Start met stoppen

Veel aandacht in boeken en artikelen over productiviteit gaat naar het starten van taken en geconcentreerd blijven. Zeker zo belangrijk voor productief zijn, is weten wanneer je moet stoppen. Aandacht is ook een keer op én er zijn nog veel andere belangrijke dingen te doen dan (door)werken. Begin dus op tijd met stoppen.

Send them home at five

Een duidelijke aansporing om op tijd te stoppen kun je lezen in Rework van Jason Fried en David Heinemeier Hansson in het hoofdstuk Send People home at Five:

The dream employee for a lot of companies is a twenty-something with as little of a life as possible outside of work–someone who’ll be fine working fourteen-hour days and sleeping under his desk.
But packing a room full of these burn-the-midnight-oil types isn’t as great as it seems. It lets you get away with lousy execution. It perpetuates myths like “This is the only way we can compete against the big guys.” You don’t need more hours; you need better hours.

Op de site van Rework vind je een aansprekende video om het beeld van de trotse over-werker mooi neer te zetten:

 

Kwaliteit neemt af

In Een levensregel voor beginners. Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijkse leven geeft Derkse de kunst van het stoppen weer:

Ophouden is vooral moeilijk wanneer je verantwoordelijk bent en er veel op je bord ligt. De neiging die mensen vaak hebben is weinig rust nemen. Te lang doorgaan is bijna synoniem aan ’fouten maken’ en rust en ontspanning is nodig om fris en levendig te blijven. (…) Benedictijns ophouden is ook weer niet alleen het fysiek ophouden als de klok dat aangeeft, het is ook innerlijk echt een punt erachter zetten.

Waarom te lang werken?

Heb je teveel werk om te stoppen, breng dat in kaart. Door bijvoorbeeld vrijdags “wekelijks onderhoud” (een term uit Getting Things Done) te doen, kun je nagaan wat je allemaal te doen hebt, gedaan hebt, waardoor je lekker werkt en welke storingen er zijn, wat er eigenlijk zou moeten veranderen. Heb je teveel werk en is dat structureel dan helpt onderhoud je dat inzichtelijk te maken en te zoeken naar structurele oplossingen, zoals meer delegeren of uitbesteden, onderhandelen met opdrachtgevers, overleggen met je team, et cetera. Soms kan alleen al minder reistijd hebben of een betere werkplek waar je geconcentreerd kunt werken een verschil maken.

Beginnen met stoppen

Een werkdag is eigenlijk nooit af. Immers, het werk is nooit af, de mail loopt door en de meeste kenniswerkers plannen elke dag te vol, waardoor het gevoel van een afgewerkt lijstje zelden voorkomt. Uiteraard kan er een calamiteit zijn, die extra inzet vraagt. Maar als er elke dag een calamiteit is of het overwerken wordt structureel, dan is het tijd om te beginnen met stoppen.

  • Een tip van de beroemde schrijver Hemingway: Quit while you are ahead. Oftewel: stop als je goed aan de slag bent én weet wat je allemaal nog meer wilt doen. Dan pak je je werk later zo weer op. Sterker nog: je kunt niet wachten om weer te beginnen. Stop je als je vastgelopen bent, dan pak je het werk niet makkelijk op en als je dat doet, zit je weer vast.
  • Bepaal bij de start van de dag een eindtijd en houd jezelf daaraan. Check of je planning reëel is: de hele dag besprekingen en allerlei taken die moeten, dan is de planning bij voorbaat niet haalbaar.
  • Maak een afspraak aan het eind van je werkdag en ga sporten, wandelen, cafébezoek. Mocht je nogal eens van je voornemens afwijken, dan geeft een afspraak wat meer druk.
  • Heb een afsluitritueel: ga bij collega’s langs, zet een muziekje aan, ruim op. Een goede manier om geleidelijk te stoppen.
  • Investeer de 18 minuten planning per dag: 5 minuten plannen bij de start van de dag, 1 minuut per uur om te checken of je lekker aan de slag bent en 5 minuten aan het eind van de dag om af te sluiten.
  • Houd een dagboek (journal) bij en sluit elke dag af met een aantal opmerkingen. Invallen, ideën, thema’s voor de dag erna, evaluatieve opmerkingen, boektitels of quotes die je gehoord hebt zijn allemaal manieren om op een andere manier de dag af te sluiten.

 Of als dat allemaal nog niet duidelijk genoeg is: Go the F*** Home!

Wat zijn jouw manieren om je dag te stoppen?
(Fotocredits: Iamnao via Shutterstock)

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

6 Comments

  • HansL
    Posted 22/05/2014 3:47 pm 0Likes

    Ben ooit met boekje van Wil Derkse begonnen, maar …
    te vroeg gestopt.
    Fijn artikel, en dat het citaat nu hier staat.
    😉

  • Michel
    Posted 14/05/2014 8:46 am 0Likes

    Leuk artikel!
    Voor veel mensen loopt tegenwoordig werk en privé een beetje door elkaar, wanneer je werkt of wanneer je stopt is dan ook een beetje onduidelijk. Als je lol hebt maakt het ook eigenlijk niet uit wat je doet:-)
    Naast op tijd stoppen is het ook heel belangrijk om op tijd pauze te nemen. In mijn werk merk ik dat mensen spierspanning opbouwen bij het werken en pauze nodig hebben om weer even te resetten. Daarnaast ben je ook productiever en maak je minder fouten als je vaker een timeout neemt. De Pomodoro technique werkt daar goed voor.

  • Cyriel Kortleven
    Posted 12/05/2014 3:12 pm 0Likes

    Mooi artikel Arjan, en sluit mooi aan bij mijn laatste boek ‘Less is Beautiful’ waar ik een heel hoofdstuk heb geschreven over allerlei voorbeelden en technieken om te ‘starten met stoppen’. Als je een exemplaar wilt, geef dan maar even een seintje en dan stuur ik je een digitaal exemplaar op. Groeten, Cyriel

    • Arjan Broere
      Posted 12/05/2014 3:23 pm 0Likes

      hi Cyriel,
      Graag! Lijkt me interessant te lezen wat je geschreven hebt rond Less is Beautiful.
      Groet,
      Arjan
      PS Ik mail je mijn mailadres voor de zekerheid

Comments are closed.