Spelvouten slimmer verwijderen?

Een gastbijdrage van : Jasper Jobse

Wanneer ik iets publiceer op het web wil ik er zeker van zijn dat er geen spel- en schrijffouten in zitten. Nu heb ik naast mijn pc zowel het groene boekje als de dikke van Dale tot mijn beschikking maar dat schiet niet op. Hij is log en geeft geen antwoord op -d en -t vraagstukken. Nu ken ik de kofschip regel wel, maar… dat moet toch simpeler kunnen?

Ja, dat kan.
Waarschijnlijk schrijven er meer mensen op het web correct Nederlands dan niet. Daarom voer ik, bij twijfel tijdens het schrijven, de zin of woorden tussen ” ” in in Google. Eénmaal zoals ik vermoed dat je het schrijven moet en éénmaal zoals ik vermoed dat het niet moet. De invoer met de meeste hits is de juiste schrijfwijze.

Google zoekt namelijk als je iets tussen ” ” plaatst alleen naar zinsdelen die precies in de volgorde staan zoals je ze heb ingevoerd.

Handige links:
www.vandale.nl (beknopt woordenboek online)
http//taalunieversum.org/

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

8 Comments

 • Ikke
  Posted 07/02/2008 9:20 pm 0Likes

  Pas op!
  Niet alles wat op Google de meeste hits heeft is correct. (Vrij naïef btw)
  Neem een voorbeeld aan Cruyff en Cruijff. Niet iedereen weet hoe de naam van de bekende oud-voetballer gespeld dient te worden.
  Op Google krijgt de eerste naam de meeste hits, terwijl de laatste naam correct geschreven is.

  Trouwens ik gebruik bij mijn firefox een Add-on die veel fouten aangeeft door er een rood lijntje onder te zetten, net als in Word.

  Misschien heb je er iets aan.

  Gegroet

 • Herman
  Posted 27/01/2008 1:16 pm 0Likes

  Interessante extraatjes voor mij als dyslectisch persoon. Mijn taal gevoel is goed ontwikkeld maar de spelling blijft een vluchtig aspect van taal in mijn kennis. Ik heb geen tekst beelden van woorden kunnen leren en kan de spelling wel voor een aantal weken of maanden onthouden, maar vroeg of laat raakt de zekerheid daar over weer op drift. Spellingsregels zijn een hele steun want logica is een fluitje van een cent. -d, -t of -dt is dus zelden een probleem. Mijn problemen beginnen bij de uitzonderingen op regels zoals lange ij en korte ei. Ik kan bijvoorbeeld onthouden pijn lijden (leed geleden sterke werkwoorden) en leiden (leidde geleid zwakke wwen) als leiding geven. Toch loop je daar iedere keer weer tegen fouten aan als je zo redeneert, en soms kun je helemaal geen werkwoord maken van het te spellen woord (wij wei). Ik moet me nog maar eens flink verdiepen in jullie aanbevolen sites zodat ik er snel kan vinden wat ik zoek.

  Ik ben hier terecht gekomen via een gesprek op BNR ruim een week geleden over lifehacking en oa de kreet dddf die viel waar ik ook wel wat mee kan. Verder is er hier ook een aardige thread over OpenOffice waar ik wat wijzer van ben geworden. Ik ga MSOffice en OO eens naast elkaar gebruiken om niet meteen vast te lopen.

  Een irritante zaak van mijn Mozilla Firefox is dat bij iedere update alle taal instellingen en plugins opnieuw opgezet moeten worden. Je zou eigenlijk een keuze moeten hebben gebruik nieuwsrte versies van nu aanwezige plugins of doe een helemaal kale installatie.

 • Jasper Jobse
  Posted 25/01/2008 4:08 pm 0Likes

  Mooie tip Chiel, maar ‘Google Fight’ werkt niet met meerdere woorden tussen ” “.

  Wanneer ik zoek op “verkeert in goede staat” en de foute variant met de -d, geeft Google bij de juiste spelling de meeste hits. (83.400 versus 42.600). Maar…. dan moet je wel in Nederlandse pagina’s zoeken. Het gaat om Nederlandse spelling. (Wellicht dat dat er even bij zou moeten in de post).

  Ook zoeken op Auschwitz zoals in het artikel door Anneke aangehaald, levert de juiste spelwijze op. (2.600 voor Auswitz tegen 261.000 voor Auschwitz).
  Dus bij twijfel is het nog steeds een valide methode. Echter niet als je überhaupt geen idee hebt hoe je iets moet schrijven. En zo is de Aus(ch)witz spelfout volgens mij ook op het monument gekomen.

  Zie http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/822/ voor een interessant stukje over überhaupt en sowieso.

 • anneke
  Posted 22/01/2008 10:08 pm 0Likes

  gevaarlijke strategie, zie http://www.dvhn.nl/article413272.ece

 • Tapz
  Posted 20/01/2008 4:43 pm 0Likes

  Kijk maar uit. Ik heb een keer gegooglet hoe vaak de uitdrukking “verkeerd in goede staat” voorkomt versus de juiste schrijfwijze “verkeert in goede staat”. Ongetwijfeld dankzij Marktplaats.NL komt de foute schrijfwijze het meest voor.
  Ik zou echt niet durven veronderstellen dat mensen die op het web schrijven goed kunnen spellen. Er zijn namelijk ook heel veel mensen die op het web spelfouten maken.

 • Frank
  Posted 20/01/2008 2:17 pm 0Likes

  Spellingsregels zijn geen democratie. Waarom niet gewoon het Groene Boekje erbij gepakt?

 • Giel
  Posted 18/01/2008 10:27 pm 0Likes

  Waarom niet in één keer het verschil opzoeken door te surfen naar:
  http://www.googlefight.com/

 • Kasper
  Posted 18/01/2008 6:10 pm 0Likes

  Goed advies, ik pas deze techniek ook al een tijdje toe. Soms wil Google ook wel eens een hint geven met “bedoelde je soms….?”, dat geeft altijd een mooie bevestiging 🙂

  Verder heb je in Firefox een zoekbalk (en tegenwoordig ook in Internet Explorer geloof ik); daarin heb ik de zoekmachine van Van Dale toegevoegd, zodat ik snel een woord kan opzoeken. Enige nadeel daarvan is wel dat je een nieuwe tab moet openen.

  Overigens, de site taaladvies.net (een subsite van taalunieversum geloof ik) vind ik zelf ook erg fijn met hun uitleg, met name bij onderwerpen die niet makkelijk te vinden zijn (zoals het verschil tussen “bij voorbeeld” en “bijvoorbeeld”).

Leave a comment

[wpterms id="3193"]