Stop uitstelgedrag

Werk je telkens bij het naderen van een deadline nachten door, terwijl je eerder dagenlang andere dingen deed, zoals onnodig vaak mail bekijken, urenlang opruimen of werken aan een uit de hand gelopen hobby? En denk je tijdens de lange, stressvolle nachten: had ik dit maar eerder gedaan? Mogelijk heb je dan last van uitstelgedrag. Hoe realiseer je dit op het juiste moment en wat doe je er dan aan?

Laten we beginnen met de vijf meest voor de hand liggende tips:

1. Start NU!
Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar wanneer je je patroon van uitstelgedrag herkent, helpt het om dit tegen jezelf te zeggen. Zeker wanneer je weet dat het brein een taak makkelijker afmaakt wanneer je er eenmaal aan bent begonnen.
Je patroon van uitstelgedrag leren herkennen? Hou een log bij. En dat niet uitstellen dan hè..

2. Voorkom afleiding
In welke omgeving je ook bent: zorg dat je geen afleiding hebt. Doe je deur dicht, zet de tv uit en zorg voor een opgeruimde werkplek. Dit brengt je genoeg rust om te kunnen focussen.

3. Stel een deadline
Niets is moeilijker om hard aan te werken dan iets waar je jezelf geen deadline voor hebt gesteld. Stel jezelf een realistische(!) deadline en hak je project in stukken om deze deadline ook daadwerkelijk te halen.

4. Neem een korte pauze
Soms heb je een korte pauze nodig om je weer te kunnen focussen en daarmee uitstelgedrag te voorkomen. Beweging en frisse lucht doen het hierbij goed: maak dus een wandeling, het liefst zonder koptelefoon, maar helemaal ontdaan van andere prikkels dan de beweging, omgeving en frisse lucht.

5. Start met het moeilijkste van de dag
Start je je dag met de moeilijkste taak die je moet volbrengen, en volbreng je deze ook, dan voelt de rest van je to do’s veel lichter. Je voelt je opgelucht en bent veel meer ontspannen aan het werk.

6. Installeer hulpmiddelen op je computer
Werk je op een computer, installeer dan een of meerdere apps die je helpen met focussen, zoals Pomodoro en Focusbar.
Lees meer over Pomodoro (werken in tijdsblokken) en over Focusbar (een herinnering aan hetgeen waarmee je bezig was als je een andere app opent).

 

Tip 7 tot en met 10 liggen iets minder voor de hand, maar kunnen ook je uitstelgedrag veranderen:

7. Lees
Ken je dat gevoel dat je na het lezen van een boek helemaal geïnspireerd bent om aan de slag te gaan? Zoek die momenten op als je je ergens niet toe kunt zetten. Natuurlijk hoef je niet en heel boek te gaan lezen, een hoofdstuk of een blog kunnen je ook inspireren, waardoor je sneller kunt starten.

8. Hernoem je taak
Geef een vervelend klusje (het huis schoonmaken) een positieve benaming (het huis voorbereiden op het bezoek van je beste vriendin). Hierdoor krijg je meer zin om aan de taak te beginnen.

9. Vervang ‘en’ door ‘of’
Deze tip kwam eerder voorbij op lifehacking: vervang het woord ‘en’ door ‘of’ in je redenering waarom je iets niet doet.

10. Bedenk waarom je een bepaalde taak doet
In een artikel op Time Managament Ninja wordt uitgelegd hoe je een helicopterview over je leven kunt hebben: doe je echt datgene wat op lange termijn invloed heeft op je doelen? Misschien is wat je doet nu even niet zo leuk, maar bereik je er wel je doel mee. Zodra je je dat realiseert, is het makkelijker om te starten. Vind je wat je doet niet leuk en heeft het niets te maken met je toekomstvisie? Stel het dan niet meer uit, maar stop ermee.

 

Heb je zelf nog tips om uistelgedrag aan te pakken? Laat het weten in de comments!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

4 Comments

  • Irene
    Posted 06/02/2013 12:59 pm 0Likes

    Tip 13:(Nee deze brengt echt geen ongeluk) Plan op een vast tijdstip, dat je aan de slag gaat met je taken. Bijvoorbeeld om 09:00u. Zet je mobiel af, sluit Facebook en sta jezelf 1 uurtje niet toe om iets anders te doen dan je belangrijke taken. Een uur maar is niet zolang maar je zult zien dat je in dit uur bergen kunt verzetten. Herhaal dit patroon 3 keer per dag en je gaat (weer) zeer productief worden!

  • waanders
    Posted 02/10/2012 2:05 pm 0Likes

    Bekend lijstje, maar zoo waar. Wel lekker compact en duidelijke opgeschreven, zonder blabla. Printen en 1x per week nog eens doorlezen zou ik zeggen. Tip 11 (!) en 12 zijn zeker ook erg nuttig, 12 is een must, 11 werkt in ieder geval bij mij heel goed.

  • Remko Boers
    Posted 27/09/2012 5:38 pm 0Likes

    Tip 11. Creëer sociale druk. Zorg dat anderen weten wat je hoort te doen. Beloof anderen resultaat.
    Tip 12. Maak een planning met een doorstreeplijstje. Het doorstrepen is altijd leuk om te doen.

Comments are closed.