Stemmen tijdens je presentatie

In presentaties of workshops komt het wel eens voor dat er meningen gepeild moeten worden. Dat kan uiteraard door handen op te laten steken of petje-op-petje-af. Of, zoals ze op een CDA-congres ooit probeerden, met rode en groene blaadjes. Maar er zijn ook prima andere methoden. Hierna enkele op een rij en hopelijk veel in aanvulling via de comments.

 • Geef iedereen tennisballen en teken daarop met een dikke viltstift een smiley en op een andere tennisbal een grumpy. De eerste betekent “ja” de tweede “nee”. Na een vraag is het een kwestie van in manden gooien, op het podium gooien of emmers vullen die doorgegeven worden. Stemmen tellen kan maar waarschijnlijk is ook wel snel zichtbaar wat het meest gegooide antwoord is.
 • Maak in de zaal een ja- of nee-vak. Laat na een vraag iedereen gaan staan in het vak dat bij de mening past. Een andere optie is een (denkbeeldige) lijn door de zaal van rapportcijfers 1 tot en met 10. Ook dan kunnen mensen gaan staan op de positie die past bij hun opvatting. Nu is mooi  zien hoeveel mensen wat vinden en kan er gericht doorgevraagd worden. Eventueel mogen twijfelaars in het midden staan en na de toelichtingen positie kiezen. Sowieso mag iedereen wisselen als hij of zij van mening verandert. De schaal met rapportcijfers is ook erg handig voor de schaalwandelen.
 • Projecteer een dia waarop de deelnemers zien waar er over te beslissen is. Bijvoorbeeld een kaart van Nederland, waarop de beste locatie moet worden gevonden, een ja- en een nee-vak, leeftijdscatergorieën, et cetera. Deel laserointers uit die je voor niet al te veel geld op een relatiegeschenken-site bestelt. Laat de deelnemers met hun laserpointer het juiste vak aanwijzen en fotografeer de stippen. Ga door met de quiz, geef iedereen een pauze en zorg dat de foto’s op de beamer komen zodat je de uitslag kunt bespreken (via Maurits Bruel)
 • Koop bij een hobbyzaak vellen met sticker-rondjes in opvallende kleuren. Op grote flip overs komen de vragen en met stickers mag iedereen zijn mening geven.
 • Eentje op basis van de scenario sliders van Gamestorming. Teken sliders of beam ze. Zet onder de sliders een vraag en laat mensen op een schaal van 1 tot 5 een antwoord geven door een sticker te laten plakken ter hoogte van de waarde die zij toekennen. Tel en middel de uitkomsten en schuif de slider naar de juiste hoogte.
 • Gebruik een geluidsmeter-app en vraag om applaus na een stelling of antwoord. Mocht de app te beamen zijn, (wat met veel tablets kan) dan is de meter live te beïnvloeden.

 • Leg een idee dat uit een brainstorm is gekomen aan het gehoor voor. Beam een COCD-box en vraag iedereen te stickeren, Post Its aan te plakken of met een laser pen te scoren.

 • Vraag na een brainstorm wie of welke duo’s welk idee willen adopteren. Vraag deze personen een pitch te doen over dat idee. De rest van het gehoor krijgt elk vijf fiches en kan zo ideeën sponsoren. Dat kan door om de beurt de pitches te doen en te funden, zoals bij Dragons’ Den. Maar ook is het mogelijk de idee-eigenaren als een soort Speakers’ Corner op de zeepkist te laten klimmen en als een standwerker hun idee te laten verkopen. Je kunt ook elke deelnemer een liter water geven en bij elk idee een emmer zetten. De volste emmer is het meest gesteunde idee
 • Open een muur op Wallwisher en laat het gehoor naar die site gaan en iets aanplakken of iets aan één kant van de weegschaal plaatsen. Visueel minder aantrekkelijk is een spreadsheet openen op Google Docs dat open zetten en het gehoor vragen hun stem daarin aan te brengen. Maak eventueel een tabel waarin iedereen een uniek nummer krijgt en bij ja of nee een kruisje kan zetten. Uiteraard kan dit ook met een formulier op Google Forms. Laat de vraag op de beamer zien en laat mensen naar een makkelijke url gaan om daar te stemmen.
 • Laat deelnemers antwoorden via Twitter met een vastgestelde hashtag en sorteer de relevante tweets of laat ze in een Twitter Fountain zien. Wie even puzzelt kan ze ook in Powerpoint live te zien krijgen.
 • Het prachtige optreden van Bobby McFerrin op een TED-spin off zal ook vast te vertalen zijn naar een manier van stemmen. Wellicht een denkbeeldige balk van 0 (laag) tot 10 (hoog), waarbij de stemmers hun stem laten horen op het moment dat de inleider op de juiste plaats hupt:

 

Lees ook

 

Hoe pak jij stemmen of meningen peilen aan?

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

7 Comments

 • Arjan Broere
  Posted 30/11/2012 9:23 am 0Likes

  Ook handig: de dotmocracy http://en.wikipedia.org/wiki/Dotmocracy

 • Jannetta Dorsman
  Posted 15/10/2012 4:49 pm 0Likes

  Het lijkt me erg leuk om binnenkort de optie met de geluidsmeter app te proberen om applaus te meten. Welke app is gebruikt op de foto en wie heeft er ervaring met 1 of meerdere apps?

 • Joost
  Posted 12/10/2012 3:12 pm 0Likes

  Ik kwam laatst deze nieuwe tool tegen; http://www.presenterswall.nl.

  Heeft iemand hier al ervaringen mee?

 • Michel
  Posted 11/10/2012 12:17 pm 0Likes

  Leuk! het ja/nee vak heb ik al gebruikt, maar de tennisballen zijn super! En dan, voor de comic relief, van een afstandje er in gooien… hangt van je groep af;-)

 • Ivo Diepstraten
  Posted 11/10/2012 9:53 am 0Likes

  Ik vind polleverywhere een mooie oplossing. Zie ook http://www.polleverywhere.com/#video
  Al meerdere malen met succes gebruikt!

  • Arjan Broere
   Posted 11/10/2012 10:24 am 0Likes

   Ziet er goed uit! Ga er mee aan de slag

Leave a comment

[wpterms id="3193"]