Studenten-tip: 10 mythes over alcohol ontkracht

Het is weer donderdag en tijd voor een studenten-tip! Deze week richten we onze pijlen op datgene waar veel studenten niet vies van zijn: alcohol. Er bestaan veel mythes omtrent alcohol en niet alles wat je hoort over drank is waar. Wil jij op het volgende feestje de goed geïnformeerde drinker zijn? Lees dan deze mythes over alcohol!

https://lifehacking.nl/diy/zo-maak-je-een-hartje-in-je-koffie/

1. Je wordt sneller dronken als je alcohol mengt met energydrank

Het is best begrijpelijk dat deze mythe is ontstaan. Van alcohol wordt je vaak moe en stop je met drinken, maar de energiedrank onderdrukt dat gevoel. Daardoor ga je langer door met drinken. Uiteindelijk eindig je vaak wel met meer alcohol in je bloed, maar dat ligt meer aan je eigen drinkgedrag dan aan die energiedrank. Het mengen van alcohol en energiedrank is sowieso slecht voor je, aangezien mensen die hun alcohol zo mixen 600% meer kans hebben op hartfalen en 400% meer kans hebben op tremor (ongecontroleerd trillen), prikkelbaarheid en slaapproblemen in vergelijking met mensen die hun alcohol drinken zonder energiedrank.

2. Donkere drank is gezondere drank

Donkere bieren en wijnen  zouden over het algemeen meer antioxidanten bevatten dan lichtere pils en wijn. Hierdoor zou je kunnen zeggen dat de kleur wat zegt over hoe gezond de drank is. Helaas is dit niet zo, aangezien de donkere kleur vooral wordt veroorzaakt door congeners; een stof die ontstaat bij het gistingsproces. Donkere drank bevat meet congengers en geeft je juist een ergere kater.

3. Oude wijn is beter

Soms wel, soms niet. Het ligt aan de soort wijn. Wijnen uit het schap bij de Albert Heijn worden er echt niet lekkerder op als je ze langer laat staan, terwijl sommige wijn juist beter wordt naarmate ze langer in een wijnkelder liggen.

Donker bier

4. Donker bier bevat meer alcohol

Doordat donker bier langer gist en er meer congeners in zitten, zou je denken dat de bier ook meer alcohol bevat. De kleur van het bier wordt echter ook voor een groot deel bepaald door het type graan waarvan het gemaakt is. Sommige donkere bieren hebben juist een lager alcoholpercentage.

5. Van overgeven wordt je nuchter

Soms kan het flink opluchten om over te geven voordat je je bed in duikt na een avondje stappen. Dit maakt je echter niet nuchter en het voorkomt eigenlijk ook niet je kater. De opname van alcohol begint vrijwel meteen en dat beetje alcohol in je maag maakt echt niet het verschil tussen wel of geen kater. Sowieso moet je vaak pas overgeven als je echt teveel hebt gedronken dus die kater heb je in feite al te pakken.

6. Een aspirientje voor het slapen

Mocht je denken dat je hiermee je kater te slim af bent, helaas. De hoofdpijn komt vaak pas opzetten als de pijnstiller al is uitgewerkt en het kan zelfs een slechte uitwerking op je maag hebben door de combinatie met alcohol. Je kunt beter een paracetamol nemen, aangezien die langzamer wordt opgenomen door het alcohol in je bloed, maar geen negatieve gevolgen kan veroorzaken.

7. Na de tijd eten voorkomt een kater

Het komt de meeste stappers wel bekend voor: je bent na een gezellig avondje weer op weg naar je fiets en je loopt langs een kebabzaak, patatzaak of pizzeria. Vaak resulteert het vooruitzicht van een vette snack in het bijeenschrapen van je laatste euro’s om al kwijlend nog een volle maaltijd te bestellen. Helaas wordt je kater er niet minder van, aangezien de alcohol allang is opgenomen in het bloed. Het wordt echt niet sneller verwerkt door die vette hap. Meestal wordt de kater er juist erger door, omdat je door al die vettigheid last kan krijgen van maagzuur. Onze tip: leg een goede bodem vóórdat je gaat drinken.

Hersencellen

8. Door alcohol sterven je hersencellen af

Voordat je boos wordt op je ouders dat ze je dit hebben wijsgemaakt, we weten pas sinds kort dat dit een mythe is. Hoewel alcohol in zekere mate goed kan zijn voor je hersenen, beweren we niet dat je nu onbeperkt kan gaan drinken. Overmatig alcoholgebruik sterft misschien geen hersencellen af, maar kan wel de communicatie tussen hersencellen hevig verstoren en daar wordt je niet bepaald slimmer op.

9. Een kopje koffie maakt je weer nuchter

Koffie bestrijdt misschien de effecten van een kater, maar voorkomt deze niet. Het kost ongeveer 1,5 uur om een glas alcohol te verwerken en daar verandert koffie niets aan.

10. Je kater wordt minder als je doordrinkt

In deze aflevering van Braniac onderzoeken ze welke methode het beste werkt tegen je kater; aspirientjes, doordrinken of een stevig ontbijt. Je kunt al wel raden welke het beste werkt.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author