Steve Jobs overleden

Ik ben nooit een enorme Apple fanboy geweest. Maar ik ben altijd gefascineerd door de manier waarop Steve Jobs het merk en het bedrijf Apple groter en groter maakte. De iPhone zette de telefonie-wereld op zijn kop, iTunes en de musicstore deed dit met de muziekindustrie. De iPad is zeker niet de eerste tablet, maar het heeft wel de categorie gedefinieerd. Steve is niet de eenzame uitvinder die dit in zijn schuurtje bedacht. Hij zorgde voor een goed team om zich heen. Mensen met een eigen visie, met eigen ideeën, die op elkaar aansluiten en voor nieuwe inzichten kunnen zorgen. Zo komt het scrollwiel van de iPod van de marketingdirecteur Phil Schiller, niet van een productdesigner. Dat kenmerkt een goed CEO, een visionair, een man als Steve Jobs. Weten wat waardevol is, de juiste punten met elkaar verbinden en altijd kiezen voor wat het beste bij je past.

Zoals ik al zei, ik ben geen enorme Apple fanboy. Maar ik ben blij dat we een Macbook Pro in huis hebben waar ik heel soms wat werk op doe (Hij is van mijn vrouw). Ik heb wel iets gekocht wat voor mij veel belangrijker en veelzeggender is dan elk Apple product. En het hoort voor mij bij Steve Jobs. In 2005 geeft Steve een commencement speech op Stanford University. Deze speech is voor mij een van de belangrijkste lessen geweest in mijn leven. In deze speech eindigt hij met een quote uit het magazine Whole Earth Catalog: Stay Hungry, Stay Foolish.

Een paar weken later kocht ik op eBay die editie van Whole Earth Catalog. Uit nieuwsgierigheid voor de inhoud, maar zeker voor de achterpagina die Steve in zijn speech beschrijft. Sindsdien probeer ik me aan die quote te houden. Ik probeer mijn dochter dat idee mee te geven. Ik probeer mijn studenten dit inzicht bij te brengen. Het maakt niet uit wat je gaat doen, als je het maar met passie, liefde en constante nieuwsgierigheid doet. Daarom bestaat Lifehacking.nl.

#thankyousteve

Reacties uit het Lifehacking-team:

Martijn Aslander: Ben in tegenstelling tot wat velen denken geen Apple fanboy. Ik ben wel ONWIJS blij met de technologie die ze gebruiksvriendelijk verwerken in geweldige devices….. Ik heb een paar keer met Apple te maken gehad en ik vind ze behoorlijk star en arrogant. Over Steve Jobs zijn de mening verdeeld, maar ik had in 2005 het genoegen om live aanwezig te zijn bij de Keynote die hij gaf in San Francisco, waar hij de overstap naar Intelprocessoren onthulde. De magie van Steve live on stage is inderdaad heel bijzonder, en ik ben blij dat ik dat een keer kon meemaken. Ik deel de mening van velen dat Steve Jobs in het rijtje Henry Ford en Thomas Edison thuishoort.  Tnx Steve! You really rocked!

Arjan Broere: In 1998 in het Psychologisch Lab van de universiteit Nijmegen volgde ik een cursus C++. Na het programmeren in Turbo Pascal op een terminal was deze kekke buis, met een scherp scherm en de scherpe opmerkelijke letter iets bijzonders. Opvallend was toen ook al dat je zo snel de weg vond op de Mac. In niets te vergelijken met de enorm lange commandline opdrachten met parameters uit MsDos of de vele toetscombinaties van de PC-software. Fijn werken!
Nu, met de voor mij tweede iPhone op zak, heeft Apple een iconische betekenis gekregen. Het staat voor design, gebruiksgemak, ver doorgevoerde keuzes en rigide uitgangspunten. En verrassend hoe snel het gewoon is geworden om mobiel met zo een krachtige en gebruiksvriendelijke tool te werken.

Patrick Mackaaij: Ik schreef ooit over de iPad: “De filmpjes die na de introductie van de iPad in Amerika opdoken maakten mij als fervent Windows-gebruiker nieuwsgierig naar het apparaat. De bediening van de iPad zag er op de filmpjes zo intuïtief uit dat ik het vermoeden kreeg dat dit een revolutionair apparaat zou zijn dat internet toegankelijk zou maken voor mensen die minder bedreven zijn in het werken met computers. Na een maand of twee met de iPad gewerkt te hebben ben ik ervan overtuigd dat het apparaat een daverend succes zal worden. Voorheen geloofde ik niet zo in het systeem omdat het gesloten was. Inmiddels geloof ik er helemaal in, scheelt een hoop gepruts op PC’s. Ik heb dan ook nooit een jailbreak uitgevoerd en mijn volgende PC zal een Mac zijn”

Fanny Koerts: “Ok… bij deze een bekentenis die mij misschien Lifehacking-community onwaardig maakt. Stiekem heb ik een hekel aan computers. Ik vind het ondingen die regelmatig niet snappen hoe mijn hoofd werkt, en ook absoluut niet hun best doen om zich aan mij aan te passen. En toen stapte ik een paar jaar geleden over op Apple. En, ik zal niet overdrijven, dat is nogal een life-changing experience. Ik ben namelijk nooit bang dat ik mijn Apple stuk maak als ik op een verkeerd knopje druk. Ik krijg ook nooit meer enge waarschuwingen in taal die ik niet snap met commando’s waarvan ik niet weet hoe ik ze op moet volgen. Mijn Apple en ik snappen elkaar. Hij doet het het gewoon. Altijd. Binnen een paar seconden kan ik doen wat ik wil doen. En ik vind hem nog knap ook.

Ik ken geen enkel ander merk met zo veel trouwe fans. Volgelingen bijna. Die echt een relatie hebben met de spullen die bij dat merk horen. Ik hoop dat Steve met een glimlach in z’n kist ligt om alles wat hij met Apple voor elkaar heeft gekregen. Merci Steve!”

Jacco van der Pol: “Mijn eerste echte Apple ervaring was eigenlijk (pas) de iPad. En hoewel ik een ervaren windows gebruiker ben en weinig moeite heb met het draaiend houden van mijn pc’s, ben ik nog dagelijks onder de indruk van de verfijnde techniek en software op mijn iPad. Hij werkt goed en altijd en je hoeft er inderdaad nooit iets aan te doen om hem werkend te houden. Het is een beetje te vergelijken met rijden in een Fiat of in een Mercedes. Een Fiat rijdt meestal prima en brengt me overal waar ik wil. Maar in een Mercedes merk je dat overal net ff meer aandacht is aan besteed waardoor alles een beetje beter werkt en ook minder snel stuk gaat. Niet dat ik zo’n autofreak ben, juist niet. Daarom valt een auto mij pas op als hij niet (helemaal) doet wat ik wil. Bij computers is dat net andersom. Ik ben gewend aan het feit dat ze soms niet doen wat ik wil en ik kan het wel oplossen. Bij mijn iPad komt dat inderdaad nooit voor”

Maarten Festen: “Mijn zoete herinneringen aan Apple dateren uit 1990. In die tijd was het nog steeds niet ongewoon om je thesis op de typmachine te produceren; computers waren voor de vooruitstrevende jongens en meisjes. Op PC’s was de standaard DOS 3.3 met WordPerfect 4.2 als tekstverwerker. Om daarmee overweg te kunnen, moest je ingewikkelde toetscombinaties kennen zoas Shift-F7 om te printen. Maar ons lab bezat een spiksplinternieuwe Apple Macintosh IIci met Microsoft Word 5.1 – een volledig WYSIWYG tekstverwerker die in essentie niet veel afwijkt van de huidige Word-versies, met heldere menu’s en doorzichtige commando’s. Met de IIci kon ik me concentreren op de tekst en hoefde ik me niet bezig te houden met ingewikkelde onderwaterschermen, lastige codes of ondoorgrondelijke techniek. En ook het genereren van inhoudsopgave, werken met voetnoten en het maken van lijsten met literatuurreferenties was volledig intuïtief. Meer dan twintig jaar geleden al!

Pas in mei van dat jaar kwam Windows 3.0 uit, en ik herinner me een aantal concullega’s van een ander lab kwijlend rond het scherm staan, helemaal enthousiast over vensters, klok en calculator. En notepad. Ik weet eigenlijk niet of Microsoft ook al een Word-versie had voor Windows 3.1, maar volgens mij draaiden veel PC-gebruikers WordPerfect in een DOS-venster, voor zover ik me kan herinneren tot diep in de jaren negentig. Wat een armoe…”

Klaas Kooistra:”De eerste keer dat ik een computer aanraakte was ook meteen een Apple, een Macintosh LCII om precies te zijn. Ik was een jaar of 6 toen mijn vader mij op zijn computer liet spelen met (ik vermoed) excel. Wat het precies was weet ik niet meer, maar ik vond het destijds geweldig. Urenlang kon ik mij vergapen aan het scherm, al wist ik toen nog niet dat het een Mac was.

De tweede ervaring was mijn eerste eigen Apple-product. Voor mijn twaalfde verjaardag kreeg ik een zwarte iPod Nano. Hoe blij ik toen was staat me nog heel goed bij. En vanaf dat moment is er eigenlijk geen weg terug geweest. Inmiddels vele jaren verder werk ik nog steeds met heel veel plezier op een Mac. Voor mij past het perfect in mijn manier van werken en zie ik geen reden om terug te gaan naar een Windows-computer. Mijn Macbook Pro is de perfecte laptop om mee te nemen en lekker op te kunnen werken, zowel thuis als op de universiteit. En de iPhone zorgt ervoor dat ik ook in de trein werk kan verzetten waar ik anders mee had moeten wachten.”

Stefan Knapen:  Voor mij is het ook een dergelijke Macintosh. Lion King spelen op zo’n oud apparaat, die toen voor 8 jarige Stefan een heel avontuur was. Vervolgens heb ik pas in februari dit jaar voor het eerst een iPhone in bezit gehad, maar zodra het kan zet ik het geluid aan om vervolgens het heerlijke klikje te horen wanneer ik het scherm aanraak. En uiteraard zijn de presentaties van elk product weer een hele rollercoaster voor iedereen, de eeuwige ‘vice-presidents product X’ die optreden voor een witte achtergrond, dat is toch heerlijk. Beste ervaring met Steve Jobs? De commencement address bij Stanford blijft motiverend, waarschijnlijk één van de belangrijkste speeches die ik in mijn leven heb gezien.

Meer mooie woorden:
Wired
The Next Web
All Things Digital

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

1 Comment

  • bart
    Posted 06/10/2011 7:45 pm 0Likes

    Niemand heeft het meer over de Apple II, dat was voor mij de eerste echte computer.

Comments are closed.