149 is misschien marktconform, maar zeker niet goedkoop. Voor wie voor minder geld wil trainen zijn er vele gratis programma’s te vinden. Maar als je net als ik extra motivatie nodig hebt om überhaupt te leren typen, is dit een speels alternatief.

Tell Us What You Think
1Te gek0Leuk3Serieus?0Meh...5Stom

About Author

34 Comments

 • Rex Breeveld
  Posted 13/11/2012 3:16 pm 0Likes

  In onze scholengemeenschap beschikken alle leerlingen over een laptop. Een typediploma is verplicht. Eerstejaars zonder diploma krijgen gelegenheid dit alsnog te halen in een eigen online typeklas. Ouders van basisschoolleerlingen, die hun kind als voorbereiding op het vervolgonderwijs een opleiding blindtypen willen laten volgen, kunnen op de site onze school terecht voor advies.

  De adviespagina wordt dermate vaak geraadpleegd, dat we hebben besloten een speciale website over het kiezen van een geschikte typecursus voor kinderen op te zetten. Op deze site staan geen namen van cursussen of opleidingsinstituten, maar criteria waar een goede typecursus voor kinderen aan moet voldoen. Door kenmerken en criteria die op een kind van toepassing zijn (bijvoorbeeld dyslexie) aan te vinken wordt een zoekopdracht voor Google samengesteld en verschijnt een overzicht van de meest ideale typeopleidingen. We hopen dat zowel ouders als scholen met http://www.typelesvoorkids.nl hun voordeel kunnen doen.

  Rex, zorgcoördinator en docent nederlands

 • youssra
  Posted 07/01/2012 2:21 pm 0Likes

  hallo ik wil graag snel leren typen en ik ken al snel typen een beetje dan echt ik kan heel snel typen een beetje maar soms ga ik wssssss heel erg snel en dan maak je toch kans op een i pot en geen geld he groetjes youssra!!!

 • vallery
  Posted 26/11/2010 7:25 pm 0Likes

  hoi

 • Karin
  Posted 28/01/2010 5:57 pm 0Likes

  Mijn kinderen (Lars – 9, Stan – 11) doen via hun school de typecursus TypeStars. Het leuke van deze cursus is dat kinderen, onderwijzers en ouders een soort online-community vormen. Als mijn zoons inloggen staan er vaak berichten met tips en aanwijzingen klaar van hun juf. Ouders kunnen alles volgen via internet. Lars en Stan zitten met vijf andere kinderen in een vriendengroep en als ze een oefening of test hebben gedaan kunnen ze hun score vergelijken met die van andere kinderen in hun groep. Dat stimuleert hen enorm en vooral Stan kan dat duwtje in de rug goed gebruiken. In het begin moest ik hem flink achter zijn broek zitten maar toen hij links en rechts werd ingehaald door zijn broer en andere kinderen uit groep 6 trok hij een sprint en zette hij zijn achterstand binnen een week om in een voorsprong. Sindsdien heeft hij er zelfs lol in. Hij is trots op zijn prestaties en ik ben trots op hem en Lars. Als je ziet hoe moeiteloos hun vingers over de toetsen vliegen. Met mijn kantoorbaan dacht ik dat ik wel aardig kon typen, maar tegen mijn ‘mannen’ leg ik het af!

  We betalen overigens wel voor TypeStars, maar niet de volle mep. De school heeft een flinke korting kunnen bedingen en voor de jongens samen betaal ik iets van 40 euro. Dat had nog goedkoper gekund door hen een abonnement te laten delen, maar dan valt er onderling niets te vergelijken en waren ze vast niet zo ver gekomen. http://www.typestars.com

 • Letop
  Posted 22/12/2009 1:27 pm 0Likes

  Sandy = Michell = Martin Beijer.

  Misschien leuk bedacht hoor dat ticken. nl, maar op diverse sites probeert hij te adverteren op deze manier. de Sandy/Michelle variant ben ik al 2 keer tegengekomen. Op het PCM forum probeerde hij het onder zijn eigen naam.

 • Marcel
  Posted 09/12/2009 12:49 am 0Likes

  Sandy en Michelle, als dat jullie echte namen zijn: doorzichtige reclametrucks als deze worden niet gewaardeerd.

 • Michelle
  Posted 08/12/2009 7:09 pm 0Likes

  Dat was een goede tip Sandy. Ik heb eerst mijn typesnelheid getest op http://www.ticken.nl/Typecursus/Typetest.html (134) en heb me net ingeschreven voor de typelessen bij ticken. ik ben nu al bij les 2.
  Mijn tip is dus ook http://www.ticken.nl
  doei

 • Sandy
  Posted 16/11/2009 5:58 pm 0Likes

  Als aanvulling op het informatieve artikel wil ik toch even laten weten dat er nu een nieuwe online typecursus is, TICKEN.NL op http://www.ticken.nl.
  TICKEN.NL is Nederlands, werkt via internet, maar is completer en gebruiksvriendelijk dan Typetopia: met videoclips voor heldere instructies en interactieve oefeningen.
  Als ouder ontving ik na elke les per e-mail de resultaten.
  En ook aantrekkelijk: de prijs van 39,95 euro is een fractie is van andere typecursussen, want type topoia is150 euro en pica zelf bijna 200.
  Oja, en je kunt ook gratis typelessen proberen op http://www.ticken.nl/Gratis-Typeles/Gratis-typeles-proberen.html.

 • Nilis
  Posted 06/10/2009 9:10 pm 0Likes

  Ik ben nu bezig op deze site en tot nu bevalt het me erg goed!

  http://www.typelesonline.nl/NL/

 • saartje
  Posted 02/10/2009 7:55 pm 0Likes

  ik vind het een onzin want mijn kind kan niet eens zonder ingelogd te zijn oefennen.
  wat belagelijk dat je perse eeen lid moet zijn om te kunnen oefennen
  sorry hoor maar ik had veel beter verwacht!!

 • JW
  Posted 09/03/2009 1:20 pm 0Likes

  Of deze op flash gebaseerde (gratis) tool;

  http://www.typing-lessons.org/

  Type ze!

 • Catrien
  Posted 04/03/2009 10:30 pm 0Likes

  @Marcel, klopt, maar ze zijn niet allemaal nieuw. Dit over het typen heb ik eerder gezien.

 • Marco
  Posted 04/03/2009 3:33 pm 0Likes

  Jammer dat ik de 2 suggesties hier niet kan gebruiken, ik gebruik op mijn werk en thuis een frans keyboard….
  Hmm toch maar een Franse cursus opzoeken.

 • Marcel van Driel
  Posted 04/03/2009 3:20 pm 0Likes

  Hmm, misschien heb je een probleem met je cache, Catrien, want er zijn vier nieuwe berichten opgezet in de afgelopen dagen.

 • Catrien
  Posted 04/03/2009 12:37 pm 0Likes

  Yep. Weer een herhaling. Hebben ze tegenwoordig geen nieuwe berichten?

 • ceko
  Posted 15/02/2009 10:51 pm 0Likes

  Mijn dochter van 11 doet de typecursus van Instituut Pica. Leuk en snel! Maar ook best kostbaar… Maar aangezien ze er voor de rest van haar leven profijt van zal hebben (en ik haar werkstukken niet hoef te typen) toch een goede investering!

 • Bianca Bakker
  Posted 11/02/2009 2:06 pm 0Likes

  Mijn dochter is momenteel bezig met de typecursus van LOI Kidzz (www.loikidzz.nl), die ze via school aanbieden. Ik zie dat ze steeds sneller typt, zonder te kijken. En wat ook érg belangrijk is: ze vindt het heel leuk om te doen! (ze kan ook een prijs winnen door te oefenen met typespelletjes). Als mijn zoon straks 9 jaar is, zal ik ook hem zeker ook deze cursus laten volgen.

 • Josine
  Posted 11/02/2009 9:45 am 0Likes

  Ik heb jaren geleden de cursus van instituut pica gedaan. Ging toen nog per post. Ik heb geen idee wat de kosten waren, maar ik heb uitstekend leren typen (nog altijd plezier van). Spieken op het toetsenbord gaat niet, want de geleerde letters worden afgeplakt met gekleurde stickers!

 • Gerrit
  Posted 09/02/2009 12:06 am 0Likes

  Net een uurtje hiermee aan de slag gegaan, twee letters per keer. Het lijkt spartaans maar mijn typen wordt er wel een stukje beter van:

  http://www.freetypinggame.net/default.asp

  • sueda
   Posted 31/03/2013 8:03 pm 0Likes

   we typen nu ook he wisten julie
   het al;

 • Rotaluclac
  Posted 06/02/2009 10:28 am 0Likes

  Nadeel van de spelingskoreksie is dat je erva afhangkelijk wort. Zonde die koreksie ken je dan noit meer netjs schrjifen.

  Werk altijd zonde spelingskorektoor, dan oeven je vanzelef je taalvaardegeit.

  Rotaluclac

  • sueda
   Posted 31/03/2013 7:59 pm 0Likes

   en ik typ elke keer
   ook alls ik ziek ben
   want ik heb en eigen leptop

 • Arnold
  Posted 06/02/2009 8:24 am 0Likes

  Gewoon doortypen en geen tikfouten corrigeren. De zin gaat voor. Of je gebruikt de memorecorder van de computer om de zin snel in op te nemen.
  Probeer uit te gaan van de basis van de typecursus: wijsvingers op de f en j en dan zo veel mogelijk de meest logische vinger gebruiken en smokkelen mag.

  • sueda
   Posted 31/03/2013 7:57 pm 0Likes

   typen is ook leuk en je woord sterk

 • jerry
  Posted 05/02/2009 3:38 pm 0Likes

  Die BBC site is super, bedankt voor de link!

 • OgenStrelen
  Posted 05/02/2009 2:49 pm 0Likes

  Voor Lisa:

  Kijk eens op: http://www.bbc.co.uk/schools/typing/flash/stage1.shtml
  is van de BBC, gratis leuk en educatief!

 • lisa
  Posted 05/02/2009 1:00 pm 0Likes

  Mijn zoon is met veel hangen en wurgen bezig op typetopia. Het is moeilijk om kids hiervoor gemotiveerd te houden, om het ook helemaal af te maken. Duur vind ik het ook. En wat ik echt niet leuk vindt, is dat mijn dochter het ook wil doen, maar dan moet ik opnieuw 149,– euro betalen! Maar goed, zoon kan nu al wel blind typen na 15 weken, moet nu nog oefenen aan snelheid.

 • jerry
  Posted 05/02/2009 12:37 pm 0Likes

  De eerste lifehacking tip voor jou zou dan moeten zijn: gebruik de spellingscorrectie, dan hoef je het typen niet te onderbreken. Gewoon de zin eruit meppen met fouten en al, kan later makkelijk worden gecorrigeerd.

 • Bas Dalenoord
  Posted 04/02/2009 10:42 pm 0Likes

  Je kunt ook spelletjes spelen op veel spelletjessites waar je veel van kunt leren.

  Leren typen met tien vingers is echt aan te raden als je veel op de computer moet doen, het werkt op de lange duur namelijk veel sneller.

 • db
  Posted 04/02/2009 1:28 pm 0Likes

  Niet de eerste acht maar vijf lessen zijn gratis te volgen. Waarwchijnlijk was de animo dusdanig.
  Trouwens, ik typ mijn hele leven al met twee vingers en ben sneller dan menig 10 vingerwonder…

  • shatalov
   Posted 04/02/2012 6:16 pm 0Likes

   ja maar somige kinderen zo als ik vinden het makkelijk om met tien vingers te typen

 • rob
  Posted 04/02/2009 11:03 am 0Likes

  Ik vind het een belachelijk hoge prijs voor een typcursus, gelukkig zijn er genoeg gratis oplossingen waaronder een typcursusaddon voor Firefox:

  https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/2828

  • shatalov
   Posted 04/02/2012 6:14 pm 0Likes

   ik ben er niet mee eens
   want…..
   leren typen is een heel moeilijk onderwerp.

  • joëlle
   Posted 23/10/2012 10:02 am 0Likes

   ja echt belachlijk

Leave a comment

[wpterms id="3193"]