Steppen: tijdwinst met fun!

30 minuten bewegen per dag is gezond voor lijf en geest, je leeft er langer door en word er blij van. Dat weten we inmiddels wel. Toch is het lastig om dit voor elkaar te krijgen. Sporten kost gewoon heel veel tijd! Vooral als je naar de sportschool gaat. Het is leuker als je het bewegen in je dagelijkse routine kunt integreren. Denk eens na over steppen!

Zelf bracht ik de kinderen vaak hardlopend naar school, terwijl ze fietsen. Zeker toen ze nog niet zo goed konden fietsen was dat ook fijn met oversteken. Helaas werden ze ouder en sneller en kon ik het niet meer bijhouden. Zelf fietsen was een optie, maar kost niet genoeg inspanning om effect te hebben op zo’n korte afstand.

Enter de step

Hoe ik er precies op gekomen ben weet ik niet, mogelijk een combi van kennis over bewegen en een voorliefde voor rollend materiaal. Maar goed; nu gebruik ik de step om mijn kinderen naar school te brengen/halen. De kinderen steppen ook vaak en met zijn drieën trekken we veel bekijks. Het valt op hoeveel mensen er positief reageren als je op de step bent. Je ziet vooral veel lachende gezichten! Soms heb ik ook wel het gevoel dat ik de dorpsgek ben, vooral als de kinderen er niet bij zijn.

Waarom de step?

 • Steppen is leuk!
 • Tijdens het steppen gebruik je ongeveer 30 % meer energie dan met fietsen. Dat is minder energie dan met hardlopen, maar het gaat wel sneller!
 • Niet alleen je benen, maar ook de rest van je lijf wordt goed gebruikt. Uit biomechanische analyse blijkt dat steppen heel goed is voor je Core Stability; rug en buikspieren worden flink aan het werk gezet.
 • Er kan weinig stuk aan een step.
 • Het is heel makkelijk om op te pakken. Omdat er geen impact van de landing is kunnen bijvoorbeeld mensen met overgewicht sneller beginnen met het opbouwen van hun conditie. Wissel wel vaak van standbeen, bijvoorbeeld elke tien keer afzetten. Op deze pagina vind je wat tips.

Trein en vouw step: kickass combi!

Even steppen naar het station, step inklappen en instappen. Een vouwstep neemt niet veel ruimte in en weegt heel weinig. Dat maakt het een ideaal vervoermiddel in combinatie met de trein. Ik heb daar al heel veel plezier van gehad. Voor meer grip op nat wegdek en minder trilling bij het rijden op klinkers staat er wel een vouwstep met luchtbanden op mijn wishlist!

Meer gaan bewegen is dus niet zo lastig, maar het vraagt soms wel om een frisse blik. Hopelijk heb ik jullie op een idee gebracht! Wat hebben jullie bedacht om het bewegen in je dagelijks leven te integreren?

 

Dit gastblog is geschreven door Michel Regoor van www.ergoidee.nl

Helpt mensen om op een gezonde manier productief te zijn | Timmermans oog | Fysiogeek |Bedrijfsfysiotherapeut | Ergonomie|Slimmer werken coach |Heeft ontdekt dat het leven zo gek nog niet is na je 40ste (mensen zeggen het wel, maar het is toch maar afwachten)

Tell Us What You Think
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

 • Wendy
  Posted 12/02/2017 3:33 pm 0Likes

  Yes, dit zetje had ik nog even nodig. Drie keer per week reis ik op en neer van Utrecht naar Amsterdam waar ik in beide steden nog 10 min fietsen (Utrecht)/ 15 min lopen (Amsterdam) bij op mag tellen. Op zoek naar een goede hack voor tijdswinst en met een ernstige aversie tegen vouwfietsen stelde ik laatst aan mijn vriend voor een step aan te schaffen. Geïnspireerd door een jongetje dat hier met z’n step door de straat scheurde. M’n vriend lachte me vierkant uit: “een vrouw van 35 op een step. Hilarisch!” Maar get bijkomendr voordeel van een mini-workout was nog niet eens in me op gekomen! Dus thanks:D

  Heb je misschien nog tips voor welke step ik dan zou moeten kiezen?

  • Jeroen
   Posted 17/02/2017 12:08 pm 0Likes

   Ik doe dit al enige tijd, vooral op vakanties ook erg handig en leuk om met de step een stad te verkennen ipv de auto weer overal naartoe mee te moeten nemen. Die laat je nu gewoon aan de rand van de stad of betaald parkeerzone en de rest doe je op de step.

   Zelf hebben we de oxelo town 9, erg degelijk met schokdemping in het stuur , een handrem die op het achterwiel werkt en zelfs een bel (erg handig in de drukke stad!). Ook heeft deze step als je hem opvouwt de mogelijkheid om als trolley mee te nemen, dan hoef je hem ook niet steeds te tillen als je moet lopen. We hebben aardig wat verschillende steps bekeken en deze was voor ons qua prijs/kwaliteit erg goed.

 • Sandra
  Posted 29/10/2012 7:02 pm 0Likes

  Grappig artikel! Het is idd een handige manier om lekker in beweging te blijven.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]