Test: zoekmachine DuckDuckGo, deel 1

Van een lezer kregen we de tip om de zoekmachine DuckDuckGo eens te testen. De zoekresultaten van deze zoekmachine wordt niet gefilterd zoals bij Google en zoekresultaten worden niet getrackt. Een eerste indruk:

De opbouw
Het gebruik van DuckDuckGo is erg overzichtelijk: de homepage lijkt op die van Google, met enkel een zoekbalk en een afbeelding erboven. Leuk is de mogelijk om via het pijltje rechts naast de zoekbalk te kunnen zoeken in bijvoorbeeld Wikipedia, YouTube en Amazon.
Linksonder staan links naar uitleg over filters en tracks (“We don’t track or bubble you”), rechtsonder staat de naam van de browser die je gebruikt, waarmee je makkelijk een plugin in je browser kunt plaatsen. Rechts daarnaast staat homepage, vanaf waar je een link naar je home button kunt slepen om van DuckDuckGo je startpagina te maken. Tot slot staat helemaal rechtsonder ‘settings’, waar je je zoekopdracht aan kunt passen, evenals de kleuren van de site.
Een heel basic pagina dus, wat erg fijn is als je simpelweg iets op wilt zoeken.

Zoekresultaten
De zoekresultaten zijn anders dan bij Google, die resultaten wel filtert en zoektermen trackt. Dit heeft voor- en nadelen. Bij het zoeken naar mijn eigen site kwam ik bij Google meer relevante links tegen, bij DuckDuckGo links die ik via Google helaas niet heb gevonden. Bij de zoektocht naar een organisatie waar ik al tijden niet naar heb gezocht (Subbacultcha), kwam ook Google met relevantere resultaten (de website, de facebook-page, artikelen over Subbacultcha! in Nederlandse media, etc). DuckDuckGo kwam echter met verrassender resultaten: zo blijkt Subbacultcha een alternatieve club in Rome te zijn. Leuk om te weten, maar niet wat ik zocht. Toch zie ik in deze niet-gefilterde resultaten een groot voordeel: soms wil je out of the box zoeken en bij Google wordt je aan een ketting van je zoekgeschiedenis in je eigen kleine box gehouden.

Verder biedt DuckDuck Go leuke shortcuts en goodies. Daarover meer in een volgend deel!

Leuk om te zien trouwens: als je op de homepage op de eend klikt, kom je uit bij het blog van de ontwikkelaar, Gabriel Weinberg. Op 28 februari plaatste hij een korte post over de ontwikkeling van DuckDuckGo de afgelopen vier jaar.

Wat vindt jij van deze zoekmachine?

Tell Us What You Think
3Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

12 Comments

 • Eva
  Posted 10/05/2012 10:27 pm 0Likes

  Ik gebruik xquick die geven je ip niet door en je privacy is beschermd.

 • Jade
  Posted 11/03/2012 4:31 pm 0Likes

  Ik gebruik Startpage.com. Het is vergelijkbaar en even goed als DDG. Je krijgt Google ‘s resultaten en je privacy is gewaarborgd, als je niet zonder google kan.

 • Ben
  Posted 05/03/2012 8:04 pm 0Likes

  Ik gebruik DuckDuckGo al enige weken en met goede resultaten. Ik ben in eerste instantie begonnen om DDG te gebruiken om niet langer afhankelijk te zijn van Google nu er aan alle kanten aan je privacy wordt aangetast.

 • Karlo
  Posted 05/03/2012 7:02 pm 0Likes

  “Vindt jij” -> vind jij.

  Ik ben groot fan van ddg. Zodra je de location op Nederland zet worden de resultaten veel beter.

 • Paul
  Posted 05/03/2012 4:06 pm 0Likes

  Whah, leuk artikel!! Ik was wel klaar met Google en zocht naar een goed alternatief. Na een aantal maanden tussen Bing, Yahoo en Vinden.nl geschakeld te hebben, bleef ik een ontevreden gevoel houden. Maar sinds een aantal maanden gebruik ik DDG en vind het geweldig!!!! Je kunt echt alles instellen, maar de beste tip is natuurlijk dat je wel ff de taal op Nederlands moet zetten wil je een beetje locale resultaten krijgen. Ik hoop dat DDG een deuk in het pakje boter gaat schoppen…WE zitten te wachten op een Google killer :-))

 • GP
  Posted 05/03/2012 1:16 pm 0Likes

  Ik gebruik sinds kort ook DuckDuckGo als standaard zoekmachine, maar ik moet zeggen dat ik soms niet altijd vind wat ik wil. Soms switch ik dus terug naar Google en staat het in de top drie van resultaten, terwijl het bij DuckDuckGo niet op de eerste pagina’s te vinden is. De zoekresultaten lijkt ook erg op bing, dat is volgensmij een van hun belangrijkste bronnen, naast nog eigen spiders die wat zoekwerk doen.

  Qua extra mogelijkheden ben ik wel erg te spreken over DuckDuckGo, maar door de zoekresultaten kan ik nog niet helemaal zonder Google.

 • Moon
  Posted 05/03/2012 12:56 pm 0Likes

  Toevallig gisteren DuckDuckGo als mijn standaardzoekmachine ingesteld. Qua sympathie redt ie het natuurlijk makkelijk van Google, maar een zoekmachine moet in de eerste plaats functioneel zijn. Eerste indrukken zijn goed. Lekker duidelijk, overzichtelijk en slimme hulpjes.

 • Radboud Visser
  Posted 05/03/2012 12:42 pm 0Likes

  Bedankt voor dit artikel. Ik ga Duckduckgo zeker een keer proberen. Ik vind het steeds verwerpelijker dat Google mijn zoekopdrachten opslaat en de resultaten filtert. Hier is ook een goede voordracht van:
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=B8ofWFx525s

Leave a comment

[wpterms id="3193"]