Stress: is het gezond in plaats van dodelijk?

Stress is misschien toch niet zo ongezond als gedacht. Een nieuwe studie wijst uit dat stress juist gezond kan zijn, maar dan moet je wel geloven dat een stressreactie je niet tegenwerkt maar juist helpt in situaties waarin je stress ervaart.

Psychologe Kelly McGonigal legt op het TED-podium uit hoe ze haar inzichten over stress heeft verschoven van ‘stress is slecht voor je’ naar ‘stress is een hulpmiddel’. Ze gaat in op zowel de fysiologische als psychologische aspecten van stress. Een erg interessante talk:

 

De belangrijkste punten:

TEDstress

  • Stress bereidt je lichaam voor op actie. (Herkenbaar, deadlinewerkers? 😉 )
  • Door stress adem je sneller, wat meer zuurstof naar je hersenen brengt.
  • Als je stress ziet als een hulpmiddel, gelooft je lichaam ook in die overtuiging. In een experiment waren mensen in stressvolle situaties die op deze manier tegen stress aankeken, minder angstig en zelfverzekerder.
  • Als je stress inzet als hulpmiddel om een klus te klaren, creëer je moed. ‘The biology of courage’, zoals McGonigal het mooi omschrijft.
  • Stress maakt je sociaal door het vrijkomen van het stresshormoon oxytosine. Dit staat bekend als het knuffelhormoon en door dit hormoon heb je meer behoefte aan contact en meer behoefte om iemand te helpen of  om hulp te vragen.

 

De talk van McGonigal bekijken op TED of YouTube

Meer inzichten en de onderbouwingen ervan legt McGonigal helder uit in haar presentatie. Daarin gaat ze in op onder andere de reacties van het hart bij het ervaren van stress.

Je kunt hem bekijken op de site van TED of op YouTube.

 

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]