TextExpander: Hoe bespaar je minstens 3 werkdagen per jaar

Misschien heb je wel eens iets over TextExpander gelezen op Lifehacking, maar de voordelen en werking ervan zijn nog nooit zo uitgebreid besproken! Afgelopen jaar bespaarde ik ruim 3 werkdagen (24 uur) door gebruik te maken van TextExpander en dat had nog meer kunnen zijn. TextExpander bespaart je talloze aanslagen met aangepaste afkortingen voor veelgebruikte tekenreeksen en afbeeldingen. Dit programma voor Mac OS X heeft al vele lifehackers tijd bespaard, in dit artikel hoop ik aan te geven hoe je wellicht nog meer tijd ermee kunt besparen en deel ik een tool waarmee je hopelijk nooit meer spelfouten maakt in het Nederland.Van afkorting naar snippet

TextExpander is een tool die ervoor zorgt dat je geen spelfouten meer maakt en je geen eindeloze teksten steeds opnieuw hoeft te typen. Het is een programma dat je kunt downloaden van het internet (demoversie, daarna  € 32,95), dat werkt met zogenaamde ‘snippets’. Je voert je eigen afkorting in – bijvoorbeeld ‘ddate’ – en voert daaronder de tekst in die je ervoor in de plaats wilt hebben, de snippet,  – bijvoorbeeld ‘15-04-12’ – en TextExpander verandert het in een handomdraai voor je.

Je kunt niet alleen aan teksten afkortingen toekennen, je kunt ook afbeeldingen in TextExpander zetten. Zo hoef je niet steeds je digitale handtekening op te zoeken en bespaar je veel tijd. TextExpander vormt dus een goede aanvulling op bijvoorbeeld een cursus timemanagement. Het geeft zelfs aan hoeveel tijd je hebt bespaard en hoeveel tekens je niet hebt hoeven typen!

Geen (Nederlandse) spelfouten meer!

In TextExpander is het ook mogelijk om zelf groepen te maken, zo kun je hier een bestand downloaden met een lijst van veel voorkomende verkeerd gespelde Nederlandse woorden en hun verbeteringen, die geïntegreerd kan worden in TextExpander. Aanvullingen op deze lijst zijn altijd welkom en kun je  hieronder invoeren. Zo help je jezelf, maar vooral ook veel anderen met het besparen van veel tijd. De lijst met data van veelvoorkomende spelfouten is onder andere afkomstig van Encyclo.

Naadloos geïntegreerd in tekstverwerkers, mail en je browser

Als TextExpander wordt opgestart wordt het programma automatisch geïntegreerd in de tekstverwerkers en mailprogramma’s op je computer. Of je nu een afkorting nodig hebt in Google Docs, TextEditor of je Mail app, het werkt in alle programma’s en het werkt zelfs in je browser! Ook op de iPhone en iPad is het integreren van TextExpander mogelijk, lees daarover in deze blogpost van Oskar meer. Zo ben je onderweg ook productief! Als je het handig vindt om je TextExpander snippets gesynchroniseerd te hebben op elk apparaat dat je gebruikt, kun je dat heel handig via Dropbox doen, hoe dit precies werkt kun je lezen in deze blog post.

EFW = Fijn weekend alvast!, .date = 2012-02-15 12:28:03 geeft me de data voor SQL databases. ebtw = gebruik ik voor het btwnummer, hoe moet ik die anders ooit terugvinden? ;-).

In de reacties hoor ik graag jullie ideeën en tips over TextExpander, wat moet je er absoluut wel of niet in hebben staan als afkorting?

Over Martijn Scheybeler

Amsterdam, 20. Online Marketing Manager voor Springest.nl, vergelijkingssite voor opleidingen, trainingen en cursussen. Passie voor online marketing, GTD en lifehacking.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

24 Comments

 • Ferry
  Posted 23/03/2012 9:17 pm 0Likes

  Voor Windows is er ook AutoHotKey, Het idee blijft hetzelfde.

  Zelf gebruik ik de volgende afkortingen er vaak
  mv -> Met vriendelijke groet, Ferry
  kr -> Kind regards, Ferry
  @f -> wordt omgezet in mijn email adres met nog een aantal @ varianten voor email adressen van mijn werk (scheelt heel veel tijd met inloggen)

  En heb ik de toetscombinatie ctrl + shift + c zo ingesteld dat de op dat moment geselecteerde tekst gezocht wordt met google.

  Groet, Ferry

 • Patty Golsteijn
  Posted 16/03/2012 11:23 pm 0Likes

  Kan iemand vergelijking maken tussen Alfred en TextExpander? Wanneer gebruik je wat waarvoor?

  • Niels Gouman
   Posted 19/03/2012 9:41 am 0Likes

   Zijn 2 totaal andere dingen..

   TextExpander is om afkortingen om te zetten naar hele woorden/zinnen

   Alfred om snel apps te starten en taken uit te voeren via het toetsenbord

 • Maurice
  Posted 16/03/2012 2:19 pm 0Likes

  Heeft iemand een idee hoe ik het genoemde bestand met “veel voorkomende verkeerd gespelde Nederlandse woorden” in mijn iOs apps kan importeren? Ik heb geprobeerd via Dropbox\textexpander, maar dat werkt niet…
  Ik ben (helaas nog) een Windows gebruiker, maar gebruikTextExpander wel op mijn ipad en iphone. Ik zou niet meer zonder willen.

 • Arjan Broere
  Posted 16/03/2012 9:12 am 0Likes

  Ik gebruik nu TypePilot. Werkt prima en met hotkeys zijn snel nieuwe afko’s toe te voegen vanaf het klembord.

  Ik gebruikte hiervoor Texter en die had één voordeel boven TypePilot: in de macro kon je ook besturingstoetsen erinzetten, zoals ctrl, shift, pijltje naar beneden. Zo kon ik met del_ in één keer de hele signature die in de bedrijfsmail standaard meekomt verwijderen 😉

  Ik vind deze commando’s ook handig als je mailt naar Evernote of Remember the Milk of Nozbe. Je kunt dan de mappen, tags, etc snel toevoegen.

  In mijn takenprogramma Nozbe kan ik meerdere taken in één keer invoegen vanaf een commandline. Ik gebruik voor projecten met een aantal standaardtaken ook TypePilot. Door proj_ krijg ik alle standaardtaken die bij zo een project horen in één keer in de commandline met alle @ en # parameters erbij.

 • Niels Gouman
  Posted 15/03/2012 11:26 am 0Likes

  Toevallig van de week een blogpost over TextExpander geschreven, met een bergje voorbeelden die ik gebruik: http://strategischlui.nl/inspiratie/automatiseren/1000x-zo-snel-typen/

 • Jervis Groeneveld
  Posted 15/03/2012 9:29 am 0Likes

  Ik ben tegenwoordig een fervent Mac gebruiker met TextExpander. Vroeger op mijn PC veel plezier gehad van ActiveWords. Die applicatie heeft bovendien ook de mogelijkheid om met ‘afkortingen’ zelf-gedefinieerde bestanden te openen, websites te openen en handige ‘afkortingen’ voor het starten van Google en andere zoekfuncties. Mis ik wel in TextExpander.

  • Niels Gouman
   Posted 15/03/2012 11:32 am 0Likes

   Probeer voor zulke extra dingetjes eens “Alfred” 😉

 • Dominique Dejonghe
  Posted 14/03/2012 10:44 pm 0Likes

  hier kan je textexpander samen met nog een aantal interessante MAC applicaties aan sterk gereduceerd tarief aanschaffen: http://ht.ly/9EjO2

 • Sipke
  Posted 14/03/2012 4:44 pm 0Likes

  Fingertips werkt ook goed voor Windows
  http://www.getfingertips.com/

 • Waterijsje
  Posted 14/03/2012 3:34 pm 0Likes

  In Word kan je gewoon de standaard autocorrectie functionaliteit gebruiken.

  • Martijn Scheijbeler
   Posted 14/03/2012 4:34 pm 0Likes

   Hi Waterijsje (mjammie),

   Klopt, maar een beetje lifehacker werkt naar mijn idee allang niet meer in Word maar in bijvoorbeeld Google Docs. Omdat daar niet de standaard autocorrectie voor bestaat was dit voor mij in ieder geval een goede aanvulling.

   Martijn.

  • Niels Gouman
   Posted 15/03/2012 11:31 am 0Likes

   Dan werkt het alleen in Word, en TextExpander werkt overal.

 • Johan Klos
  Posted 14/03/2012 1:49 pm 0Likes

  Ik heb even snel een scriptje gemaakt voor Windows gebruikers (voor het scriptje heb je Autohotkey nodig: http://www.autohotkey.com ) waarmee je makkelijk en snel ook afkortingen kunt maken.
  Er zijn uitgebreidere scripts beschikbaar, maar ik vond het een leuke oefening om het even zelf te proberen. Ik ga het script uitbreiden met wat meer functionaliteiten zoals bespaarde tijd, de afkortingen via de GUI kunnen aanpassen, enz.
  Zoals gezegd, leuke oefening.

  Hier het script:

  #persistent

  app_name = TextReplace
  app_version = 0.01 beta

  gosub GUI

  #include list_text.ahk ; hier komen de afkortingen
  return

  GUI:
  Gui, Add, Edit, w100 vshort,
  Gui, Add, Edit, xp yp+25 wp h100 vlong,
  Gui, Add, Button, xp yp+105 wp gbutton_add default, Toevoegen
  Gui, Show, , %app_name% %app_version%
  return

  button_add:
  Gui, submit, nohide
  if ( long = "" ) OR ( short = "" ) ; als een van de velden leeg is > niet toevoegen
  return
  FileAppend, `n::%short%::`n(`n%long%`n), list_text.ahk
  Reload ; dan kunnen we de afkorting gelijk gebruiken.
  return

 • Bart
  Posted 14/03/2012 1:38 pm 0Likes

  En kan je een goed windows alternatief aanbevelen?

  • Felix Wolf
   Posted 14/03/2012 1:45 pm 0Likes

   Voor Windows kun je gebruik maken van PhraseExpres (gratis, voor PC en Mac en ook portable versie).

   Zie: http://www.phraseexpress.com/download.htm

   Veel mogelijkheden en werkt naar tevredenheid (al een half jaar gebruiker).

  • Patrick
   Posted 14/03/2012 9:53 pm 0Likes

   Hoi Bart, sorry als mijn Nederlands is slecht (ik gebruik Google Translate), maar die je misschien leuk onze app Breevy: http://www.16software.com/breevy

  • Niels Gouman
   Posted 15/03/2012 11:29 am 0Likes

   Breevy (net als TextExpander) of Texter (simpeler, maar gratis)

 • Wouter Groenewold
  Posted 14/03/2012 1:29 pm 0Likes

  Voor coding kun je beter Zen Coding leren als je weinig wilt typen. Zie bijv. http://coding.smashingmagazine.com/2009/11/21/zen-coding-a-new-way-to-write-html-code/

  XType is volgens mij niet gratis meer:

  http://www.macnews.com/2011/12/02/xtype-new-typing-tutor-mac-os-x

  • Patrick Ahles
   Posted 14/03/2012 2:53 pm 0Likes

   Er wordt een ander programma bedoeld: xType. Zie het commentaar hierboven van Martijn voor de link.

 • Patrick Ahles
  Posted 14/03/2012 10:24 am 0Likes

  Vervelende (schijnbaar bekende) bug in TextExpander gecombineerd met Outlook. Bedoeling was om te gebruiken voor mijn signature, maar helaas neemt TextExpander de plaatjes die erin staan (marketingafdeling: bedankt!) niet mee…

 • Jack Raats
  Posted 14/03/2012 10:07 am 0Likes

  xType (Mac OsX) is een vergelijkbaar programma met bijna dezelfde mogelijkheden en is GRATIS.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]