Studenten schrijven gezamenlijk “Het Nieuwe Werken volgens Generatie Y”

Een groep studenten die gezamenlijk een boek schrijven (crowdsourcing) en de aandelen voor het boek vervolgens proberen te verkopen met de inzet van social media (crowdfunding). Kan het nog meer 2.0?

Voor studenten van de minor Werken 2.0 aan De Haagse Hogeschool is bovenstaande op dit moment dagelijkse kost. Zij zijn bezig met het schrijven van een boek genaamd “Het Nieuwe Werken volgens Generatie Y”.  De minor Werken 2.0 wordt dit jaar voor het derde jaar gegeven onder begeleiding van Atos Origin en dit jaar is besloten om een boek uit te geven onder het motto: “Gewoon omdat het kan”.

Wat is het voor boek?

cover_boekHet Nieuwe Werken volgens Generatie Y” is geen normaal theorieboek. Sterker nog: theorie komt er eigenlijk helemaal niet in voor. Het draait vooral om de gedachten en ervaringen van Generatie Y. De studenten beschrijven in het boek hoe ze de diverse gastcolleges en bedrijfsbezoeken, waar volgens Het Nieuwe Werken wordt gewerkt, hebben ervaren (disclaimer: de auteur van dit stuk heeft een gastcollege voor de studenten gegeven). Daarnaast behandelen ze hun ervaring met Het Nieuwe Werken en hoe ze denken dat de toekomst van Het Nieuwe Werken eruit gaat zien. Verder komen er diverse kenners aan het woord die hun visie geven op de manier waarop Generatie Y in de toekomst gaat werken volgens Het Nieuwe Werken.

Leuk weetje: Het boek is volledig in Google Docs geschreven. Om het hele proces in goede banen te leiden is er een speciale groep opgericht die zorg draagt voor het verzamelen en redigeren van deze content.

Aandelen en een boek?

Ronald Katoen, één van de initiatiefnemers: “We zouden Generatie Y niet zijn als we geen gebruik zouden maken van de modernste middelen om het boek onder de aandacht van ‘the crowd’ te brengen. Daarom is ervoor gekozen om het boek via TenPages.com te gaan uitgeven. Iedereen kan voor €5,- een aandeel kopen in het boek en bij 2000 aandelen en 100 verschillende aandeelhouders wordt het boek daadwerkelijk via een uitgeverij gepubliceerd. En iedere aandeelhouder deelt mee in de opbrengst van het boek.”

Hoe kun je 2000 aandelen aan de man brengen? Door gebruik te maken van de kracht van social media. Crowdsourcing en daarmee crowdfunding zijn termen die voor de studenten normaal zijn. Via Twitter worden tweets de wereld ingeslingerd met daarin de oproep om aandelen te kopen. Tot nu toe heeft dat positief uitgepakt en staat de teller al op een kleine 1100 aandelen. Het grootste deel van die aandelen is verkocht door de inzet van social media.

De kracht van het boek?

De kracht van dit boek zit hem natuurlijk vooral in de uniekheid. Waar anders vind je een 1.0-boek dat op een 2.0-manier geschreven wordt en op een 2.0-manier gepubliceerd probeert te worden? Steun dan ook het project van deze studenten en laat mede daardoor de kracht van social media en crowdsourcing zien! Het manuscript is bij Tenpages.com te bekijken.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

 • Hans
  Posted 02/02/2011 11:49 am 0Likes

  Het “empowerment”-idee van het nieuwe werken spreekt me zeer aan, om mensen zoveel mogelijk te helpen maximaal te groeien en te functioneren. Wat ik erg mis in de tekst is reflectie op zaken als vertrouwelijkheid van (bedrijfs)gegevens. Als medewerkers het normaal vinden om zelf de online tooling te kiezen bij hun werkzaamheden, hoe voorkomt de werkgever dan dat informatie bij de concurrent belandt, of bijvoorbeeld de Amerikaanse overheid? De vrijheid van expressie in social media van individuen kan wel degelijk in conflict staan met de belangen van de organisatie. Denk aan de geheimhouding die de Apple-producten omringt en hoe het zou zijn als Apple-ontwerpers hun werk op externe, gratis, online diensten zouden uitvoeren.

  Graag commentaar! Hoe lossen bedrijven dit op? Er wordt hier veel vanuit de ZZP-er gedacht, maar hoe werkt dit in een grotere organisatie?

 • Niels Gouman
  Posted 28/01/2011 4:11 pm 0Likes

  Gaaf! Mijn buurmeisje schrijft daar aan mee. Ik heb gisteren avond aandelen gekocht, toen waren er nog 500 te gaan, en nu zijn ze allemaal al verkocht 🙂

  – Niels Gouman

 • Roy van Wensen
  Posted 27/01/2011 6:40 pm 0Likes

  Bedankt!
  Ik hoop dat het mag helpen dat wij ons boek kunnen verkopen we hoeven nog maar 25%

Leave a comment

[wpterms id="3193"]